Monday, December 10, 2018

De la un pod la altul - Brooklyn Bridge



Pe cand ma pregateam sa scriu articolul asta, mi-am dat seama ca singurele orase mari din afara Europei, care imi plac, au toate cate un pod emblematic.

O fi coincidenta?

Cine stie.

Sau poate ca nu este podul in sine ci faptul ca iti da posibilitatea sa vezi un  golf sau un tarm foarte impresionant. Daca stau sa ma gandesc bine, cred ca cele mai impresionante privelisti urbane le-am vazut de pe un pod sau de pe malul unei ape. 

In Shanghai de exemplu daca ar fi sa aleg intre orasul vazut de sus sau Pudogul vazut de pe Bund as alege intotdeauna a doua varianta.

San Francisco vazut de sus sau San Francisco vazut de pe o croaziera sau de pe Golden Gate Bridge? Ati ghicit - de pe apa.

La Sydney este usor pentru ca poti sa il vezi si de sus si de pe pod in acelasi timp. Trebuie doar sa iei un tur care te duce sus sus in varful podului.

Pentru New York nu am avut timp prea mult sa imi planuisc calatoria, dar stiam foarte bine ca trebuie sa ajung neaparat la Brooklyn Bridge. Trebuia sa il vad cu ochii mei si sa vad unde anume il plasez in clasamentul podurilor noastre toate.

Daca prima zi mi-am petrecut-o vizitand Statuia Libertatii si insula Ellis, a doua zi m-am dus de la prima ora la podul laudat.

Prima data i-am vazut silueta ascunsa printre cladirile din cartierul chinezesc si pentru cateva secunde am ramas in mijlocul drumului si m-am uitat nedumerita la ce urmeaza. Golden Gate Bridge si Sydney Harbor Bridge sunt frumoase. Foarte frumoase. Parca totul se invarte in jurul lor. Brooklyn Bridge parea o constructie ca oricare alta. Din unghiul de unde il priveam eu, nu avea absolut nimic interesant.




M-am tot invartit pe sub el si pe marginea lui incercand sa gasesc locul pe unde pot urca sus ca sa il iau la picior si cu cat ii dateam tarcoale mai mult cu atat mi se parea mai urat.




In plus vremea mohorata nu il ajuta deloc. Parea atat de gri si atat de neprimitor. Cum sa iti placa asa ceva cand stii cum arata portocaliu-rosiaticul Golden Gate Bridge pe fondul unui albastru de vis care e cerul Californiei? 



Intr-un final, oarecum fara tragere de inima, am ajuns in capatul podului si am putut sa ma plimb pe deasupra. Si incet incet am trecut la sentimente mai bune pentru ca New York vazut de pe Brooklyn Bridge apare ca "the ultimate big city". Este acel New York pe care ti-l creezi in imaginatia ta, tot uitandu-te la filme americane. Zgarie nori peste tot, care mai de care mai impresionant, aglomeratie, forfota, graba, "time is money"...



Parca nici vremea proasta nu mai eraceva negativ. "One World" era cu capul in nori ceea ce il facea si mai simpatic decat pe vreme buna. Iar ploaia care statea sa vina facea sa am podul mai mult pentru mine. Nu era prea multa lume la plimbare asa ca puteam sa stau pe indelete la admirat.






Pana si Statua Libertati imi facea semne de departe:





Hai ca nu e asa rau cum credeam. De fapt mi s-a parut suficient de frumos incat a doua zi am venit sa il vad si pe soare. 

Griul disparuse si parca si New Yorkul era mai prietenos.

In plus pe soare si cu vizibilitate buna incepi sa descoperi toate acele cladiri celebre pe care le-ai vazut in zeci, poate sute, de filme. 




Empire State Building si Chrysler Building



 
Ma uitam in jur si ma gandeam ca asta este un loc pe care mi-as fi dorit sa il vad impreun cu Cipri. Iar asta este semnul cel mai clar pentru cat de mult imi place un loc.

La final nu pot decat sa spun: "Pe curand Brooklyn Bridge" pentru ca sigur voi reveni la tine: