Thursday, October 17, 2013

Yangon - street food


 
De fiecare data cand ajungem in Asia suntem fascinati de multitudinea de chioscuri, tonete, bucatarii umblatoare pe bicilite sau tuk tuk, mini-restaurante, tarabe etc etc etc care vand ceva de mancare. Tot felul de minunatii mai mult sau mai putin apetisante, mai mult sau mai putin identificabile si mai mult sau mai putin respectand niste standarde minime de igiena care sa te faca sa ai curajul sa le incerci. 
Recunosc ca nu suntem atat de aventurosi incat sa incercam taiteii la punga si supa la punga (mai ales cand suntem la inceput de calatorie) insa tarabele cu fructe sunt prietenii nostri cei mai buni. este ca un ritual ca inca din prima zi de calatorie sa intrebam unde este piata sau strada cu mancare si sa mergem acolo sa ne punem burta la cale cu o portie serioasa de fructe. Iar daca in Europa sunt destul de greu de convins sa mananc fruvcte, odata ajunsa in Asia parca sunt in rai. Mangosteen, dragon fruit, rambotan, tamarind, lychee si altele mai putin exotice sunt de departe mancarea noastra preferata. Ca sa nu mai spun ca Cipri are zilnic in meniu bananele alea micute numite "lady fingers". 
Iar Yangon a fost de departe locul din Myanmar unde ne-am simtit cel mai bine din punctul asta de vedere. Gasesti strazi intregi cu mancare, fructe si sucuri naturale. Locuri unde ne-am plimba la infinit ca sa observam oamenii locului si ca sa ne facem plinul cu fructe pe care in Europa am plati niste preturi de neacceptat pentru o calitate mult inferioara.
Neasteptat insa, starul sederii noastre in Myanmar a fost ananasul. Suntem de zece zile aici si nu a trecut zi in care sa nu mancam ananas. Cel mai bun ananas pe care l-am mancat in viata noastra. Ii suspectez pe oamanii de aici ca injecteaza ananasul cu miere ca altfel nu inteleg cum de poate fi atat de dulce si atat de bun.


Ananasul cel mai bun din lume

Prin piata


Jeleu

Betel de mestecat daca doriti dinti rosii

Fast food

Camionul cu banane - Oni fii pe faza :)
 
Pepene, mango, papaya, ananas - cine doreste? cine pofeste?


Tempura de tot felul


Oua - de prepelita desi din poza nu pare

Si ceva dulce

Sau si mai bine: papaya
 







Monday, October 14, 2013

Hasselt


Ma asteptam ca primul post de pe blog despre un oras belgian sa fie despre Gent (care a fost “acasa” pentru cativa ani de zile) sau Brugge (orasul meu preferat din Belgia) dar din lipsa de poze (asa e cand unele locuri le tratezi ca “acasa” in loc de obiectiv turistic) nu mi-am facut curaj sa scriu pana acum nimic despre ele.
In vara parintii au fost in vizita si in afara de plimbarile prin Franta ne-am mai dus si pe ici pe colo prin Belgia si pentru ca avem poze de pe unde ne-am plimbat  iaca scriu un post despre un oras la care chiar ca nu ma asteptam sa fie primul: Hasselt.
Intr-o seara stateam eu si ma uitam la televizor la o emisiune ce prezinta diverse destinatii turistice din Belgia. Subiectul zilei era Hasselt. Si ce mi-a ramas cel mai adanc in minte a fost Gradina Japoneza si Muzeul Genever. Asa ca atunci cand puneam la cale ce sa facem cu parintii m-am gandit eu ca nu ar fi o idee rea sa mergem prin orasul pe care il vazusem eu la TV mai ales ca nici noi nu ajunsesem pana atunci pe acolo.

Primul obiectiv pe lista: gradina japoneza. Care chiar si la mijloc de august arata foarte frumos. As fi curioasa sa o vad in primavera cand infloresc ciresii. Cred ca e un adevarat colt de rai.








In Gent exista un bar in care am mers intotdeauna cu placere 't Dreupelkot atat pentru atmosfera cat si pentru bautura traditionala care se serveste acolo: genever. Mai ales variantele cremoase imi plac foarte mult. Unele dintre ele rivalizeaza chiar cu berile mele preferate. Si se stie ca eu tin mult la berile mele preferate :) asa ca atunci cand am auzit ca exista un muzeu national al geneverului care se termina si cu o degustare gratis mi-am zis ca nu este deloc un lucru rau de incercat.




La sfarsit de zi cu ochiul satisfacut in gradina japoneza si sufletul la muzeul geneverului, va puteti opri la o plantatie de lavanda unde se gaseste si un restaurant/cafenea foarte dragut si puteti manca ceva sau doar bea ceva intr-o atmosfera linistita ce mimeaza Provence.