Thursday, June 12, 2014

Los Angeles sau Lost Angeles


Nu puteam rata ocazia sa fiu in "sunny California" si sa nu merg sa vad Hollywood-ul asa ca am parasit San Diego-ul care mi-a placut multsi am plecat sa vad cu ochiul meu visul american.
Pe cand planuiam ce sa fac pe taramuri americane m-am invartit destul de mult pana am gasit un hotel care sa imi convina. Am fost de una singura si pentru ca auzisem si vazusem prea multe stiri despre violenta din orasele mari americane, am acordat extrem de multa atentie locatiei si tipului de hotel in care sa stau. As fi vrut initial un hotel pe langa Chinese Theater pe Hollywood insa preturile pentru ceva care sa nu arate ca un motel erau extrem de mari. Asa ca m-am razgandit si am inchiriat o camera la Double Tree Hilton in Downtown foarte aproape de Union Station unde ajungeam si de unde plecam cu trenul catre San Diego si foarte aproape de metrou ("red line") de unde ajungeam usor pe Hollywood.
Pentru ca nu aveam decat doua zile si jumatate la dispozitie am decis ca ma rezum la a vizita downtown , Hollywod, Beverly Hills, Sunset boulevard, Rodeo drive si cam atat. Nu am ajuns pe la plaje pentru ca erau mult prea departe pentru cineva dependent de mijlocul de transport in comun si cu timp mult prea limitat.
Din putinul pe care l-am vazut am ramas insa destul de uimita de diversitatea orasului. Intr-un spatiu fizic destul de limitat gasesti toate nuantele dintre polul saraciei si al bogatiei. Mi s-a parut extrem de ciudat. Pe de o parte ai zone prin downtown care arata absolut ingrozitor si pe de alta parte ai hotelurile cu vile ale celebritatilor care arata ca un produs al Photoshopului. De fapt se merge chiar mai departe de atat. Si ai sunset boulevard si chiar parti din Hollywood bulevard care arata foarte neingrijit ca apoi sa faci dreapta (sau stanga) catre dealuri si al doilea rand de casa sa fie vile de milioane de dolari in conditiile in care primul rand de case parca te face sa iti fie frica sa respiri aerul de langa ele.
Traim intr-o lume care celebreaza diversitatea. Apai mai diversitate ca in Los Angeles nu prea stiu cat de realist e sa gasesti in alta parte. Mi s-a parut uimitor.
Dar sa las vorbaria si sa pun niste poze cu locurile vizitate.
Downtown

Old market

Cladiri mai mari sau mai mici

Cartierul bijuteriilor




Walt Disney concert hall

City hall
Prin downtwn a fost extrem de usor de mers pe jos. Gaseai aproape la fiecare intersectie indicatoare catre locatiile importante iar fiecare indicator avea scris pe el in ce zona din downtown te gasesti (Chinatown, Historic downtown, Little Tokyo etc). In plus din loc in loc se gaseau harti cu obiectivele turistice:

Exemplu de harta cu obiective turistice

Indicatoare pentru Bunker Hill
Hollywood


Walk of fame incepe cu aceasta statuie care o are in varf pe Marilyn Monroe si la baza doua stele pentru Elvis Presley si The Beatles
Walk of Fame - gazda pentru celebritati mai mici sau mai mari din lumea filmului, televiziuni si muzici. In fiecare an 200 de noi stele sunt adaugate. Trebuie doar sa te noominalizezi sau sa te nominalizeze altcineva si sa platesti 30000 de dolari pe an intretinerea stelei.
Ma intreb cine plateste pentru Mickey.
In fata la Chinese Theater se afla insa celebritatile cu adevarat importante. Mai precis amprentele lor de la maini si picioare si semnatura. De data asta nu mai te nominalizezi singur ci este ceva decis la un nivel mai sus. Nu oricine are parte de asa ceva.
O amintire pentru Cipri

Si una pentru Miky

Muzeul Guinness world  records
Ati vazut Sister Act cu Whoopi Goldberg? Asta e biserica in care a fost filmat.

In departare un cenematograf celebru: Girraldelli. Acum proprietate Disney si unde fiecare film Disney este prezentat cu o saptamana inaintea tuturor celorlalte cinematografe.
Doriti o poza cu un piton? Pe Hollywood bulevard se gaseste orice.
Dolby Theater - locul unde se decerneaza premiile Oscar. In mod surprinzator este un mall ca oricare altul cu un cinematograf in el. In fiecare an cu ocazia premiilor Oscar intraga strada se inchide si este tapitata cu un covor rosu. Vedetele sunt lasate de masini la prima intersectie, merge pe covorul pus pe mijlocul strazii si ajung la acest cinematograf.
In interiorul Dolby Theater de o parte si de alta a holului se gasesc scrise toate filmele care au castigat premiul pentru cel mai bun film.
Era o vreme cand filmele erau cu adevarat bune.

