Tuesday, July 22, 2014

Route des Grands Crus - Burgundy

Am fost anul trecut in noiembrie la o plimbare pe ruta vinurilor din Alsacia (povestea o gasiti aici: partea intai, partea a doua) si a fost o experienta absolut extraordinara. Cu ceva timp inainte fusesem si la o plimbare cu degustare in Champagne de care am fost la fel de impresionanti. Asa ca am dedus ca plimbarile cu degustare de vin din Franta sunt ceva ce sigur mai trebuie sa mai avem in plan pentru ca se pare ca ne priesc si ne plac.
Cum week endul trecut a fost un week end lung in Belgia, am hotarat sa profitam de ocazie si sa mai ne trecem pe lista o zona celebra pentru vinurile ei: Burgundy. Mai precis am ales sa urmam o ruta cunoscuta sub numele de Route des Grands Crus. 
Nu stiu cat de familiari sunteti cu clasificarile vinurilor frantusesti - "Appellation". Eu nu eram dar vizite de genul asta au si scop educativ. Deci iaca o scurta introducere ca sa intelegeti ce este Grand Cru si de ce sunt vinurile respective mai speciale.
Exista trei nivele de calitate in clasificarea vinurilor frantuzesti:
  1. AOC (Appellation d'Origine Contrôlée) - indica originea geografica, calitatea si uneori tipul de vin. Echivalentul european al lui AOC este AOP (Appellation d'Origine Protégée). Toate vinurile Grand Cru si Premier Cru sunt incluse in AOC dar sunt vinuri de calitate superioara. Grand Cru este cea mai inalta clasificare a vinurilor frantuzesti. Termenul descrie ori locul (parcela de pamant) de unde provin strugurii ori castelul in care a fost facut vinul. Premier Cru este folosit sa desemneze ori o bucata de pamant ("terroir") de o calitate excptionala ori cel mai inalt nivel din categoria vinurilor Grand Cru ('Premier Grand Cru Classé').
  2. Vin de Pays - este echivalentul frantuzesc al europeanului IGP (Indication Géographique Protégée) si este doar o indicatie pentru originea geografica fara sa se tina cont de tipul vinului si de traditie. 
  3. Vin de France - este nivelul cel mai de jos in clasificarea vinurilor frantuzesti iar vinul este facut cu struguri proveniti de oriunde din Franta.  
Tinand cont de clasificarea de mai sus inseamna ca ruta aleasa de noi sa ne plimbam prin Burgundy (Route des Grands Crus) ne va duce pe la cele mai bune podgorii din zona si vom avea parte de unele dintre cela mi bune/faimoase vinuri din Franta si poate din lume. Evident ca eticheta de "grand cru" se traduce si intr-un pret semnificativ al vinului. Nu va asteptati la sticle de 10-15 euro. Ci pretul este intotdeauna peste 30 de euro (rar sunt exceptii) si poate ajunge pana la valori total de neinteles pentru noi cei afoni in ale vinurilor. Asa se face ca vinul baut in multele noastre picnicuri in Burgundy erau de cel putin doua ori valoarea mancarii care il insotea :)
Dar sa revenim la plimbarea propriu zisa. Ruta vinurilor Grand Crue se intinde pe 60 de km intre Dijon si Santeney si trece prin tot felul de satuce simpatice si podgorii ce se intind cat vezi cu ochii.
Intreaga ruta de 60 de km este apoi impartita in doua zone distincte: Cote de Nuits si Cote de Beaune. Cote de Nuits este parte din nord care se intinde intre Dijon si  Ladoix-Serrigny si este locul unde se produc cele mai faimoase vinuri rosii din Burgundy. Cote de Beaune se intinde pe 20 de km in partea de sud a rutei intre Ladoix-Serrigny si Santeney si este conoscuta pentru vinurile ei albe.
O harta a rutei este mai jos (sursa): 
Noi ne-am inceput plimbarea cu partea de sud - Cote de Beaune, mai precis din orasul Beaune unde ne-am oprit sa ne facem aprovizionarea cu mancare de la un supermarket. Beaune este cel mai mare orasel din Cote de Beaune si locul cu cele mai multe posibilitati de cazare si mancare. In cazul in care sunteti in cautare de cazare ieftina aici veti gasi hoteluri Premiere Classe, Campanile sau Ibis. Iar pozitionarea lor nu este chiar rea deci nu ar fi de ignorat daca bugetul este limitat. 
Din Beaune am plecat apoi mai spre sud si ne-am oprit in Volnay unde am pornit la o plimbare printre vii si printr-o padurice si ne-am bucurat de soare si de priveliste. Este uimitor sa vezi podgorii cat e valea de mare. oriunde te uiti numai podgorii vezi. Doar din loc in loc cate o parcela mica de grau. In rest numai vita de vie. 
Vita de vie cat vezi cu ochii

Tractorul minune care face de toate. In poza asta taie vita de vie.

