Thursday, August 10, 2017

Antigua - Introducere pentru Guatemala

Capitala Guatemalei este Guatemala City. Acolo se afla aeroportul international deci sunt sanse destul de mari ca acolo sa fie si poarta ta de intrare in tara. Si cu toate astea putini sunt turistii care aleg sa petreaca chiar si numai o noapte in Guatemala City pentru ca este un oras despre care se spune ca nu are absolut nimic de oferit. Asa ca majoritatea turistilor ia un autobuz chiar de la aeroport si in mai putin de o ora ajunge intr-un orasel care pare a fi antiteza capitalei.

Si daca ai facut greseala sa ii crezi pe toti cei care nu au pus in viata lor piciorul in Guatemala dar sar cu pareri gen "Guatemala e mizerabila, periculoasa, cu oameni care nu au ce manca etc etc etc" o sa ai surpriza vietii cand te dai jos din masina si vezi cum arata Antigua (ca despre oraselul asta era vorba).

Cu strazile lui pavate cu piatra cubica, cladirile viu colorate, femeile imbracate in port traditional si vulcanul Agua care parca te priveste de sus, Antigua parca este o pictura de pe o carte postala. Te asteptai la batai intre bande rivale si mormane de mizerie? In cazul asta Antigua te va dezamagi. 

Si din foarte multe puncte de vedere, Antigua pare ca o "introducere" pentru ce inseamna Guatemala. Daca nu stii prea multe despre Guatemala, doua zile in Antigua or sa te invete mai multe decat orice ghid. Garantat. Cam asta s-a intamplat cu mine asa ca o sa va impartasesc si voua cateva notiuni de "trivia" poate va ganditi sa participati la "Vrei sa fii milionar" sau "De slimste mens ter wereld".

Altitudinea

Eram in masina care ne ducea de la aeroport spre Antigua si ne uitam pe geam la soseaua care tot urca si urca si urca si asa incepea sa aibe sens distantele si timpii cititi prin tot felul de ghiduri. Cipri se uita la ceas si ma anunta ca suntem pe la 1800 de metri altitudine. Intr-o prima faza nici macar nu l-am crezut. Cum sa fim asa sus? Ei bine eram. Orasul Antigua se afla la 1500 de metri altitudine. La fel si Guatemala City.

Pentru ca asta e Guatemala - o tara muntoasa. Mai toata suprafata ii este acoperita cu munti (tara este strabatuta de doua lanturi muntoase: Sierra Madre si Sierra de los Cuchumatanes) si majoritatea oraselor mari se afla la altitudini de peste 1500 de metri. Cel mai inalt varf din America Centrala - Tajamulco (4220 de metri) se afla tot in Guatemala. Si in afara de zona de coasta si o parte din districtul Peten, restul e la peste 1000 de metri altitudine.

Vulcanii

A doua zi am iesit dis de dimineata la un alergat si pentru ca vazusem muuuult prea multe fotografii cu Arcul Santa Catalina primul instinct a fost sa ma uit in directia lui. Si asa m-am trezit nas in nas cu vulcanul Agua:

Vulcanul Aqua
 Guatemala se afla de-a lungul celebrului "Ring of Fire". Trei placi tectonice se intalnesc dedesubtul ei si cum era de asteptat intalnirea nu este deloc una prietenoasa asa ca nu mai putin de 37 de vulcani isi au rezidenta in Guatemala - o tara cu suprafata de doua ori mai mica decat Romania. 

Cum ziceam mai sus cele mai inalte doua varfuri din America Centrala - TacanĂ¡ si Tajumulco se afla in Guatemala si sunt de fapt vulcani. 

Din cei 37 de vulcani, 3 sunt inca extrem de activi: Pacaya, Fuego si Santiaguito.
Fuego vazut de pe Acatenango
Si ghici unde se afla Pacaya si Fuego? 
La o aruncatura de bat de Antigua. 
Si nu sunt singurii de langa Antigua. In total, intr-o zi senina poti sa vezi 4 vulcani asezati frumos la poza in jurul orasului: Agua, Pacaya, Fuego si Acatenango. Si toti pot fi urcati in cazul in care cautati o activitate care sa va dezamorteasca picioarele. Noi am urcat pe Acatenango si Fuego dar despre asta o sa povesesc pe larg alta data.

Si daca tot suntem la categoria "Trivia" : cel mai tanar vulcan din Guatemala este Santiaguito care a fost creat abia in 1922. Si de atunci tot scuipa foc si creste. Deocamdata este pe la 3700 metri inaltime. Asa vecini sa tot ai...NOT.