Si evident celebrul Hollywood sign.
Nici nu mai intreb daca ati vazut Pretty woman. Asta e casa in care locuia Julia Roberts in film.


Beverly hills

Intr-una dintre zile am luat un tur al celor de la Starline pentru a vizita casele celebritatilor. Sunt case care sunt deschise catre strada si vezi foarte mult (cum a fost la Bruce Willis sau Bruno Mars) dar majoritatea sunt ascunse de privirile trecatorilor pe strada. Asa ca marea valoare a turului nu a stat in casele pe langa care am trecut ci pentru ca am avut posibilitatea sa ma plimb prin Beverlly Hills si alte zone extrem de frumoase pe care altfel ar fi fost imposibil sa le vad. Nu exista transport in comun acolo. Iar Beverlly Hils e alta lume. Nici daca nu ar fi pe alta planeta nu ar justifica cat de diferit este de downtown de exemplu. 










Sunset Boulevard 

Locul unde se gasesc baruri, cluburi de comedie si restaurante legendare.

Rodeo Drive

Cumparaturile de lux isi au casa pe Rodeo Drive.


Am mai fost prin Farmers Market pentru mancarea de zi cu zi si cam atat despre vizita mea in orasul filmului.

























Wednesday, June 11, 2014

San Diego in imagini

Nu am reusit sa vad tot ceea ce mi-am propus din San Diego pentru simplul motiv ca am preferat sa dau o fuga prin Los Angeles ca sa imi satisfac curiozitatile hollywoodiene asa ca nu am avut timp decat dupa conferente si jumatate de zi vinerea sa ma,plimb prin oras. 
Nu am vazut nici Sea World si nici Gradina zoologica si nici parcul Balbo, insa m-am plimbat prin Gaslamp quarter (care era chiar vis a vis de hotelul meu), pe promenada,prin Seaport Village, am vizitat vechiul oras (mexican de altfel) si USS Midway ( un portavin cat china de mare acum muzeu).
Mai jos ceva poze doveditoare. Cum pozele sunt facute de mine, nu trebuie sa va asteptati la prea mult. Ele sunt strict cu valoare practica nicidecum cu pretentii estetice.

San Diego Embarcadero - era promenada din fata hotelului meu care mergea de-a lungul portului cu iahturi si unde gaseai tot felul de restaurante si hoteluri interesante iar o leaca mai la vale ajungeai chiar si la Seaport Village, USS Midway si Muzeul Maritim.







Seaport Village - este o colectie de magazine de suveniruri gazduite de casute ce se doresc a fi reprezentative pentru portul de alta data.



Muzeul Maritim - doua vase cu panze foarte frumoase, un ferry si doua sublmarine. Nu am intrat sa le vizitez pentru ca mi-a fost de ajuns sa le admir de pe pormenada.




Old Town of San Diego- au fost momente in care m-am intrebat daca sunt in SUA sau in Mexic uitandu-ma pe strada si ascultand ce limba se vorbeste in jurul meu. Influenta mexicana curenta dar si istorica este imposibil de trecut cu vederea; Iar o vizita in orasul vechi este o marturie cat se poate de graitoare a legaturii dintre mexicani si California. Ca o paranteza - am fost la cumparaturi intr-un outlet store recomandat de o prietena. Treebuia sa merg cu tramvaiul jumatate de ora pana la capat de linie si acolo gaseam magazinul magic. Desi stiam ca San Diego e la o aruncatura de bat de Mexic tot am ramas surprinsa sa vad ca acolo unde am coborat eu pentru outlet store era de fapt granita cu Mexicul si puteai sa o treci linistit pe jos. De pe pasarela care unea statia de tramvai de magazin se vedeau ghiseele de verificare a pasapoartelor de la granita.










USS Midway - este un portavion extrem de mare (dupa standardele mele cel putin) cu niste expozitii foarte interesante si care incearca sa schiteze cat mai corect (sau cat mai corect pentru turisti) viata pe un portavion. Cu ajutorul unui ghid audio ai parte de o plimbare instructiva pe la toate departamentele si asculti povestile unor oameni care chiar au licrat acolo. Pe puntea portavionului se gasesc si 29 de avioane renovate iar niste batranei foarte simpatici (veterani care au fost piloti pe avioanele expuse) iti povestesc cum se face decolarea si aterizarea pe un portavion si cum se pregateste un pilot pentru un astfel de loc de munca. Foarte interesant si instructiv. Mai ales ca pe partea cealalta a apei se gaseste o baza navala americana unde se gasesc portavioane care nu sunt deloc muzeu. Si in fiecare zi am avut parte de avioane F18 care faceau parada pe deasupra capului nostru. Din fericire nu ne-a picat nici unul in cap. Si nu glumesc. Era stire la televiozor ca un avion a picat in casa unui om in San Diego pe cand eu eram acolo. Si nu era primul sau singurul. Se pare ca au tot fost astfel de incidente.