Friday, February 17, 2017

Maya Bay si planctonul bioluminescent

Daca ajungeti prin Phi Phi sau chiar si in Phuket sansele sa luati o excursie de o zi catre Maya Bay sunt extrem de mari. 

Toala lumea a auzit direct sau indirect de Maya Bay deci toata lumea vrea sa o vada. Doar e plaja din "The Beach" a lui Leonardo DiCaprio. Cum sa o ratezi? Tot la fel cum nu ratezi stanca lui James Bond. Offf ce face Hollywood-ul din om. Sau sa zic din turism?

Si daca o sa luati excursia de o zi o sa aveti parte de o experienta extraordinara in care impartiti bucatica de plaja cu ceva mii de turisti si bucatica de golf cu zeci de barci mai de viteza sau nu. Galagie, haos, nebunie si daca mai adaugi si "party boat"-urile venite tot in Maya Bay cu muzica data la maxim si clientii in toate gradele de ebrietate atunci ai imaginea completa.

Nu v-am convins sa mergeti in Maya Bay? Probabil sunteti tot babe si mosi ca si noi. Trece viata pe langa voi degeaba. Ca si pe langa noi. Vremuri demult apuse. Acum reumatismul e la putere :)

Totusi chiar si daca sunteti ca noi exista e solutie. O companie s-a gandit sa ofere excursii in care iti petreci noaptea in golf. E singura care face asta. Deci intelegeti ce inseamna, da?

Pe inserat toate barcile de mai viteza sau mai lente fac cale intoarsa catre Phi Phi sau Phuket sau mai stiu eu unde. Miile de turisti dispar ca prin minune. Nu se mai aude decat cate un val din cand in cand si propria respiratie. Dintr-o data esti aproape singur. Doar tu si cei inca vreo zece turisti cu care imparti barca. Si inca vreo doua iahturi private. Atat. 

Si atunci iti dai seama de ce Maya Bay a fost locatia filmului "The Beach". Este absolut extraordinara.

Am coborat de pe barca pe insula dupa ce toata lumea a plecat spre casa si am stat acolo pana pe la 10 noaptea. Am facut un gratar. Am ascultat muzica. Am spus povesti in jutul focului de tabara. Ne-am plimbat pe plaja efectiv goala. Parca eram in cu totul alta lume. Una la ani lumina de ce vazusem in timpul zilei. Fusesem la plimbare si in timpul zilei pe acolo deci aveam comparatia proaspat in minte.

Apoi am mers pe barca. Dar nu ca sa dormim. Cel putin nu imediat. Ne-am luat masca de snorkeling si am plecat la inotat. Iar inotatul acolo nu e asa orisicum. Pentru ca in Maya Bay ai plancton bioluminescent. Adica exact ce ma facuse de la bun inceput sa pun destinatia asta in planul de calatorie. 

Au inchis toate luminile de pe barca si toata lumea si-a lasat lanternele pe barca si am inceput sa dam ca nebunii din maini si din picioare. Si toata apa in jurul nostru a inceput sa sclipeasca de parca erau mii si mii de stelute. Este greu de descris in cuvinte cum e. 

Trebuie sa mergeti. Trebuie.

Eu eram ca un copil mic. Dateam dintr-un deget ici si unul colo doar sa vad cate o steluta aparand asa timid. Ca apoi sa dau de nebuna din maini de parca eram masina de spalat ca sa fiu ca intr-un cazan de foc. Ca apoi sa stau iar nemiscata sa le vad pe toate stingandu-se incet incet.

Am uitat si ca e apa rece si ca era racoare afara si ca barca nu era tocmai cea mai luxoasa in care sa te retragi la caldura. Nimic nu conta. Imaginati-va ca ati fi inconjurati de mii de licurici. Fix asa eram noi.

