In ultima zi in Yangshuo am decis sa participam la un curs de gatit organizat de
Yangshuo Cooking School.
Nu puteam rata ocazia sa nu ne incercam talentele de bucatari pe diverse tipuri de mancare chinezesti.
Cursul incepe cu o plimbare prin piata din Yangshuo unde ti se explica ce sunt toate acele fructe si legume pe care nu le gasesti in supermarketurile europene si vezi ce inseamna de fapt carne cu adevarat prospata (adica animalul inca mai traieste si este sacrificat cand il cumperi tu). Ti se mai explica care sunt obiceiurile alimentare ale chinezului de rand si cat de importanta este piata pentru procurarea alimentelor de baza.
Este o experienta foarte interesanta mai ales daca este una dintre primele vizite pe taram asiatic. La sfarsitul zilei vei sti cel putin numele la fructele ciudate. Asta daca te ajuta memoria sau ai un carnetel la dispozitie.
|
Ardei murati :) |
|
Chestii pe care eu nu le-as manca |
|
carne proaspata |
|
Altele la fel de proaspete |
Se mai cumpara cate ceva de care e nevoie la gatit si apoi esti transportat la scoala care se afla la marginea oraselului chiar pe malul raului asa ca ai parte de o priveliste de zile mari (mai precis scoala este langa debarcaderul unde vin vasele de croziera de la Guilin).
|
Vedere din bucataria scolii |
Nu este o bucatarie foarte mare si nici nu este echipata cu tehnica de ultima generatie dar este exact ceea ce ma asteptam sa gasesc la o scoala chinezeasca ce se adreseaza turistilor. Iar cele doua doamne care ne-au ajutat la gatit au fost extraordinar de binevoitoare si simpatice si ne-au explicat extrem de grijuliu fiecare pas in parte.
|
Doamna profesoara |
|
Blatul nostru de gatit |
Dupa o bautura rece si o descriere succinta a scoli am trecut la munca si ni s-a explicat ce gatim si care sunt regulile generale de urmat. De exemplu : cum se foloseste satarul, cum se foloseste wok-ul, care sunt condimentele tipice, care sunt combinatiile tipice etc. Toate extrem de folositoare pentru un novice intr-ale bucatariei chinezesti.
Meniul pe care a trebuit sa il pregatim noi consta din cinci feluri de mancare :
Dumplings din ou umplute cu carne tocata de porc si menta
|
In curs de pregatire |
|
Produsul final |
|
Cipri mandru de opera lui :) |
|
Inainte de mers la aburi |
|
Arata bine si gustul e pe masura |
|
Sanatos si bun exista |
Poate ca par complicate la prima vedere, insa fiecare reteta luata in parte este extrem de simpla, foloseste foarte putine ingrediente, se face foarte repede, si nu in ultimul rand este extrem de gustoasa. Succesul retetelor consta in a avea ingrediente de calitate, ustensilele necesare si sa stii sa folosesti wok-ul (de exemplu trebuie sa stii cum reglezi temperatura in diferitele statii de pregatire a mancarii sau cum si cand adaugi uleiul sau apa sau sosurile). Daca ustensilele le poti cumpara si regulile generale le poti invata, cu ingredientele se pare ca e o mare problema. la curs ne-a iesit fiecare fel de mancare si am ramas foarte placut impresionati de gust. Cand am incercat insa aceleasi retete acasa, parca totul s-a schimbat. Legumele nu au acelasi gust, carnea la fel. Iar la sfarsit ce domina este gustul sosului, ceea ce nu prea e normal. Imi e dor de vremea cand rosia avea gust de rosie nu de iarba sau mai rau de carton. Dar asta este deja alta discutie.
|
Locul de luat masa |
Dupa ce am gatit cu spor toate acele feluri de mancare (nu va inchipuiti ca erau tone de alimente pe masa, portiile au fost mici dar indestulatoare) ne-am pus pe degustat. Si nu cred ca a fost cineva care sa nu fie multumit de rezultat si de modul de predare. De la copii de 10 ani pana la adulti cu radacini asiatice care erau foarte priceputi in ale bucatariei chinezesti.
|
Poftim la masa! |
Per total pentru noi a fost o zi foarte interesanta, in care am invatat multe lucruri si ne-am distrat serios. Iar pretul (150RMB) mi se pare mult prea mic pentru ceea ce primesti in schimb.
A fost primul curs de genul asta si pentru ca experienta a fost una la superlativ am decis ca un curs de gatit ar trebui sa fie traditie in calatoriile nostre. Asa se face ca in decembrie vom participa la unul organizat in Luang Prabang de Tamarind Riverside Cooking School. Sa speram ca vom avea parte de ceva la acelasi nivel.
Totusi, de ce ai facut pozele ATAT de mici? :))) Ca sa nu murim de tot?
ReplyDeleteIaca le-am facut mai mari :)
ReplyDelete