Wednesday, July 25, 2018

Cum am fost la alergat cu sultanul din Brunei

Dupa cum se observa din titlu, incep sa ma perfectionez in arta "click-bait"-ului. Oarecum...Aveti rabdare cu mine ca sa vedeti cat de "oarecum" este.

Ce stiti despre Brunei?

Eu recunosc ca nu stiam mare lucru despre tara asta inainte sa o vizitez. Doar ca:
  • este un stat islamic
  • cu bani facuti din petrol
  • condusa de un dictator numit pompos "Sultan"
  • sultan care a fost pentru mult timp considerat cel mai bogat om din lume ca doar e dictator deci poate hotara ca ce are tara e de fapt al lui
  • si cu extravagante multiple din partea conducatorului suprem ca doar e dictator (cum ziceam)
Si cam atat.

Iar ca sa fiu sincera, "bogatia" asta de informatie nu prea ma incuraja sa ma duc sa vizitez locul. Dar daca tot am ajuns in Kota Kinabalu, care este la 20 de minute cu avionul de capitala Bruneiului (Bandar Seri Begawan), am zis ca de ce nu. In felul asta ne mai ramane doar o singura tara din Asia de Sud Est pe care nu am vizitat-o. Deci da bine la palmares.

Si ca intotdeauna, am descoperit ca nu e totul alb si negru. Realitatea are nu dor 50 ci mii de nuante de gri.

Am ajuns in Bandar Seri Begawan sambata dimineata. Cei de la hotel au venit si ne-au luat de la aeroport  pentru ca toate hotelurile au transferul inclus. In toata tara exista doar 50 de taxiuri. Care nu se plimba prin oras si nici nu au statie la aeroport. Deci sansele sa gasesti un taxi sunt aproape inexistente. Si acelasi luru se aplica si la transportul in comun. Toata lumea are masini. Si "pluralul" nu este intamplator. In fata fiecarei case vei gasi cateva masini. Toata lumea are masina. Iar benzina este parca 20 de centi pe litru. Motorina este sub 15 centi. Si desi este stat islamic, femeile au toate drepturile pe care le au femeile dintr-o tara care nu este stat islamic. Deci sunt o gramada soferite pe acolo.

In masina l-am intrebat pe sofer daca este OK tricoul meu cu maneca scurta. Calatoream intr-un stat Islamic asa ca eram un pic pusa pe ganduri de posibilele restrictii vestimentare. Saracul se tot uita la mine nedumerit si nici el nici eu nu intelegeam reactia celui din fata noastra.  Dupa ce am facut primele femei cu pantaloni cat o batista am priceput si eu cum sta treaba: femeile musulmane trebuie sa respecte hijabul celelalte femei nu au absolut nici o restrictie. Iar in Brunei nu esti obligat sa fii musulman. Fiecare cu religia lui.Si din cate am inteles: nu prea se imbulzeste nimeni sa fie musulman pentru ca daca esti musulman trebuie sa respecti regulile statului Islamic. Daca nu esti musulman, nu trebuie sa le respecti. Foarte simplu si frumos.

Lamurita cu imbracamintea si inarmata cu o harta, ne-am pornit la plimbare prin oras. Un oras absolut pustiu. Pentru ca pe caldura aia nu vedeai picior de om pe strada. Pentru asta exista masina cu aer conditionat si magazinul cu aer conditionat. Transpiratia si bronzarea sunt doar pentru turisti se pare. Iar turisti nu prea sunt. Doar vreo 10-15 rataciti si aia veniti doar pentru o zi pe fuga din Sabah. Putini erau ca noi care sa ramana acolo peste noapte.

Nici macar pe inserate cand era deja mult mai racoare si am iesit la un alergat pe malul apei, nu am intalnit prea multi oameni. Pustiu, pustiu.

Vrei o capitala doar pentru tine? Bandar Seri Begawan este alergerea ideala; 

Asa ca nu mare ne-a fost uimirea cand am iesit duminica dimineata la alergat si era o aglomeratie de ziceai ca jumatate de tara a iesit la facut sport. O gramada de lume la alergat. Multi cu bicicleta. Si ca sa fie tabloul complet: raul era blocat de salupe de la politie ca sa se poata plimba lumea cu kayakul.

Parca ne trezisem in alta tara. Ieri era pustiu si azi toata lumea era la facut sport. Ciudat...

Cand ne-am intors la hotel am aflat ca in fiecare duminica Sultanul (de multe ori insotit de familie) vine sa alerge impreuna cu poporul . Obiceiul a aparut pentru ca in ultimii ani a crescut rata obezitatii si Sutanul s-a gandit ca daca incepe cu propriul exemplu atunci poate ca sportul va deveni un obicei si pentru restul lumii. 

Cat de mare este succesul actiunii lui? Pai pare a fi un episod scos din filmul "Amintiri din Epoca de Aur".  Heirup Heirup, hai cu copiii pe rau ca vine Conducatorul Suprem. Hai cu mic cu mare pe promenada ca sa vada Domn Dictatorul ca suntem activi de nu sta gram de celulita pe noi. Hai ca jumatate de ora nu moare nimeni. Iar in restul saptamanii nu ne miscam de langa aerul conditionat si mancam prajeala pana "la loc comanda".

Dar macar incearca...asta ca sa nu fiu doar pesimista.

Am tot stat si ne-am gandit si e complet adevarat ca la un moment dat era un domn urmarit de niste camere de luat vederi. Care, privind in urma, parca semana cu Sultanul. Deci iaca cum am alergat noi, fara sa stim, cu Sultanul din Brunei. De ajungeti acolo intr-o duminica, nu uitati sa iesiti la alergat. O sa aveti companie aleasa.

Iar pista de alergat nu este rea deloc. Ca doar a fost construita pentru Sultan.