Saturday, July 27, 2013

Diving in Perhentian


In iulie 2011, pe cand ne plimbam pe meleaguri indoneziene si incercam sa fugim din Bali care nu ne-a placut prea mult, am ajuns sa petrecem cateva zile pe Gili Air care este  o insula foarte mica si foarte draguta la doar doi pasi de  Bali. In afara de stat la plaja si mancat nu prea ai multe de facut pe Gili asa ca am decis atunci destul de repede sa ne inscriem la cursurile pentru certificarea PADI pentru scufundari. Si de la prima scufundare facuta am fost definitiv cuceriti activitatea asta. Parca o poarta catre o intreaga noua lume ti se deschide in fata ochilor odata cu primii metrii de apa.
Din pacate in urmatorii doi ani nu am mai avut ocazia sa o mai practicam pentru ca am calatorit in tari fara locuri bune de scufundat asa ca atunci cand am planuit vacanta pentru vara asta am decis sa profitam de faptul ca avionul care ne aducea din Europa in Asia avea ca destinatie Kuala Lumpur deci cu legaturi foarte usoare pentru zeci de locatii perfecte pentru diving. Am luat la puricat internetul in cautarea unei locatii unde sa se ajunga usor si relativ repede si care sa aibe scufundari usoare pentru niste incepatori ca noi si intr-un final ne-am oprit la Perhentian. Motivul principal pentru care am ales aceasta insula a fost faptul ca ai corali la doar doi pasi de plaja deci intre scufundari poti face si snorkeling foarte usor si in plus sunt zeci de locuri pentru scufundat la doar 5-10 minute de mers cu barca de la hotelul nostru.
Perhentian este o insula foarte populara printre malaezieni si chinezi asa ca in cazul in care  mergeti acolo in plin sezon este foarte important sa faceti rezervare pentru hotelul dorit cu multe luni inainte. Noi am incercat sa facem rezervarile in aprilie si deja primele doua favorite erau complet ocupate asa ca ne-am multumit cu a treia de pe lista: New cocohut chalet insa nu o cabana pe plaja ci doar una in gradina. Desi odata ajunsi acolo nu prea am simtit diferenta intre ele pentru ca eram doar in randul doi de cabane deci aproape cu vedere la mare ceea ce pentru noi a fost destul mai ales ca nu am stat deloc in camera in afara timpului in care dormeam.
Pe plaja la New cocohut chalet

Cabanele

Iar pe plaja

Cade sau nu cade?

Pe inserat

Cazarea am ales-o dintre hotelurile aflate langa compania pe care am decis sa o folosim pentru scufundari: Universal divers. Am citit numai lucruri bune despre ei si acum la sfarsit putem spune ca am fost foarte multumiti de ceea ce ne-au oferit. Compania este condusa de o chinezoaica malaezianca foarte simpatica si plina de energie care are in subordine cinci master divers (toti straini) care se ocupa de diverse grupuri de scufundatori impartiti in functie de cat de experimentati sunt. Cel care a avut grija de noi a fost Ali, un tip foarte simpatic, mereu pus pe glume si cu miscari de dansator balinez mai ales sub apa.
Pentru ca nu ne mai scufundasem de doi ani am inceput cele trei zile cu Universal divers cu un “refresher” adica un program menit sa ne reaminteasca ceea ce am invatat la certificarea PADI: un pic de teorie, o repetare a manevrelor tipice (scoaterea apei din masca, recuperarea mastii, recuperarea regulatorului, schimbarea regulatorului cu partenerul tau de scufundare, controlarea plutirii etc), o scufundare de proba si apoi una tipica de placere. Am mai adaugat un curs numit “Peak Performance Boiency PPB)” care pune accent pe controlarea plutirii care se dorea a avea ca efect o scufundare mai relaxanta si automat mai lunga pentru ca o sa consumi mai putin aer. Initial am crezut ca PPB nu va ajuta prea mult insa la sfarsit cred ca se putea vedea si simti o imbunatatire a tehnicii noastre. Cel putin au am putut sa controlez mai usor adancimea la care stau fara a da in disperare din picioare si a ma misca constant. La cele doua programe s-au adaugat si patru scufundari normale pentru Cipri si trei pentru mine care impreuna cu cea cuprinsa in refresher au reprezinta niste amintiri de zile mari care ne-au facut sa promitem ca nu vom mai astepta doi ani pana la sedinta urmatoare de scufundari.
Spre deosebire de Gili, scufundarile din Perhentian au fost mult mai variate. Am avut niste scufundari intr-o zona cu roci scufundate foarte mari iar altele in zone mai nisipoas. In plus tipul de corali era destul de diferit de la o zona la alta si cel mai important am vazut mult mai multe specii acvatice interesante aici decat in Gili.
Am avut parte de intalniri cu broastele testoase la doua din cele patru scufundari facute, am vazut rechini intr-una din scufundari si stingrays in alte doua scufundari. Ca sa nu mai spun ca am vazut atat de multi clown fish ascunsi in anemonele lor otravitoare de parca am fi fost in filmul Nemo. Iar mie imi plac micii Nemo extrem de mult. As fi plutit o zi intreaga deasupra lor daca as fi putut. 
Dar de ajuns cu vorba si iaca si cateva poze:
La treaba...

Cipri fericit ca este iar la scufundari

La analizat corali


Cu broscuta

S-a plictisit de noi


Casuta lui Nemo

Inca o broasca testoasa

Si Cipri la sedinta foto

Uimitor- plutesc :)
Sa fie o floare sau un coral?


Si ceva snorkeling