Friday, August 5, 2016

Un sfat pentru degustat bere in Belgia

Astazi este ziua internationala a berii.

Si pentru ca locuiesc in Belgia asta am auzit toata dimineata la radio pana am ajuns la munca. De la reclame, la stiri si pana la interviu cu un sommelier de bere (da exista asa ceva) numai asta am auzit. E Belgia si aici berea e simbol national deci ce te-ai astepta?

Daca ajugeti pe taramurile astea probabil ca mai devreme sau mai tarziu o sa ajungeti si intr-un bar. Si daca aveti grija ce alegeti poate ca ajungeti intr-unul dintre localurile alea cu sute de beri de tot felul. Personal nu imi place Delirium-ul din Bruxel pentru ca mi se pare mult prea turistic si comercial dar daca altceva nu vreti atunci si ala e bun.

Preferatele mele din centrul Gent-ului sunt: Het Waterhuis aan de Bierkant, Trollekelder, ABA-jour si Dulle Griet.  Din pacate ultima imi place mai mult din motive nostalgice decat actuale pentru ca intre timp a devenit extrem de turistica si destul de comerciala si preturile au crescut si ele fata de acum zece ani cand eram client fidel. Mergeam toata gasca acolo in fiecare seara de vineri. Ultima data cand am vizitat-o cred ca puteai numara pe degetele de la o mana mesele la care clientii nu-i aratau chelnerului cu degetul in ghidul turistic ce bere vor sa incerce. Si de aici sfatul meu de astazi: pune ghidul jos si foloseste-l pe barman care sigur stie mai bine decat ghidul.

La inceputurile mele pe taramuri belgiene aveam norocul sa ies foarte mult in oras cu cineva care stia berile belgiene ca pe propriul buzunar. Asa ca ma bazam mereu pe recomandarile lui. Eu ii ziceam sa imi recomande ceva si el incepea sa intrebe: sa fie blonda sau bruna? Cu fructe sau nu? Mai dulce sau nu? Mai "strong" sau nu? Si tot asa iar la sfarsit venea cu o propunere. Si apoi inca una si inca una si tot degustam pana tarziu in noapte. Vremurile studentiei...ca tot ziceam de nostalgie.

Din cand in cand nu avea chef de procesul asta sau pur si simplu cauta si el ceva nou asa ca indreptam tirul intrebarilor care barmanul/chelnerul care ne lua comanda. Ii spuneam de exemplu : "Omu' uite vreau o bere bruna, nu cu fructe, dar nici foarte amara si potrivita la cat de puternica e ( de tinut minte ca in Belgia berea cu fructe "pentru femei" are 4.5° si alea serioase ajung si pe la 14° deci cand zici ca vrei o bere tare tre sa fii pregatit pentru ea :) ). Cam ce mi-ai recomanda?". Uneori ii spuneam ce alta bere oarecum din categoaria aia imi place ca sa stie cam ce sa imi recomande. Alteori ii spuneam ca vreau ceva din zona. Fiecare sat de aici are cate un berar mai amator sau mai profesionist. Si sunt sute de beri pe care le gasesti doar in cate un bar ici si unul colo fix in zona satului cu beraria. Si multe din berile astea chiar sunt foarte bune. Dar de multe ori nu sunt trecute in nici un ghid :) Astazi de exemplu se vorbea la radio de o bere care se gaseste numai in zina Antwerpenului "Wild Jo". Nu am baut-o pana acum. Desi se pare ca e chiar celebra deci imi e rusine de neconostinta mea. E clar care e prima bere pe care o comand cand merg la o terasa in Antwerp. :) Mai ales ca au zis ca seamana cu La Chouffe care mie imi place mult.

 La cate beri sunt in Belgia e pacat sa stai fixat pe cele produse de marile berarii din tara. Care oricum se gasesc si prin magazinele din intreaga lume. Am vazut Leffe, Duvel, Hoegaarden si Westmalle pe toate continentele. Nu inseamna ca am ceva cu ele. Nicidecum. Westmalle Triple e in continuare una din preferatele mele. Dar frumusetea degustarilor de bere din Belgia sta fix in diversitate. 

Daca nu ati baut nici o bere belgiana probabil ca veti incepe oricum cu una dintre "celebritati" pentru ca barmanul va incepe cu cele mai populare atunci cand va recomanda ceva. Daca ati mai baut atunci dati-i sansa sa va surprinda. S-ar putea sa fie chiar o supriza placuta. Iar daca nu e atunci nu-i bai ca mai sunt cateva sute de alternative.