Cu cateva zile in urma facusem o scufundare de noapte in care puteai sa vezi planctonul emitand lumina dar in nici un caz nu a fost la magnitudinea din Maya Bay.  In Maya Bay totul se lumina in jur la cea mai mica miscare.Nici macar nu am indraznit sa sper ca va fi atat de impresionant. Ma gandeam ca e ceva acolo cate o luminita ratacita. Dar nu. Mii si mii si mii de luminite.

Trebuie sa mergeti sa vedeti. Trebuie. 

V-am mai zis asta? Pai daca trebuie :)

Din pacate noi nu avem nici poze nici filmari de la inotat dar cautati pe net si veti vedea destul de multe filmulete. Si firma cu care am fost noi are unul de prezentare. Poate va impulsioneaza sa vedeti Maya Bay altfel. Asa cum trebuie vazuta de fapt.

Barca noastra - modesta dar draguta
Dar cu asa background cine mai vrea lux?
Zecile de barci de viteza care fac "naveta" catre Maya Bay
Sau unele mai putin rapide
Pe drum spre Maya Bay



Destul de aglomerat ziua
Cu mic cu mare - barci zic
Dar cand vine seara ai totul pentru tine

Eram doar vreo sase persoane pe toata plaja

Si la plimbare pe insula
Infruntand pericolele

Thursday, February 16, 2017

Cand ai 35 de ani dar ridici media de varsta la intreaga plaja - Phi Phi si Maya Bay

In 2009 cand ne pregateam pentru prima calatorie mai pe departe mi-am cumparat un ghid Lonely Planet pentru Thailanda si eram extrem de hotarata ca aia va fi destinatia pentru vacanta de vara. Apoi ne-am cumparat o casa si ne-am multumit cu mers in Grecia.

In 2010 am scos iar ghidul din biblioteca si m-am pus pe planuit luna de miere. Dar in treacat i-am trimis un link lui Cipri cu destinatia mea de vis - Peru. Destinatie la care nu ma uitam prea atent pentru ca era scump si nunta ne costa mult si nu o faceam ca sa castigam bani (dimpotriva am iesit multe mii de euro pe minus la nunta) si prin urmare nu prea vroiam o cheltuiala mare in plus. Dar Cipri, fiind Cipri, a zis ca luna de miere trebuie sa fie speciala asa ca trebuie sa mergem acolo unde imi doresc eu cel mai mult. Si Peru a fost...Acum inetelegeti de ce mam casatorit cu el?

In 2011 am scos iar ghidul la inaintare. Era anul cu prezentarea lucrarii de doctorat (cel mai stresant an din viata mea) si nu aveam deloc spor la planuit vacante. Nici nu stiam daca vreau vacanta pentru ca nu stiam daca voi avea de munca dupa terminarea doctoratului. Deci eram asa intr-un fel de :parca as vrea sa merg dar parca nu vreau sa sper. Cipri, fiind Cipri si probabil si pentru ca vroia o pauza de la cat ma plangeam, a zis ca trebuie sa mergem undeva. Doar ca fiind destul de tarziu nu am gasit bilete de avion ieftine decat spre Indonezia. Si alea la vreo 700 de euro de persoana. Asa ca am mers in Indonezia. Si asa am descoperit ce tip de insule ne plac noua: mici, cativa km in diametru, fara strazi, fara petreceri, fara baruri, fara nebunie, fara adolescenti fugiti de acasa un an la droguri, bautura si sex neprotejat. Si plecand de aici am ajuns la concluzia ca Thailanda este mult prea turistica pentru noi si am uitat complet de ghid pentru urmatorii ani. Thailanda nu mai era deloc o destinatie tentanta. Si cu cat vorbeam cu mai multi oamnei cu atat devenea mai putin tentanta.

Au trecut anii, am vizitat o gramada de tari, multe din Asia de Sud Est (Indonezia, Singapore, Malaezia, Laos, Cambodgia, Myanmar) si cu fiecare calatorie a devinit tot mai clar ce anume ne atrage si ce nu. Ultra-turistic, cu resorturi all inclusive sau "party places" cu copii de 18-20 de ani in "gap year" nu e deloc deloc de noi. De aia atunci cand am zis ca vrem sa mergem in Vietnam ideea de a o uni cu un pic de plaja in Thailanda a fost analizata si reanalizata pana in panzele albe.  

