Monday, April 20, 2020

Galapagos si Teoria Evolutiei




Probabil ceea cel mai cunoscut lucru despre Galapagos este legatura cu Charles Darwin si rolul jucat in definirea Teoriei Evolutiei. Insa nici un moment nu mi-am dat seama ca ceea ce l-a pus pe ganduri pe Charles Darwin este inca extrem de vizibil pentru orice turist ce ajunge pe insule.

In 1831, Charles Drawin pleaca pentru o calatorie de cinci ani in jurul lumii la bordul navei HMS Beagle. Era tanar, avea doar 26 de ani, si visa ca o sa revolutioneze lumea cu ceea ce va descoperi in calatoria asta. Ceea ce s-a si intamplat. In Galapagos au ajuns in Septembrie 1835 si au stat timp de cinci saptamani pe diferitele insule din arhipelag.

Arhipelagul Galapagos are 13 insule mai mari si sute de insulite si formatiuni de roci. Distanta dintre insule nu este foarte mare insa fiecare insula are particularitatile ei. Si in functie de cat de "tanara" este insula (toate insulele sunt create de eruptii vulcanice care pot fi mai recente sau nu) terenul si flora pot fi complet diferite.

Trecand de pe o insula pe alta, Darwin observa ca multe specii sunt foarte asemanatoare cu ce gasesti pe continent dar nu sunt exact la fel. Mai mult, sunt diferente semnificative de la o insula la alta. Diferente care fac animalele/pasarile sa fie mult mai bine adaptate la mediul insulei respective.

Broastele testoase gigant, de exemplu, au ajuns in Galapagos venind de pe continent acum 3 milioane de ani. Deci au aceeasi origine. Si cu toate astea sunt au evoluat diferit in functie de insula pe care au ajuns. De ce?

Initial erau 15 specii de testoase in arhipelag. Din pacate 3 au disparut asa ca acum mai sunt doar 12 pe care cercatatorii se chinuie sa le pastreze desi in multe cazuri nu este prea evident cum or sa reuseasca. 

Cele 12 specii se impart insa in 2 mari categorii:
  1. "Dome-shell"
  2. "Saddle back"
Testoasele "dome shell" au carapacea ca un dom, picioarele scurte, gatul scurt si sunt foarte mari. Ele se intalnesc pe insulele unde exista vegetatie abundenta asa ca au suficienta mancare sa ajunga la dimensiuni impresionante. Pentru ca mananca iarba, nu este nevoie sa aibe gat lung sau picioare lungi ca sa ajunga la vegetatie inalta. 
 


 
Testoasele "Saddle back" arata ca o sa de calarie si au forma asta pentru ca au gatul foarte lung si carapacea s-a modificat ca sa le dea voie sa ridice gatul cat mai sus. Au picioarele foarte lungi si sunt mai mici decat testoasele "dome-shell". Asa cum probabil ca ati ghicit, testoasele de acest tip se gasesc pe insulele foarte aride unde nu exista iarba din belsug asa ca sunt nevoite sa se hraneasca cu cactusi si arbusti. Gatul lung le permite sa ajunga la vegetatia mai inalta. Si pentru ca hrana este limitata si cat de mult cresc ele este limitat.
 



 
Astfel de observatii au stat la baza formularii teoriei evolutiei in cartea " On the Origin of Species". Pentru prima data se propune idea ca speciile nu sunt "inghetate" in timp ci ca ele se modufica in functie de conditiile mediului in care ajung. 

Nu este prima data cand o astfel de idee este propusa insa Darwin vine cu o explicatie un pic diferita - selectia naturala. 

La testoase de exemplu el spune ca din sutele de oua depuse de o testoiasa, unii pui au gatul mai lung iar altii mai putin lung. Daca sunt intr-un mediu arid, cele cu gatul scurt nu traiesc pentru ca nu se pot hrani asa ca in timp selectia naturala face ca mai departe sa se transmita numai genele testoaselor cu gat lung. In termeni stiintifici asta se numeste "adaptive radiation".
 
La "Charles Darwin Research Center" in Puerto Ayora (insula Santa Cruz) poti vedea una langa alta cele doa categorii de testoase. Te uiti la ele si auzi explicatia de la ghid si mai ca iti vine sa iti tragi o palma peste frunte si sa zici "Dah....". Diferentele sunt atat de evidente incat nu ai cum sa nu le observi. E ca si cum cartea de biologie s-a decis sa iti dea o lectie cat mai clara ca sa te invete minte.

Natura in toata minunatia ei.

PS: Si daca tot vorbim de Darwin si Teoria Evolutiei, trebuie spus ca in nici un caz nu a fost Darwin cel care a spus ca omul se trage din maimuta si nici Teoria Evolutiei nu este ca "omul se trage din maimuta". Teoria evolutiei este fix ce am spus mai sus: ca speciile evolueaza in functie de mediu avant la baza selectia naturala. Iar cel care a lansat teoria cu omul si maimuta este Thomas Huxley (in cartea "Evidence as to man`s place in nature", 1863). Abia 8 ani mai tarziu, Darwin publica o carte in care reia si dezvolta ideile lui Huxley.