Friday, December 8, 2017

Serele regale din Laeken (Bruxel)


Am citit ieri o scriere despre vizitarea Ghent-ului si Brugge-ului si la comentarii erau multe ganduri despre cum o fi sa vizitezi orasele astea pe vreme buna. 

Pai la cum e vremea prin Belgia cel mai bine va mutati aici ca sa fiti siguri ca poate poate prindeti o zi cu soare. Altfel, sper ca sunteti extrem de norocosi de felul vostru pentru ca Belgia fara ploaie nu exista. Desi, conform statisticilor meteo, se pare ca ploua din ce in ce mai putin. Daca ma uit acum pe geam...nu prea ii cred. Chiar deloc. 

Dar daca va faceti totusi curaj si veniti pe plaiurile ploioase si teroriste (despre a doua caracteristica nu mai comentez ca deja mi-au luat foc degetele in trecut tot explicand) atunci sfatul meu este sa veniti in primavara. Eu cred ca in primavara, Belgia este cea mai frumoasa. Un aprilie tarziu - devreme in mai este perioada ideala sa vezi toata tara acoperita cu flori.

Toamna ploua prea mult. Iarna e mizerabila. Iar vara de ce sa o stricati stand in ploaie?

Primavara insa e un deliciu.

Si in plus sunt fooarte multe gradini si expozitii cu flori care sa incante pe toata lumea.

Un exemplu - Serele Regale din Laeken.

Palatul din Laeken este  rezidenta oficiala a familiei regale iar serele si parcul sunt proprietatea regelui asa ca in mod normal nu sunt deschise publicului. Dar este deja o traditie veche de cateva secole ca o data pe an, serele sa isi deschida portile pentru publicul larg timp de trei saptamani (in primavara). Si, indiferent daca iti plac florile sau nu, o vizita este sigur ceva de tinut minte.

Eu de exemplu nu prea sunt fascinata de flori dar serele mi-au placut la nebunie. 
Cladirile sunt extrem de frumoase. Cu o arhitectura foarte interesanta. Si in plus vederea catre Bruxel este impresionanta. Nu mi-am inchipuit nici un moment ca exista in Bruxel atata spatiu verde. Si mai e si proprietate privata.

Cateva detalii practice:
  • Serele sunt deschise pentru trei saptamani de la mijlocul lui aprilie pana in mai. In 2017, de exemplu, au fost deschise de pe 14 aprilie pana pe 5 mai.
  • Biletul costa 2.5 euro (gratis pentru persoanele sub 18 ani)
  • Este foarte aglomerat asa ca trebuie sa fiti pregatiti cu rabdare. 
  • Nu puteti rezerva biletele online deci trebuie sa fiti pregatiti cu rabdare.
  • Daca mergeti cu masina, gasirea unei parcari e un chin. Deci trebuie sa fiti pregatiti cu rabdare.
  • Daca folositi transportul in comun -  statia de autobuz este “FR: Serres Royales / NL: Koninklijke Serres”. Sunt patru autobuze care ajung acolo: 230,231,232 si 53.
Si daca sunteti dispusi sa aveti rabdare, iaca si ce o sa vedeti.

Dupa ce treci de coada imensa, ajungi incet incet si in interiorul parcului.

 

 

"Orangery" este partea cea mai veche a complexului si este locul unde sunt dusi pe timp de iarna copacii care in restul timpului sunt in exterior. In fotografia de mai jos, "Orangery" este cladirea din stanga. In continuarea ei se afla "Theatre Greenhouse" - construita in 1905 dupa planurile arhitectului Charles Girault:


Probabil cea mai cunoscuta imagine de la Serele Regale - Iron Church este o structura care chiar trebuia sa fie o capela.


 


O cladire care parca nu isi are rostul aici - Studioul Reginei Elisabeth:


Parcul si vederea lui catre Bruxel:

Si prin interior:


 

 


No comments:

Post a Comment