Friday, February 20, 2015

The backwaters of Kerala

Imi cer scuze pentru titlul in engleza insa nu stiu cum sa traduc exact si scurt denumirea englezeasca fara a se pierde din  continut asa ca am decis sa pun mai bine numele in engleza si cine vrea da o cautare pe internet si vede exact despre ce vorbesc.
In mai multe cuvinte "the backwaters of Kerala" este o imbinare de forme realizate de natura (lacuri, rauri, lagune, insule etc) si altele facute de om (canale in principal) in incercarea de a transforma o zona extrem de bogata in resurse naturale dar acoperita cu apa in ceva bun de locuit. O retea imensa de cai navigabile care totalizeaza nu mai putin de 900 de km care leaga sate mai mici sau mai mari si din loc in loc si orase care sunt de obicei punctele de plecare pentru croazierele turistice. 
Personal am o adevarata fascinatie pentru asezarile umane plutitoare sau cele din astfel de zone mai mult cu apa decat uscat. Mi se pare uimitor cum oamenii ajung sa se adapteze la astfel de conditii de viata si sa traiasca de multe ori (si care e de fapt de preferat) intr-o buna simbioza cu mediul inconjurator. Vizitele de pe Tonle Sap, Inle  sau Titicaca sunt printre cele mai interesante amintiri de calatorie din viata noastra. Asa ca nu e nimic surprinzator in faptul ca de cum am citit despre "backwaters" am stiut ca trebuie sa fie parte din itinerariul nostru din Kerala.
Ce poti face pe acolo?
Mai jos o lista cu posibilitati iar in cateva zile vor veni si articole pe larg cu ce am ales noi sa facem:
  • Pai in primul rand sunt celebrele "houseboats" care fac croaziere pe lacurile si cananele mai mari din zona. In Lonely Planet se spune ca este probabil cea mai scumpa activitate pe care o poti face in India dar ca merita cu varf si indesat iar National Geografic a trecut-o la top 50 destinatii de vazut intr-o viata. Si probabil ca multi vor fi de acord cu ei mai ales daca te uiti la multimea de turisti care ia cu asalt zona. Se pot face croaziere de la o noapte pana la cateva saptamani (depinde cat de multa rabdare ai sa stai sa nu faci nimic) dar daca este peste bugetul acceptabil atunci puteti sa faceti doar o excursie de o zi din Fort Cochi.
  • Poti sta intr-unul dintre satele ascunse printre canale de unde sa faci plimbari de o zi printre plantatiile de orez sau poti inchiria o motocicleta sa acoperi zone mai mari sau poti lua o barca mai mica sa te duca pe canale pe unde o "houseboat" nu are cum intra sau poti pur si simplu lua un ferry care leaga satele mai importante de orasele mai importante si care acopera exact aceeasi bucata de apa ca si o "houseboat" dar la numai 50 de centi pe bilet de o zi. Vei gasi zeci de pensiuni pitoresti in zone extrem de frumoase unde sa stai si sa lenevesti si sa te minunezi ca India poate fi atat de diferita de ce iti imaginai probabil.
  • Daca vrei lux atunci locul perfect este Kumarakom. Din punctul meu de vedere este locatia perfecta unde sa te retragi dupa ceva saptamani de umblat de nebun prin India. Diferenta fata de ce mentionam la punctul precedent este ca aici nu ai pensiuni micute ci lanturi hoteliere mari asezate fix pe malul lacului, cu o vedere de invidiat, lux cat cuprinde, tot confortul la care te poti gandi, spa, restaurante pretentioase, baruri in care in sfarsit gasesti bere etc etc etc.Iar preturile nu sunt deloc prohibitive. India este totusi un loc unde luxul vine la niste preturi pentru care in Europa primesti o camera la un hotel de 1-2 stele.
  • Vrei un oras mai mare cu acces la o plaja serioasa? Raspunsul este Allepey. Asta daca o sa cazi la pace cu faptul ca Allepey nu mai este de mult pasnica "Venetie" indiana de care se povestea romantic ci un oras extrem de agloemrat si haotic. avantajul este insa ca iei un tuk tuk si iesi cat ai clipi din el si ajungi la niste plaje complet pustii. Indienii nu se omoara dupa mers la plaja. Nimeni nu e atat de nebun incat sa isi doreasca sa se bronzeze. Toata lumea vrea sa fie cat mai alba. Si in plus nimeni nu e atat de nebun incat sa se dezbrace pe plaja. Ceea ce e de tinut minte daca esti turist si vrei sa stai in costum de baie pe malul marii. Vei avea parte de mai multa atentie decat in mod sigur iti doresti. 
Noi am ales sa facem primele doua lucruri din lista de mai sus si voi scrie pe larg care este experienta dobandita. Nu am vrut sa mergem in Allepey pentru ca ni s-a parut mult prea aglomerat asa ca am decis sa luam pana si barca din Kumarakom si sa evitam haosul cu totul. Si am stat mult in cumpana daca sa stam la un hotel de lux de pe malul lacului sau la o pensiune in hatisul canalelor de langa Kumarakom. Ambele aveau avantajele si dezavantajele corespunzatoare dar am optat pentru pensiune pentru ca ni s-a parut o experienta mai de-a locului. Insa daca as fi venit din Rajasthan-ul nebun si haotic nu din Munnarul unde lenevisem serios, as  alege intr-o clipita lantul hotelier. Este clar un loc de relaxare si atat in care sa te linistesti dupa nebunia nordului.




No comments:

Post a Comment