Eu si dupa un deceniu de degustat beri tot mai fac asta cand merg la bar. Am obiceiurile mele si mai mult ca sigur voi incepe seara cu o Duchesse de Bourgogne (care imi place mult dar pe care nu o gasesc de cumparat in magazinele speciale de bere deci sunt dependenta de bar) dar stiu ca mereu se gasesc prin meniurile alea cu sute de beri si lucruri pe care nu le stiu dar care mi-ar putea place la fel de mult ca ducesa mea. Deci de ce sa nu le dau o sansa?
Concluzia: scoateti nasul din ghid si puneti barmanul la treaba. Sigur stie mai bine. :)

Wednesday, August 3, 2016

Hiking intre Portovenere si Campiglia

De fiecare data cand mergem in vacanta cu Rex ne uitam sa avem cat mai multe activitati in aer liber. Nu ne permitem sa mergem la muzeu sau la cumparaturi sau la restaurante mai pretentioase insotiti de un caine. Deci cheia succesului sta in plimbari prin natura si facut picnic. Ceea ce de fapt ni se potriveste semnificativ mai mult decat muzeu+shopping+restaurant de fite deci pana la urma nu facem cine stie ce compromis.

Aceeasi reteta am urmat-o si in mini-plimbarea italiana cand in prima zi am luat la picior distanta dintre Santa Margherita Ligure si Portofino iar a doua zi cararea ce leaga satele din Cinque Terre (cu exceptia portiunilor inchise pe care a trebuit sa le facem cu trenul). Pentru a treia zi m-am tot gandit si razgandit ce sa facem pana am gasit pe tripadvisor sfatul unui calator care zicea ca hikingul dintre Portovenere si Campiglia este foarte impresionant. Am vazut cateva fotografii si am decis pe loc ca e cazul sa vedem cu ochii nostrii care e realitatea. 

Planul initial era sa mergem pana langa La Spezia, in Marola, de unde pornesc doua rute care taie peninsula si ajunge in Campiglia. Apoi sa luam traseul pe coastra dintre Campiglia catre Portovenere si din Portovenere autobuzul catre La Spezia.


Dar odata ajunsi in Marola nu am gasit parcare pentru caravana asa ca am tot continuat pe acelasi drum pana ne-am trezit aproape de intrarea in Portovenere. 

Cand esti cu caravana incerci sa reduci la minim plimbarile pe strazile destul de inguste din zona asa ca am renuntat la planul initial, am parcata caravana in parcarea de caravane de la intrarea din Portovenere si am pornit fara vreo directie precisa in cautarea cararii. 

Cu ajutorul unor indicatii primite in italiana de la o batranica si a aplicatiei citymaps2go ( pe care am tot laudat-o pana acum si e partener de incredere in orice calatorie in care mergem)  ne-am prins care e directia corecta si dupa vreo ora de mers prin padure am ajuns si noi pe cararea normala.

Si cum stateam eu si ma gandeam de ce laudau oamenii atat de mult plimbarea cu pricina, m-am trezit nas in nas cu o priveliste de mi-am luxat maxilarul. Si pentru restul drumului numai de asa ceva am avut parte.

Recunosc ca plimbarea asta mi-a placut mult mai mult decat celelalte doua si mi se pare de departe mult mai frumoasa decat cararea din Cinque Terre. Iar acum daca ar fi sa aleg iar cred ca as merge cu cortul in spate pe toata distanta dintre Protovenere si Levanto cu opriri de noapte in Riomagiorre si Monterosso al Mare .

In Campiglia am mancat la un restaurant, am baut un vin, ne-am plimbat nitel prin sat si apoi am pornit sa facem cale intoarsa pe acelasi drum.

Daca vreti sa va fie cat mai usor atunci drumul Campiglia-Portovenere este mai accesibil decat Portovenere-Campiglia. dar nu e o diferenta extrem de mare. Orice ati alege e ok. Insa sosirea deasupra lui Portovenere face toti banii din lume. Este o priveliste cum nu iti poti inchipui. Absolut uimitor.

Daca drumul pe coasta ne-a impresionat. Apai privelistea de deasupra, de pe carare, catre Portovenere e deja din alt film.

Cum noi plecasem prin padure nu am avut parte de ea la dus. Doar la intors. Si sincer am fost tare inspirati ca la intoarcere sa mergem dupa ceilalti turisti in loc sa urmam acelasi drum. Asta era intentia initiala dar apoi ne-am gandit ca oricum vrem sa mergem in centru deci mai bine mergem dupa turma.

Chiar si daca nu vreti sa faceti tot traseul tot recomand sa urcati pe cararea de pe dealul de langa Portovenere ca sa vedeti oraselul de sus. Nu e deloc deloc de ratat. Portovenere mi-a placut foarte mult (poate chiar mai mult decat orice sat din Cinque Terre) insa traseul si sosirea deasupra orasului au fost de departe "highlight"-ul calatoriei.

Cateodata cele mai frumoase locuri nu sunt intotdeauna cele la care te-ai astepta.

Coasta dintre Portovenere si Campiglia
Vedere catre La Spezia
La Spezia
Sosim in Portovenere
Portovenere

Mister trece la pozat
Ca apoi sa isi apere numele de retriever