Ne era foarte dor de Asia de Sud Est asa ca ne doream din tot sufletul sa mergem tot acolo. Iar Vietnamul a venit ca o alegere foarte naturala pentru ca nu fusesem inca pe acolo si nu parea la limita de sus de la "a fi turistic". Thailanda in schimb nu parea deloc acea Asie de Sud Est la care tanjeam noi.

Sa mergem? Sa nu mergem? 

A ajuns in planul final doar pentru ca vroiam sa mergem la scufundari cu o barca live-aboard. Adica pleci cu barca printre insule pentru cateva zile si  faci in jur de 4 scufundari pe zi. Nu te intorci pe tarm noaptea. Ci dormi pe barca. Dar nici nu faci altceva in afara de scufundari. "Sleep. Eat. Dive. Repeat" - asta e programul. Iar Thailanda avea ceva tentant din punctul sta de vedere - Surin Si Similan.

Pentru asta barca pleca din Khao Lak iar Khao Lak este la o ora de mers cu masina de Phuket. Deci asa am ajuns si noi in preajma statiunii rusesti Phuket
E ruseasca. Credeti-ma :) 

Si daca vrei sa stii ce nu imi doresc eu de la o vacanta atunci poti sa iei o poza cu Phuket :)

Era clar - Phuket va fi locul unde vom incerca sa minimizam timpul petrecut. Si ne-a reusit. Am fugit de el cum am putut noi mai bine.

Doar ca in timp ce mai citeam cate una alta despre zona aia am dat de un blog unde cineva povestea cum a inotat in Maya Bay prin planctonul bioluminescent. 

Hmmm. Asta e o experienta tentanta, nu?

Zis si facut - dupa partea de diving am luat un ferry pana in Phi Phi si de acolo o croaziera de o zi si o noapte catre Maya Bay. Exista o singura companie care ofera asa ceva deci nu trebuie sa cautati cu cine sa mergeti daca vreti sa mergeti. 

De fiecare data cand spuneam cuiva ca mergem in Phi Phi ne intrebau daca suntem mai petrecareti de felul nostru. 

Nope. Nicidecum. Dar trebuie sa ajungem acolo ca sa luam croaziera deci "curaj gaina ca te tai". Pregateste-te de Phi Phi. Apropos, se citeste Pi Pi :)

Daca Phuket esti imaginea locului unde nu am vrea sa ne facem vacanta pentru ca este statiunea ruseasca  all inclusiv. Phi Phi este destinatia nedorita pentru ca este statiunea tinerilor beti. Mergeam pe strada si jur ca nu m-am simtit niciodata mai batrana decat atunci. Sau mai netatuata.

Pe barca cu care am mers in Maya Bay ne-am intalnit cu un american din categoria noastra de varsta (catarator venit acolo pentru catarare, vegan si care nu bea alcool deci saracul era chiar mai pierdut decat noi)  si vorbeam fix despre asta: cat de mult ridicam media de varsta in locul ala. El glumea ca macar el e tatuat. Noi eram probabil singurii care nu eram :) Dar macar noi beam alcool deci...

In Phi Phi totul se numeste "hangover" ceva: hangover cruise, hangover hostel, hangover trip etc etc etc. Sau daca nu se numeste asa atunci e cu "party": party cruise, party hostel, party boat, party party... Si evident mai exista "all you can drink" cruise, party, happy hour etc. 

Daca esti genul de om care este treaz (adica nu doarme ca in nici un caz nu vorbim de a fi treaz adica nebaut) doar noaptea la petrecere atunci Phi Phi e de tine. Si plajele chiar au privelisti interesante...si pentru femei si pentru barbati...ca doar nu credeati ca vorbesc de natura moarta.

