Thursday, September 6, 2018

La pas sau pe apa prin Venetia



A inceput sa devina traditie ca in fiecare an sa organizam un city-trip impreuna cu parintii. 
Acum trei ani am fost in Roma impreuna.
Acum doi ani am fost in Madrid. 
Iar anul asta dupa foarte multe dezbateri am hotarat sa mergem in Venetia.
Ne-am gandit ca parintilor o sa le placa foarte mult orasul pentru ca este ceva ce nu au mai vazut pana acum. Au fost in Brugge. Si au fost in Giethoorn. Dar una e Venetia.

Iar intuitia noastra nu numai ca a fost cum nu se poate mai corecta. Dar chiar am subestimat cat de mult o sa le placa.

Am luat vaporetto nr 1 de la Piazzale Roma unde parcasem masina catre statia Giardini (unde aveam cazarea) si au fost complet fermecati din prima secunda cand am ajuns pe Grand Canal. 

Pe mine nu m-a cucerit Venetia atunci cand am vizitat-o prima data, dar acum ca am vazut-o oarecum prin ochii lor pot sa spun ca mi-a placut de sute de ori mai mult. Parca nici nu am mai observat toate casele lasate in paragina. Si parca nici aglomeratia nu mai m-a derajat la fel de mult. Iar caldura e grea doar daca o lasi sa fie grea. La fel ca ei, m-am concentrat si eu doar pe lucrurile frumoase. Iar Venetia are si o gramada lucruri frumoase. Nu degeaba milioane de turisti o invadeaza in fiecare an.

Si daca tot aminteam de Vaporetto 1 atunci sa incepem prin a spune ca eu cred ca cel mai placut mod sa vezi Venetia este de pe apa. 

Este aglomerat? Este incet? Este ineficient? 
Poate. Dar toate astea dispar daca  nu te grabesti nicaieri. Mergi si ia vaporetto de la capat de linie si alege unul dintre locurile din exterior de unde poti sa admiri privelistea in voie. 

De exemplu nr. 1 luat de la Piazzela Roma o sa te plimbe pe Grand Canal si o sa vezi toate obiectivele extrem de importate din Venetia:










In ultima zi, mama a venit si m-a intrebat daca nu avem timp sa mai luam o data un vaporetto sa mai ne plimbam nitel ca ei tare mult i-a placut. 

Si cum as fi putut sa spun nu, cand ma uitam cum ii zambeau ochii. Asa ca am luat vaporetto nr. 2 de la San Zaccaria si am pornit ca sa vedem si parte dintre Giudecca si Dorsoduro.

Toate rutele de vaporetto impreuna cu programul le gasiti aici






Vaporetto este folositor si iti ofera acces practic peste tot in Venetia, insa daca esti in Venetia atunci cum ai putea sa nu mergi si cu gondola? Aceleasi ape dar o perspectiva cu totul diferita.






Si dupa atata plimbare cu barca vine timpul si de umblat pe jos:






Cu mintea potrivita, Venetia este minunata indiferent de unde si cum ai privi-o.

Wednesday, September 5, 2018

Insulele de langa Venetia: Murano, Burano si Torcello

Venetia este un oras rasfirat pe aproximativ 100 de insulite mai mari sau mai mici care sunt sunt de obicei suficient de apropiate incat sa fie legate intre ele prin poduri.

Unele dintre insule sunt insa aflate la distante care le fac accesibile doar cu barca si spre marea mea surpriza diferenta dintre ele si Venetia este atat de mare incat parca ar fi din cu totul alta regiune.

De departe cele mai populare insule pentru o plimbare in  afara orasului, sunt: Lido, San Michele, Murano, Burano si Torcello.

Daca chiar vrei banuiesc ca poti sa le vizitezi pe toate cinci in aceeasi zi. Insa ar fi mult prea pe graba. Asa ca noi am decis sa le vizitam doar pe ultimele trei in aceeasi zi. Am pornit dimineata catre Burano, de acolo am mers catre Torcello iar dupa amiaza in drum catre Venetia ne-am oprit in Murano. Am lasat Murano la sfarsit pentru ca ne-am gandit ca acolo vom sta mai mult insa in realitate cel mai mult am stat in Burano pentru ca acolo ne-a placut cel mai mult.

Burano este traditional insula dantelei si vei gasi magazine cu dantela (majoritatea "Made in China" , nicidecum facuta manual in Burano) la fiecare pas. Daca vrei sa vezi ce inseamna cu adevarat traditia dantelei in Burano cel mai bine ar fi sa mergeti la muzeul de pe insula (Museo del Merletto) . Pentru ca ce e pe la magazine nu e deloc graitor. Insa ce ne-a placut noua cel mai mult sunt casele extrem de colorate. Cred ca nu a existat strada pe care sa nu o fi parcurs la picior. Si fiecare in partea ne-a facut sa zambim pentru ca imbinarea aia de toate culorile universului parca emana veselie.

Din Burano puteti trece (pe podul de lemn pe care o sa il vedeti cand ajungeti cu barca) in Mazzorbo. O insula cu o podgorie care a inteles ca e foarte interesanta si cu ceva cladiri cu o arhitectura complet diferita de traditionala Burano. Noi nu eram siguri cat o sa stam pe celelalte insule si deja eram de cateva ore bune in Burano asa ca am decis sa luam vaporetto si sa mergem in Torcello.











Torcello a avut odata candva o populatie egala cu cea a Venetiei. Acum mai are doar 75 de locuitori iar asta se vede in cat de verde este totul. Insa motivul pentru care trebuie sa va opriti acolo este bazilica bizantina Santa Maria Assunta. Se pare ca este unul dintre cele mai vechi edificii religioase din zona Veneto si a fost fondata in anul 639 adica pe vremea cand Torcello era adversara mult mai tinerei Venetia. In interior veti gasi cel mai vechi mozaic din zona - dateaza din secolul XI.



Murano este cea mai celebra dintre cele trei insule si nu cred ca exista prea multa lume care sa nu fi auzit de sticla de Murano. Asa ca ne asteptam ca acolo sa petrecem cat mai mult timp. Eram probabil si cam obositi dupa o zi de umblat si un pic molestiti de caldura asa ca cel mai mult timp l-am petrecut stad cu picioarele in apa si analizand barcile care se tot perindau prin jurul nostru. Poate daca am fi ajuns acolo prima data am fi vazut Murano cu alti ochi. Dar cum Burano ne furase inima, a fost mai greu sa gasim loc pentru altceva. 








Incercati sa gasiti un loc unde sa urmariti demonstratii de suflat sticla. Doar este Murano. Nu poti pleca de acolo fara sa vezi o traditie ce dateaza de peste 700 de ani. Demonstratiile sunt gratuite si nu este obligatoriu sa cumparati ceva de la magazinul fabricii.

Nu uitati insa ca atelierele recunoscute in lume pentru calitatea operelor pe care le creeaza, nu sunt de obicei  deschise turistilor. Cu o exceptie notabila: Barvovier&Taso are un muzeu care se poate vizita gratis. Daca sunteti un pic mai organizati decat noi, v-as sfatui sa incercati sa ajungeti acolo. Am auzit numai cuvinte de lauda si mai mult am tot citit ca ar fi chiar mai bine organizat decat Museo del Vetro.

In cazul in care vreti sa faceti acelasi traseu de o zi, v-as sfatui sa luati un abonament la vaporetto in loc de bilete separate. Un bilet simplu costa 7.5 euro. Pe cand un abonament de o zi este 20 de euro. Preturile le gasiti pe acest web-site.