Thursday, December 14, 2017

Plaza de España - Seville

Ma asteptam sa ma intorc din Sevilia si sa ma apuc sa va povestesc despre Catedrala si despe Palatul Alcazar si despre influentele maure si despre imbinarea dintre aspectele crestine si musulmane si asa pe la sfarsit sa aduc aminte si de istoria mai recenta.

Dar poate tocmai pentru ca "ma asteptam" la toate astea, ceea ce mi-a ramas cel mai viu in minte sunt tocmai lucrurile pe care nu le cunosteam si care (culmea) sunt din vremurile post-arabe.

De exemplu ce m-a impresionat cel mai mult nu este imbinatia crestin-musulman cu muuuulte ei exemple arhitectonice. Ci este cu totul si cu totul altceva. Si mi se pare atat de ciudat (si rusinos) ca nu stiam despre ea incat o sa ajunga intr-o scriere din categoria "Ce m-a impresionat cel mai mult in...". Va sosi zilele viitoare. Promit.

Iar cladirile care m-au impresionat cel mai mult nu au fost Catedrala, Palatul sau Turnul Giralda ci ceva construit dupa 1900. Cine si-ar fi inchipuit?

Poate multi o considera kitsch insa mie mi-a placut enorm de mult. Si a intrat foarte repede in lista cu pietele mele preferate. 

Vorbesc despre Plaza de España. 
Bineinteles.

Intre 1929 si 1930 Spania a organizat o expozitie mondiala care s-a desfasurat atat in  Barcelona cat si in Sevilia. In Barcelona, expozitia a fost dedicata industriei si tehnologiei (asemanatoare cu celebra expozitie din Paris care ne-a daruit Turnul Eiffel) si a avut invitate tari din intreaga lume. In Sevilia insa expozitia a fost dedicata culturii si artei si s-a concentrat pe relatia Spaniei cu continentul American.

Sevilia trecea printr-o perioada foarte proasta si orasul era doar o palida amintire a ceea ce fusese in trecut. Trebuia facut ceva ca orasul sa aibe parte de un pic de atentie. Sa i se insufle in pic de viata. Si expozitia mondiala era fix salvarea. Sau cel putin asa credea regimul.

Nici o cheltuiala nu a fost prea mare si cat ai clipi un intreg complex de cladiri, bulevarde si parcuri au rasarit la marginea orasului vechi. Fiecare tara participanta avea un pavilion special. Iar Spania il avea pe cel mai cel. 

Da. Ati ghicit. Pavilionul era chiar Plaza de España

Cat de mare a fost succesul expozitiei?

Pai probabil ca ai observat anul in care se tinea expozitia - 1929.
Da. Anul marii recesiuni.  "Wall Street Crash". etc etc etc.

In mod evident marele succes asteptat de organizatori a lipsit cu desavarsire. Sevilia nu s-a ridicat din propria cenusa. Si mai mult, cladirile grandioase ale expozitiei au cazut in paragina pentru decenile ce au urmat. Ma tot intreb oare cum arata Sevilia in anii ''90? Sau chiar si o leaca mai tarziu. Pentru ca acum turismul este cel care dicteaza tot. Banii de acolo vin. Si asta se simte in tot si toate. Inclusiv in faptul ca enorm de multi bani eu fost investiti in scoaterea din ruina a cladirilor dedicate expozitiei din 1929.

Poate ca Plaza de Espana nu a avut efectul dorit la momentul ala. Insa il are cu siguranta acum.

Cati nu ati vazut pozele de mai jos?

Probabil ca nu foarte multi pentru ca  Plaza de Espana este mai fotografiata decat Palatul Alcazar.

 Iar asta spune multe.

Si daca nu ati vezut fotografii atunci macar ati vazut filmele care s-au filmat acolo. Lawrence of Arabia? Star Wars - Attack of the Clone? Sau macar The Dictator?

Si poate ca in cateva decenii cladirile cosntruite pentru expozitia mondiala din 1992 vor fi si ele scoase la lumina.

Ca doar nu credeati ca 1929 a fost "exceptia"? Se pare ca spaniolii au ce au cu expozitiile internationale care ameninta sa ii duca in faliment. Sa fie circ...zic. Si tapas.

Dar uneori tot raul e spre bine si se nasc astfel de locuri:

2 comments:

  1. Ce frumusețe de locuri! Încă n-am ajuns în Spania, dar citindu-te pe tine așa-mi vine un chef... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Am fost doar in city trip-uri in Spania: Madrid, Barcelona si Sevilia. Dar toate mi-au placut foarte mult. Chiar si Madridul. Si in plus: mancarea e buna, vremea e buna, vinul e bun, cafeaua e suuuuper buna. Place la mine. :) Deja ma uit de inca un drum tot spre sud. Ca as vrea sa vad Alhambra bineintelez :) Si Cadiz. Si Cordoba. Si daca tot sunt acolo poate ajung si pana in Gibraltar. Incet incet...ca lumea e mare :)

      Delete