Friday, December 8, 2017

Serele regale din Laeken (Bruxel)


Am citit ieri o scriere despre vizitarea Ghent-ului si Brugge-ului si la comentarii erau multe ganduri despre cum o fi sa vizitezi orasele astea pe vreme buna. 

Pai la cum e vremea prin Belgia cel mai bine va mutati aici ca sa fiti siguri ca poate poate prindeti o zi cu soare. Altfel, sper ca sunteti extrem de norocosi de felul vostru pentru ca Belgia fara ploaie nu exista. Desi, conform statisticilor meteo, se pare ca ploua din ce in ce mai putin. Daca ma uit acum pe geam...nu prea ii cred. Chiar deloc. 

Dar daca va faceti totusi curaj si veniti pe plaiurile ploioase si teroriste (despre a doua caracteristica nu mai comentez ca deja mi-au luat foc degetele in trecut tot explicand) atunci sfatul meu este sa veniti in primavara. Eu cred ca in primavara, Belgia este cea mai frumoasa. Un aprilie tarziu - devreme in mai este perioada ideala sa vezi toata tara acoperita cu flori.

Toamna ploua prea mult. Iarna e mizerabila. Iar vara de ce sa o stricati stand in ploaie?

Primavara insa e un deliciu.

Si in plus sunt fooarte multe gradini si expozitii cu flori care sa incante pe toata lumea.

Un exemplu - Serele Regale din Laeken.

Palatul din Laeken este  rezidenta oficiala a familiei regale iar serele si parcul sunt proprietatea regelui asa ca in mod normal nu sunt deschise publicului. Dar este deja o traditie veche de cateva secole ca o data pe an, serele sa isi deschida portile pentru publicul larg timp de trei saptamani (in primavara). Si, indiferent daca iti plac florile sau nu, o vizita este sigur ceva de tinut minte.

Eu de exemplu nu prea sunt fascinata de flori dar serele mi-au placut la nebunie. 
Cladirile sunt extrem de frumoase. Cu o arhitectura foarte interesanta. Si in plus vederea catre Bruxel este impresionanta. Nu mi-am inchipuit nici un moment ca exista in Bruxel atata spatiu verde. Si mai e si proprietate privata.

Cateva detalii practice:
  • Serele sunt deschise pentru trei saptamani de la mijlocul lui aprilie pana in mai. In 2017, de exemplu, au fost deschise de pe 14 aprilie pana pe 5 mai.
  • Biletul costa 2.5 euro (gratis pentru persoanele sub 18 ani)
  • Este foarte aglomerat asa ca trebuie sa fiti pregatiti cu rabdare. 
  • Nu puteti rezerva biletele online deci trebuie sa fiti pregatiti cu rabdare.
  • Daca mergeti cu masina, gasirea unei parcari e un chin. Deci trebuie sa fiti pregatiti cu rabdare.
  • Daca folositi transportul in comun -  statia de autobuz este “FR: Serres Royales / NL: Koninklijke Serres”. Sunt patru autobuze care ajung acolo: 230,231,232 si 53.
Si daca sunteti dispusi sa aveti rabdare, iaca si ce o sa vedeti.

Dupa ce treci de coada imensa, ajungi incet incet si in interiorul parcului.

 

 

"Orangery" este partea cea mai veche a complexului si este locul unde sunt dusi pe timp de iarna copacii care in restul timpului sunt in exterior. In fotografia de mai jos, "Orangery" este cladirea din stanga. In continuarea ei se afla "Theatre Greenhouse" - construita in 1905 dupa planurile arhitectului Charles Girault:


Probabil cea mai cunoscuta imagine de la Serele Regale - Iron Church este o structura care chiar trebuia sa fie o capela.


 


O cladire care parca nu isi are rostul aici - Studioul Reginei Elisabeth:


Parcul si vederea lui catre Bruxel:









Si prin interior:






 





 






Thursday, December 7, 2017

Ce m-a impresionat in - Madrid

M-am gandit sa incep un "serial" care sa contina scrieri despre ceva ce m-a impresionat intr-o anumita destinatie.

Nu exista o delimitare stricta pentru ce sa fie acel ceva ce m-a impresionat. 
Poate sa fie un loc sau doar o bucata de informatie. 
Poate sa fie un om pe care l-am intalnit.
O cladire vazuta.
O discutie anume.
Sau poate doar o impresie pe care mi-a lasat-o.

Poate de multe ori voi scrie lucruri care sunt extrem de cunoscute altora. Atat de cunoscute incat ar trebui sa intru sub masa de rusine. Dar tocmai asta e ideea: m-a impresionat pentru ca informatia pare a fi extrem de raspandita dar uite ca eu fusei retrasa pe alta planeta si nu am stiut-o pana acum.

Poate ca uneori va fi un fel de rubrica "Stiati ca..." dar pentru cineva obsedat de "facts" cum zice englezul, nici ca ar fi altfel.

Poate ca alteori sunt doar ganduri personale ce nu au nici o relevanta pentru altii.

Dar sunt foarte multe povesti de calatorie care mi-au ramas in minte si poate ca vor fi primele pe care ti le spun daca ma intrebi de un loc anume, dar care nu si-au gasit locul in scrierile de pana acum pentru ca sunt muuult prea orientata pe impartasit informatii organizatorice incat orice e pe langa mi se pare ca ocupa loc fara rost. 
Sau sunt povesti atat de scurte incat nu m-am urnit sa le pun intr-o scriere separata.
Sau m-am gandit ca e prea "de baza" informatia.
Sau pur si simplu o sa ma folosesc de rubrica asta ca un alt mod de a prezenta o anumita destinatie. Unul o leaca mai personal. Sau mai concis.

Dupa cum bine vedeti creez o "rubrica" ce va contine " everything but the kitchen sink" :) De toate pentru toarta lumea. Sa vedem daca ma tin de ea sau o sa ajung la concluzia ca nu imi place sa o scriu.


Prima destinatie - Madid.

Ce m-a impresionat cel mai mult in Madrid a fost arhitectura cladirilor din centru orasului.

Nu stiu exact de ce dar eu ma asteptam sa gasesc un oras neglijat, destul de industrial si nu tocmai placut ochiului.

Asa ca in dimineata, in care am iesit din cladirea unde inchiriasem un apartament si ne-am inceput plimbarea, practic nu prea imi venea sa cred ce vad. Si eu si parintii eram cu ochii pe sus si tot aratam catre fatadele extrem de ornate ale cladirilor pe langa care treceam. Sute de statui. Cupole mai mari sau mai mici. Modele decorative de tot felul.Si totul intr-o stare foarte buna. Adica restaurate. Nu neglijate cum credeam eu ca va fi Madridul.

Si nu ma refer la Palacio Real sau la Plaza Mayor sau la Catedrala Almudena. Nici macar la Plaza de Cibeles. Ci pur si simplu cladiri, pentru noi oarecare, pe langa care treceam intr-o plimbare catre destinatiile celebre mentionate prin toate ghidurile cu putinta.

Trebuie sa recunosc ca nu m-am asteptat sa gasesc o strada precum Gran Via in Madrid.

De fapt nu m-am asteptat sa gasesc cladirile intr-o stare impecabila pe o strada precum Gran Via in Madrid.

Eu nu ma pricep la arhitectura absolut deloc. Deci nu trebuie sa va asteptati de la mine sa va spun ce stiluri erau.

Va las totusi cu niste fotografii cu cladiri mai cunoscute (la sfarsit) sau mai putin cunoscute:










In interiorul Palatului Cibeles:



Si evident locurile cunoscute:
Palacio Real

Si vazut din spate
Catedrala
Plaza Mayor