Eu am fost fericita ca am stat in Phi Phi doar cateva ore. Si doar pe zi. A fost suficient. Ma apuca reumatismul numai uitandu-ma in jur la tinerii iesiti la micul dejun la ora 13.00. Daca as fi stat acolo si noaptea as fi picat in depresie. Eu care trebuie sa merg la somn inainte de miezul noptii altfel ma transform intr-un dovleac.

Daca chiar e sa fiu corecta am vazut ca exista undeva pe dealuri destul de departe de satul propriu-zi, niste vile foarte foarte interesante. Probabil si cu peturi pe masura. Deci daca vreti sa va bucurati de cum arata zona aia (si arata bine - din punct de vedere al naturii moarte de data asta) dar nu vreti nebunia petrecerilor atunci aia e o solutie. sau puteti sa mergeti in Gili Air sau Perhentians si cu asta basta. Si va costa si probabil de vreo cinci ori mai putin. 

Daca ttusi ajungeti in zona nu ratati statul peste noapte in Maya Bay. Este absolut uimitor. Dar despre asta va spun alta data.

In drum spre Phi Phi

In drum spre Phi Phi

Recunosc ca nu arata rau. Nicidecum.

Not bad...

Prin sat...s-a mai trezit lumea.




Monday, February 13, 2017

Cum am facut pe "turistul chinez" in Yosemite


Pentru ca aveam doua zile libere in San Francisco si pentru ca orasul il vizitasem pe indelete anul trecut, m-am pus pe cautat excursii de o zi prin zona. California are multe de oferit, cica, deci nu ar fi trebuit sa fie greu sa gasesc ceva interesant.

Problema cea mai mare era evident legata de transport. Doar e SUA deci transportul in comun este mirific dar inexistent. Si cum eu nu vroiam sa inchiriez o masina, posibilitatile mi se restrangeau vrand nevrand la a lua un tur. Nu sunt eu cine stie ce mare iubitoare de tururi (decat daca sunt private si nu trebuie sa merg cu grupul) dar cum alternative nu aveam am decis sa ii dau o sansa.

Ce destinatie? Pai dupa ce am intors netul cu susul in jos am decis ca vreau sa vad niste sequoia. Din pacate tur de sine statator doar pentru asta nu exista dar era unul care continea si vizitarea parcului Yosemite. Pentru mine muntele e de mers la picior pe el nu de mers cu masina si oprit 5 minute pentru facut poza. Dar tentatia padurii de sequoia era prea mare deci inca o data am mai pus-o de un compromis.

Chiar si cand am citit pe site-ul lor ca: " Winter Months Note: The Giant Sequoias hike depends on snow levels and trail conditions from October to April, so the route and itinerary may be changed due to snow depth, road conditions, construction projects and detours and it cannot be guaranteed." Tot am zis ca ii dau o sansa. M-am gandit ca daca e sa fie ok atunci vad ceva super interesant daca nu asta e...nu te pui cu vremea.

Trebuia sa stiu de la inceput ca atatea compromisuri nu promit nimic bun dar m-am pacalit. Mai ales ca am organizat totul destul de pe graba fara sa stau sa buchisesc totul in felul caracteristic. Pur si simplu nu am avut timpul fizic necesar din motiv de "vacanta". Invatatura de minte pentru data viitoare. Mai ales pentru California unde numai "raport calitate/pret bun" nu am primit pana acum.

Turul l-am luat de la un intermediar: Taketours. Iar agentia care chiar a prestat turul a fost Extranomical. Pretul : un minunat 159 de dolari pentru o excursie de o zi. Doar e Yosemite, nu? :)

Cu doua zile inainte de turul efectiv primesc o atentionare pe e-mail de la agentia care se ocupa de deplasarile noastre cu munca. Cica vremea va fi foarte foarte nasoala. Zapada la munte si ploaie torentiala in San Francisco. Nu suna absolut deloc bine. Atentionarile de genul asta nu sosesc decat daca lucrurile sunt serioase. Asa ca am sunat la agentia care organiza turul (Extranomical) si i-am intrebat care e treaba. Mi-au zis ca vremea se poate schimba oricand deci sa stau linistita. 

