Tuesday, October 22, 2013

Bagan - o minune din pacate necunoscuta

 

Nu de putine ori am ajuns in locatii uimitoare din tari mai putin populare printre turisti (inclusiv Romania) si m-am intrebat oare cum ar fi valorificat la maxim frumusetea locului ala daca ar fi intr-o tara precum SUA, Germania, Franta sau mai stiu eu unde.
Un exemplu elocvent din punctul asa de vedere este: Bagan. Si simplul fapt ca probabil 9 persoane din 10 ar ridica din umeri la auzul numelui asta este ceva ce sustine ceea ce scrisei in primul paragraf. Pentru ca Bagan ar trebui, din punctul meu de vedere, sa fie la fel de cunoscut ca orice mare atractie turistica europeana pentru ca este un loc absolut fabulous. Din pacate insa nu se afla in Europa de vest sau America de nord ci intr-o tara ce pana mai ieri fuse dictatura militara declarata.
Ce este Bagan? Pai este un oras aflat in Myanmar ce prin secolele IX-XIII a fost capital imperiului Pagan. Iar in perioada asta de inflorire au fost construite peste 10000 de temple, pagoda si manastiri numai in campia Baganului. Dintre ele in momentul de fata mai au ramas in picioare in jur de 2200.

Daca puneti impreuna cele 2200 de temple aflate intr-o suprafata de 13 km pe 8 km destul de plata si faptul ca Baganul are o clima foarte arida deci oarecum lipsita de vegetatie veti ajunge la un peisaj absolut fabulous. Vazut de oriunde de sus imaginea este una care iti taie respiratie.

Si fix o astfel de poza a fost cea care a pus Myanmarul pe lista noastra de destinatii pentru ca un astfel de loc este clar pe lista celor ce trebuie neaparat vazute intr-o viata.

Am stat in zona pentru trei zile si am luat la puricat campia in lung si in lat. In prima zi am inchiriat o masina care ne-a dus pe la toate templele importante. A doua zi am luat o bicicleta si ne-am pus pe pedalat prin nisip. Iar a treia zi am trecut cu barca pe celalalt mal de rau ca sa vedem ce priveliste ni se asterne in cale insa din pacate ceata s-a pus de-a curmezisul dorintei noastre.

Nu o sa ma apuc sa enumar aici cele mai importante temple. Pentru ca de fapt nici nu cred ca asta este ceea ce ar trebui sa dicteze modul in care alege cineva sa viziteze Baganul. Important este sa te pierzi pe drumurile nisipoase, sa discutii cu copiii care vand suveniruri, sa descoperi satele dintre temple, sa vezi zambetul oamenilor ce te protejeaza cand treci cu bicla printer animalele lor sic el mai important este sa gasesti acele temple pe care te poti urca pentru ca vederea cea mai frumoasa este in mod clar de sus.

Si oricum uneori este mai bine sa vezi zona de sus decat sa analizezi templele de aproape pentru ca modul in care se face restaurarea te mplelor in bagan lasa extrem de mult de dorit. Este pacat sa vezi cum se face mai mult rau decat bine prin lucrarile care se deruleaza acum. Si cum parca totul se transforma intr-un Disneyland nicidecum intr-un edificiu ca valoare istorica. Poate ca acum ca tara s-a deschis monstruozitati gen pus gresie pe jos prin temple din secolul XI nu se vor mai intampla. Este pacat ca asa ceva este permis. La fel cum este pacat ca in temple cu picture extreme de frumoase nu s-au pus nici mcar niste zabrele la usi si geamuri ca sa nu mai intre pasari sa isi faca cuibul acolo.  Sau cum insectele mananca pictura de pe pereti (pentru ca e vopsea organica) si nimeni nu face nimic. Sau ca se fura artefacte si nimeni nu pare sa faca nimic. Poate ca lucrurile se vor schimba daca din ce in ce mai multi oameni vor afla de minunea asta de loc si se vor face presiuni pentru restaurari cu valoare istorica nu pentru lucrari de mantuiala.

Dar sa incetez cu carcoteala si sa va arat de ce ne-a placut Baganul atat de mult:
Prima fotografie de sus :)



Campia de temple




Cum arata picioarele dupa ce vizitezi cateva temple descult? :)



O varianta de a vizita baganul: cu caleasta trasa de cal


Paznicul

Thanaka girl :)






















La plimbare cu bicicleta





Pe malul celalalt de rau






 

Pentru cele trei zile in Bagan am ales sa stam la un hotel care mie personal mi-a placut foarte mult: Amazing Bagan. Este un complex relative mare insa nu atat de mare incat sa fie impersonal, aflat la doi pasi de terenul de golf. Este undeva in afara celor trei localitati : Old bagan, New Bagan si Nyaung Oo deci este intr-o zona foarte linistita insa sufficient de aproape de Nyaung Oo ca sa poti ajunge cu bicicleta la tot felul de restaurant si cafenele dragute.
Hotelul este foarte frumos, foarte curat, mobilat cu gust si cu o gradina extrem de frumoasa. Iar micul dejun a fost de departe cel mai bun de care am avut parte in Myanmar. Singurul lucru pe care nu il recomandam este restaurantul. Preturile sunt de 2-3 ori mai mari decat in oras si mancarea mult inferioara. Nu m-ar deranja sa platesc mai mult pentru ceva mai bun insa in cazul de fata a fost o dezamagire totala. Insa cum bicicletele erau primite gratis de la hotel puteai ajunge cat ai clipi in oras unde puteai gasi sigur locuri unde se mananca bine.






Noi am facut de exemplu o pasiune pentru Dagon Beer station unde am mancat cele mai bune legume tempura din viata mea. Nu am crezut niciodata ca o sa fac vreo pasiune pentru spanac insa frunzele alea crocante de la statia de bere parca erau un drog. Mai aveam un pic si imi luam si la pachet. Iar berea rece la carafe dupa o zi de mers cu bicicleta prin canicula si praf te unge la suflet.


O bere mica :)

Spanac


 Mai multe poze avident pe Picasa.