Cutremurele

"Ring of Fire" nu inseamna numai vulcani ci inseamna si cutremure absolut devastatoare. Antigua a fost aproape complet distrusa in 1773 de un astfel de cutremur si atunci s-a luat hotararea sa mute capitala in Guatemala City. Pentru aproape un secol, orasul a ramas abandonat iar catedralele si palatele colonialiste, distruse de cutremur, au ramas ruine si nu au fost reconstruite niciodata. Chiar si acum, cand zona este una extrem de prospera, nu s-au reconstruit. Dar nici nu au fost darmate complet asa ca la fiecare pas vei da de ramasitele unei ere de mult apuse.

Ruinele din Antigua
Civilizatia maiasa 

Multi, printre care m-am numarat si eu, cred ca populatia maiasa a disparut pentru ca civilizatia maiasa a disparut. Insa nu este deloc adevarat. 40% din populatia Guatemalei este Maia. 

Nu, nu ati citit gresit.

40%

Si este absolut uimitor sa vezi femeile in hainele lor colorate batand strazile Antiguei in lung si in lat. Fiecare sat are portul lui traditional caracteristic si in functie de culori si de model vei stii imediat cine de unde e.




Daca toata lumea istoria imperiului Maias, foarte putini stiu despre genocidul din Guatemala cand guvernul militar guatemalez a hotarat ca populatia maiasa ii ajuta pe insurgenti asa ca i-a vanat cu o cruzime iesita din comun. Totul cu aprobarea Statelor Unite evident. Numai intre 1981 si 1985 peste 60 000 de adulti au fost ucisi, in jur de 400 de sate complet distruse, 200 000 de copii si-au pierdut cel putin unul dintre parinti etc etc etc. In total, pana la sfarsitul razboiului civil aproape 200 000 de maiasi si ladino au fost ucisi de armata.

Daca vreti sa stiti mai multe despre razboiul civil din Guatemala va recomand o carte scrisa de Stephen Schlesinger si Stephen Kinzer: "Bitter Fruit: The story of the american coup in Guateamala". Si inainte sa ma acuze fanii SUA de denigrare precizez ca este o carte ce are la baza documente declasificate CIA. Nu e teoria conspiratiei ci investigatie jurnalistica si istorica facuta ca la carte. Ca orice e scris de Kinzer de fapt. In cazul in care nu ii stiti cartile, va sfatuiesc sa le cautati.

Cafeaua

Va spuneam mai sus ca Antigua a ramas parasita pentru aproape un secol dupa cutremurul din 1773. Asta opana cand la un moment dat oamenii si-au dat seama ca in zona respectiva conditiile sunt perfecte pentru o cultura pentru care cererea crestea vazand cu ochii - cafeaua.

Plantele de cafea arabica cresc cel mai bine in regiuni tropicale cu temperaturi de 15-30°c, umiditate ridicata 70-90%, precipitatii serioase in sezonul ploios si altitudini de 1000-2500 m.  Adica exact ceea ce oferea zonele muntoase de langa Antigua si lacul Atitlan.

In prezent Guatemala este al zecelea cel mai mare producator de cafea din lume si pana in 2011 era cel mai mare producator din America Centrala (a fost depasit de Honduras). Si produce numai cafea de calitate superioara - adica arabica. Rodusta este o cafea de calitate inferioara care creste in conditii mult mai putin stricte si care da productii mult mai mari. Indonezia este cel mai mare producator de robust.

Langa Antigua sunt cativa producatori de cafea care pot fi vizitati. Noi am mers la La Azotea care este un producator destul de mic unde totul se face inca cu metode traditionale si ferma este detinuta de aceeasi familie care a pornit afacerea acum aproape 150 de ani. Exista un mic muzeu unde ti se explica istoria cafelei in Guatemala, apoi vizitezi fabrica, plantatiile si in plus au si un muzeu dedicat instrumentelor muzicale maiase.
La Azotea

Cafea





Hipster? Gentrificare? Traditional?

Antigua nu mai este de mult orasul mic si traditional inca nedescoperit de turistul de rand. Dimpotriva. Este de cele mai multe ori primul loc unde ajunge turistul de rand. Asa ca de multe ori ai impresia ca esti in SUA nu undeva in mijlocul Guatemalei. Mai ales daca te uiti la preturi. Antigua fiind de departe cel mai scump loc din Guatemala si dupa cum ii auzeam pe unii poate printre cele mai scumpe din America Centrala.

Pare a fi un loc gentrificat. Cu cafenelele lui sofisticate. Restaurantele si hotelurile luxoase. Reclamele cu "bio", "organic", "locally grown" etc...

Dar uneori mai este nevoie si de asa ceva in programul unui calator. Deci accept cu placere rasfatul mai ales daca orasul arata asa cum arata Antigua.

Nu este locul nostru preferat din Guatemala. Nici pe departe. Pentru mine Tikalul nu are rival iar Cipri o sa iti spuna cat ai clipi cat de frumos este Atitlan. Dar este un loc unde poti sa te opresti pentru cateva zile ca sa iti tragi sufletul si sa capeti puteri pentru inca o tura de umblat prin tara.