Mda...doar nu era sa piarda banii. Interesul clientului este al clientului nu al lor.Iar pentru mine era deja prea tarziu ca sa mai renunt la excursie fara sa pierd banii.

La plecarea din San Francisco era o ploaie torentiala de nu vedea la cativa metri in fata. Si cu cat inaintam cu atat era mai rau. Eu sunt o persoana destul de relaxata cand vine vorba de siguranta personala dar foarte serios va spun ca ultima ora pana am ajuns in parc a fost un cosmar. M-am apucat sa ma joc pe telefon ca sa nu mai vad ce e afara. 

Nu ca as fi vazut mare lucru in afara de suroaiele de apa de pe drum si alunecarile de teren si pietroaiele printre care facea soserul slalom. Ploua torential si era o ceata de puteai doar sa ghicesti ca pe undeva ar fi un munte. 

Prima noastra oprire a fost asa:


Si nici urmatoarele nu au fost mai promitatoare. Maximul obtinut a fost asta:



Pentru turistii chinezi si japonezi nu a fost mare problema. Ce conta ca nu vedeai nimic? "Check check check" e tot ce conteaza. Mie insa imi stateau in gat aia 159 de dolari dati ca sa nu vad nimic.

Dar nici o problema ca se anunta si mai rau de atat. Dupa a doua oprire l-am intrebat pe sofer daca mergem la sequoia. S-a uitat la mine ca la un biet om cu un retard destul de serios. Cica ""Nu. Parcul e inchis pana la 1 Aprilie".

Cum adica " E Inchis". Pai de ce pe site nu scrie asta?

Ba scrie, zice el. Scrie ca e "weather permitted".

Cum frate ai tupeul sa imi zici ca "weather permitted" este sinonim cu "inchis pana la 1 aprilie"? Cum? Si mai imi si vorbesti de parca eu sunt prea proasta sa inteleg expresia "weather permitted". 

Ca sa scape de mine mi-a zis ca e vina intermediarului ca nu m-a anuntat. 

Ce puteam sa fac? L-am lasat in pace si mi-am rumegat in liniste nervii ca mi-am luat o pacaleala de zile mari. 

Am calatorit in 50 de tari pe 6 continente (majoritatea nu "dezvoltate" ca SUA) si am luat sute de tururi. Era timpul sa imi iau si teapa nu?

Niciodata pana acum nu am fost mintita in felul asta. Niciodata nu mi s-a vandut ceva fals. Niciodata. Pana acum...

In cazul in care va intrebati daca pe site-ul lor scrie ca e inchis pana pe 1 Aprilie, luati de aici explicatie detaliata "Please be advised that weather, road and trail conditions in the winter make it less likely that we will be able to enter Tuolomne Grove to see the Giant Sequoias. We will always do what we can to make your trip enjoyable, but safety is “Job 1”, so the route and itinerary
may be changed due to snow depth, road conditions, construction projects and detours. Winter in Yosemite might extend from October into April."

Cum adica? Nu este clar ca este inchis pana la 1 Aprilie? 

Am scris mail la ambele companii, dupa tur, si le-a spus ca nu mi se pare croect sa nu se scrie explicit ca parcul este inchis. Raspunsul de la Extranimical a fost ca trebuia sa ii sun sa ii intreb clar cum sta treaba. Ceilalti au dat vina pe Extranomical... Si gata.

Dezamagita? 

Este putin spus ca sunt dezamagita. 

