Tuesday, September 28, 2010

Peru-Cusco

Urmatoarea destinatie dupa Arequipa si Colca Canyon, a fost Cusco, un oras aflat in sud-estul tarii, foarte aproape de valea raului Urubamba si muntii Anzi. Cusco a fost capitala imperiului incas si a devenit monument protejat de UNESCO in 1983. Spre deosebire de toate celelalte orase pe care le-am vizitat in Peru, Cusco traieste aproape exclusiv din turism, ceea ce se vede la fiecare colt de strada si se vede si in perturi care sunt mult mai mari atat la mancare cat si la cazare si bilete de intrare la diverse atractii turistice. Pentru noi insa Cusco reprezinta orasul nostru preferat. Este deosebit de tot ceea ce am vazut pana acum in peregrinarile noastre, parca este inca prins in trecut. Are un farmec cu totul aparte datorita caselor albe spaniole cladite pe fundatiile vechi incase si balcoanelor din lemn colorate in toate culorile si strazilor inguste si foarte abrupte....
Cusco are atatea lucruri de oferit incat nici macar nu stiu de unde sa incep cu descrierea. Nu exista ceva anume ce trebuie vizitat ci cel mai bun mod de a vizita orasul este sa te pierzi plambandute pe stradutele din centru vechi.
Unul dintre cele mai impresionante lucruri este de simbioza intre arhitectura spaniola si cea incasa care se vede la tot drumul in centru vechi al orasului si de care aminteam mai devreme.
In momentul in care spaniolii au sosit in Cusco, au darmat cladirile incase si au construit casele peste fundatiile vechi. rezultatul este unul impresionant mai ales datorita zidurilor incase construite fara sa se foloseasca ceva care sa lege pietrele intre ele si care rezista de mai bine de 500 de ani. Zidurile incase sunt contruite din pietre de mari dimensiuni in combinatie cu unele mai mici si ele stau in picioare numai datorita gravitatiei si maiestriei cu care fiecare piatra a fost slefuita astfel incat sa se imbine cat mai precis cu celelalte. Se ajunge deci la a avea pietre cu cate 12 unghiuri sau chiar 32 cum am vazut la Machupicchu.




 Piata Centrala a orasului este contruita dupa acelasi model ca in toate celelalte ora peruane: Catedrala fata in fata cu primaria si in jurul pietei toate celelalte cladiri importante.



 In fiecare duminica in Cusco este o parada a omenilor ce lucreaza pentru stat in acel oras: functionari, armata, politie, chiar si gunoieri :) De asemenea elevii participa si ei la parada. Pentru turisti este OK dar imi inchipui ca pentru saracii angajati este extraordinar de enervant sa marsaluiasca prin oras in ziua lor libera:




 Diverse poze de prin oras:
Coboram de la hotelul nostru din San Blas catre centru

Strada duce in piata San Blas. Chiar pe colt este Jack's unde au cel mai bun mic dejun din Cusco

Ceva trepte pe post de pregatire pentru Inca Trail


Aceasta nu este o strada pietonala...De acea toti in Cusco au Tico 





O piata pentru suveniruri
 Cusco noaptea:



 Hotelul la care am stat se numeste Tika wasi si am observat ca era folosit si de Gap adventure si de Intreprid Travel pentru grupurile lor de turisti. Este un hotel relativ scump (75 de dolari) pentru calitatea camerelor ca sa nu mai spun ca micul dejun era extrem de saracacios iar cele doua chelnerite mai si uitau cate ceva din el. Dar locatia era absolut superba: la cateva minute de piata San Blas si la nici 10 minute de piata centrala.

Mai multe poze pe Picasa:
http://picasaweb.google.co.uk/strejac/PeruCusco#



No comments:

Post a Comment