Doar din loc in loc este loc de sat. In rest vita de vie e mai importanta




Fotomodelul


Dupa plimbare am facut si un popas de picnic la una dintre multele masute de picnic intalnite pe ruta. Mi-a mi-a placut extraordinar de mult posibilitatea asta. Mai ales ca eram insotiti de un catel deci evitam mersul la restaurant. In orice loc unde era o zona cu o priveliste de zile mari se gasea si cate o masa de picnic frumos aranjata, cu un cos de gunoi langa ca sa arunci ce ramana de la picnic si cu un loc de parcare. O idee geniala si noi am profitat de ea in fiecare zi cat am fost acolo.
Din Volnay am plecat pur si simplu fara nici o tinta mai la sud si am vazut la un moment dat un perete de stanca ce ne-a atras ca un magnet. Am iesit de pe drumul principal si ne-am oprit la poalele lui unde am descoperit un satuc mic mic mic dar pitoresc unde am mai tras o tura la plimbare ca sa admiram privelistea.


Rex a descoperit si amte culturi



Prin sat

Mai departe ne-am mai abatut prin si apoi am ajuns intr-un satuc adormit cu vreo 50-100 de case in total si care in nici un caz nu arata ca este locul unde se fac cele mai bune vinuri albe din lume: Puligny-Montrachet. Iar in mijlocul satului asta adormit si fara nimic special la prima vedere (decat un teren atat de bun incat fac cel mai bun vin alb) se gaseste (surpriza) un restaurant Michelin - Le Montrachet. Daca aveti chef deci de o iesire cu stil in care sa aveti parte de o atmosfera rafinata si plina de pretentii atunci un week end in Puligny-Montrachet are toate ingredientele necesare: un hotel de patru stele, un restaurant Michelin si cele mai bune vinuri albe. Toate astea intr-un sat cat o nuca de mare.
In centrul satucului adormit
La intoarcere am facut un popas in Pernand-Vergelesses care ofera o panorama impresionanta a vaii si inca un loc propice pentru un picnic.


Panorama de la Pernand-Vergelesses

Un loc langa Puligny-Montrachet pe care il recomand cu inima deschis pentru degustari. Vinuri bune si oameni foarte prietenosi.
Cazarea am avut-o in  Gevrey-Chambertin la Hotel Les Grads Crus. Satul in sine este foarte mic dar destul de simpatic si cu multe posibilitati sa mergi sa degusti niste vinuri rosii foarte bune (eram deja in Cote de Nuits deci trecusem de la alb la rosu). Iar hotelul este plasat la marginea satului, la doi pasi de castel si inconjurat din toate partile de vita de vie. Locatia este fabuloasa dar hotelul in sine nu mi-a placut prea mult. Pentru pretul platit pe noapte ma asteptam sa avem macar un fierbator de apa in camera, un mic frigider si o cortina la dus ca sa nu mai ajunga inundatia pana in camera daca nu erai atent sa stai inghesuit intr-un colt al cazii. Desi are o nota foarte buna pe booking eu  nu l-as recomanda bazat pe ceea ce scrisei mai sus.
Plimbare prin satul unde am avut cazarea

Si prima degustare

Si un loc de picnic
A doua zi ne-am petrecut-o la plimbare prin padurile si viile din jurul satului si apoi intr-o scurta vizita prin Dijon. Iar la intoarcere am facut ceea ce am facut si in seara precedenta: am mers la producatorii de vinuri din sat pentru o degustare, ne-am ales un vin bun, m cumparat cateva sticle si am pornit la marginea satului unde era o masuta de picnic si ne-am delectat cu branza buna,  rillettes de canard si vin bun si am stat la lenevit la apus de soare.

La plimbare prin padure

Domnu' de ce stai cu picioarele de unde bei apa?

Pe vremuri un tramvai trecea pe aici

Prin Dijon

Dijon

Ia sa prinda el apa asta...

Afurisita nu sta deloc pe loc

Poate cu limba scoasa are mai mult noroc
Per total un week end interesant in care am invatat multe despre vin si  am facut si multa practica in sensul asta :) Insa nu este o zona pe care sa o recomand  oamenilor carora nu le place vinul. Este o ruta foarte frumoasa si orice plimbare printre vii este incantatoare insa trebuie asa la final de calatorie concluzia mea a fost ca nu se compara cu ruta vinurilor din Alsacia. Vinurile sunt mai bune in Burgundy pe ruta Grand Cru (conform gustului personal evident)  dar satucele nu sunt nicidecum la fel de frumoase ca satucele de poveste din Alsacia.
Daca va plac vinurile si sunteti interesati de ceea ce este o adevarata arta in Franta atunci sigur este o zona in care este absolut obligatoriu sa mergeti. Orice discutie cu producatorii este o discutie in care intelegi iar si iar ce inseamna producerea vinului in Franta si cata pasiune pun oamenii aia in munca lor. Vorbesc cu atat patos de activitatea lor si cu atata admiratie pentru vinurile produse incat este imposibil sa nu ii invidiezi. Cati oameni vorbec in ziua de astazi cu pasiune despre munca lor? Prea putin din pacate. Mie imi place enorm de mult sa ii aud explicand si as sta mult si bine la povesti punand intrebari prostesti gen : "si de ce vinul asta are gust de afine?". Spre disperarea omului care imi explica a mia oara influenta solului asupra gustului. Este o experienta. Chiar si pentru afoni ca noi. Si prin urmare pentru toamna planuim o vizita in Bordeaux. :)