159 de dolari + bacis pentru un tur in care nu am vazut nimic. Am stat 8 ore in autocat si 4 in parc dintre care 2 ore au fost pauza de masa. Pentru ca ploua torential si nu puteam nici macar 2 minute sa stam afara sa facem o poza. Chiar si asa am fost uda pana la piele. In pauza de pranz mi-am schimbat pantalonii si mi i-am luat pe aia de schiat. Noroc ca m-a dus capul sa ii iau la mine pentru ca altfel mi-as fi blestemat zilele sta stau in frig atatea ore uda pana la piele. Ca evident ca in microbuzul cu care am fost transportati batea vantul. "Luxury travel baby". :) In conditii de genul asta turul ar fi trebuit anulat daca iti pasa vreun pic de client si ce experienta ii oferi si daca iti pasa de siguranta lui.

Sa mai spun ca la sfarsitul turului soferul/ghid ne-a tinut un discurs in care am fost anuntati ca bacsisul normal este de 10-20% din valoarea turului si ca in SUA este de la sine inteles ca dai bacsis. Si ca daca ne-a placut de el atunci bacisul este de peste 20%. Si apoi ne-a amintit si ca pretul intreg pentru tur este 159 de dolari ...in cazul in care nu stim exact din cat sa calculam 20%+.

Erau peste tot in microbuz afise cu bacisul. Deci nu va inchipuiti ca nu stia lumea de el. Dar discursul era clar menit sa pune presiune. Una serioasa chiar. La fel cum nu exista o cutie in care pui bacsisul ci la fiecare om care cobora soferul se ridica in picioare si efectiv astepta sa ii dai bacsisul. Pe care il verifica de fata cu tine. O lectie pentru urmatorii care ii vor da ceva...Probabil Cipri s-ar fi enervat atat de tare incat nu i-ar fi dat nici un bacsis doar din principiu. Eu insa sunt mai bleaga de felul meu. Mi-a fost rusine...Ceea ce inseamna "mission accomplised" pentru el. Ca fix asta era cartea pe care o juca.

PS: probabil ca vor fi persoane care vor zice ca trebuia sa ma duc pe cont propriu nu cu turul sau ca trebuia sa ma documentez mult mai bine daca parcul e inchis sau nu. Sunt complet de acord cu amandua insa asta nu justifica faptul ca ei isi inseala clientii. 



Update:
Taketours(firma intermediara) a trimis plangerea mea la Extranomical (agentia propriu zisa).



Iaca ce raspuns au primit:



"Thank you for the pass along of this feedback.



Unfortunately, guests are not to able to 'give it a try' when it comes to the Tuolumne Grove of Giant Sequoias in the winter, as trail conditions get very dangerous due to snow and ice. Once the National Park Service deems the trial too dangerous, they close it for the season, so we have no control. I do apologize that the driver on that day gave these guests a somewhat frank response that obviously rubbed them the wrong way. We will be looking into which driver that was and speaking with them about how to handle these situations more productively.



As far as any refund, unfortunately, we cannot control the weather and we do put a Winter Season disclaimer that the Tuolumne Grove of Giant Sequoias could indeed be closed and not able to be visited. As the guest mentioned, they did see that disclaimer, so we will not be refunding this guest. We will however be speaking with the driver on that day, as I mentioned above.



Thank you and please let me know if you have any questions."



Deci in continuare pt ei "weather permitted" si parcul fiind complet inchis pana pe 1 aprilie e acelasi lucru.



Si de vina e soferul care a fost cinstit si mi-a spus adevarul :) Deci ce se va intampla: astia or sa le zica la soferi sa nu mai spuna adevarul. Ca daca ma mintea frumos si imi zicea ca din cauza vremii este inaccesibil in perioada aia totul era ok nu? De unde sa stiu eu sa ma mai plang. Misto mentalitate nu?



Eu nu am cerut nici un refund. Ce am cerut este ca Taketours si Extranomical sa puna explicit pe site-ul lor cand este parcul inchis. Evident ca nici unii nu vor sa fac asta. Ceea ce mi se pare extrem de neprofesionist.