Tuesday, May 7, 2013

La elefanti (I)

 
In timp ce strangeam informatii despre ce poti sa faci in Luang Prabang am dat peste un blog ce descria experienta unor turisti intr-o tabara de elefanti domestici pentru un curs de “mahout” (in traducere aproximativa: sofer de elefant J ). De la primele propozitii citite au inceput sa imi sclipeasca ochii la gandul ca si eu vreau acelasi lucru asa ca in doi timpi si trei miscari eram pornita pe gasit oferte asemanatoare.Pentru zona Luang Prabang, trei companii detinatoare de tabere de elefanti mi-au atras atentia: All Lao Service, Tiger Trail si ElephantVillage.
M-am invartit pe langa ele ceva timp, am cerut oferte, am citit pareri pe net, am vorbit cu proprietarii, le-am intors site-urile de prezentare pe toate partile etc dar pana la urma alegerea a fost cat se poate de simpla: All Lao Service.
De ce?
Simplu: era singura companie care oferea pachete de cate patru zile in tabara de elefanti. Iar noi ne doream neaparat patru zile (nu una sau doua cum gaseam de obicei) pentru simplul motiv ca nu se stie cand vom mai avea prilejul si norocul sa petrecem atat de mult timp in compania unor elefanti domestici.
Iar in final nu regretam deloc alegerea facuta pentru ca ceea ce ne-a oferit All Lao este poate una dintre cele mai frumoase amintiri de calatorie din viata noastra de umblatori. Dupa cele patru zile petrecute la ei in tabara am ajuns inapoi in Luang Prabang si aveam asa o stare de agitatie, oarecum pusa pe cearta si destul de nemultumita de toti si toate. Motivul (dupa ceva ore de analizat ce am de nu imi mai convine nimic) era ca imi lipsea tabara si oameni din tabara. Efectiv imi era dor de timpul petrecut acolo si asta la numai cateva ore de la plecare. Iar asta cred eu ca spune multe despre ca de bine ne-am simtit cu elefantii.
 
Rezervarea am facut-o pe internet pe baza unei oferte primite de la ei. Cand am ajuns in Luang Prabang am luat strada cu agentii turistice la picior si am intrebat peste tot care este pretul pentru patru zile intr-o tabara de elefanti (inclusive la All Lao- fara sa le spunem ca deja aveam oferta de la ei) pentru ca vroiam sa stim daca nu cumva ni s-a dat un pret mult mai mare pe net doar pentru ca este pe net si era cu multe luni inainte de vacanta. Insa in realitate toate preturile primite fata in fata au fost mai mari decat ce am primit in oferta pe e-mail (inclusive la All Lao). Un pic neasteptat dar pentru noi a fost perfect asa. Nu as fi vrut sa ajung in Luang Prabang si sa nu mai gasesc locuri in taberele de elefanti. Cred ca as fi facut greva foamei in fata agentiei.
 
Cu doua seri inainte de data la care trebuia sa inceapa sejurul nostru in tabara, am mers la agentie (care era la doi pasi de hotelul nostru) si am platit pentru el. Cand am facut rezervarea pe net nu a trebuit sa platim nimic in avans. Tot de la All Lao am luat si biletul pentru barca Luang Prabang-Nong Khiaw (povestea va sosi in episoadele urmatoare) si am inchiriat un scooter pentru o zi (vezi postul precedent). Au fost intotdeauna foarte seriosi, foarte promti (cat se poate in Laos) si cu niste oferte cat se poate de interesante. O agentie pe care in mod sigur o recomandam cu inima deschisa.
 
In dimineata in care trebuia sa plecam la elefanti ne-am postat punctuali in fata hotelului si ne pregateam deja sa asteptam mult si bine pana soseste soferul si ghidul sa ne ia. Ca doar eram in Laos unde punctualitatea nu exista nici macar in dictionar.
Tabara de elefanti si hotelul  Mahout Lodge in care trebuia sa ne petrecem noptile se gasesc in afara orasului, undeva in jungla pe malul unui rau unde exista suficienta mancare si apa pentru sacii fara fund care se numesc elefanti J  asa ca aveam nevoie de o masina care sa ne transporte din oras la tabara.
 
Si in timp ce faceam glume peste glume legate de lentoarea laosienilor ne trezim cu un nene care ne intreaba daca noi suntem cei care merg la Mahout Lodge. Ne-au iesit instantaneu ochii din cap ca la melc de uimire. Nenea ghidul venise fix la ora la care zisese. S-a prezentat frumos –il chema Honda (nu am aflat niciodata care e numele lui real) si ne-a explicat ca masina este deja in fata hotelului dar ca trebuie sa luam si cativa calugari de la manastirea aflata gard in gard cu hotelul care merg la tabara sa se roage pentru elefanti. Mai tarziu am aflat ca de fapt unul dintre calugari era socrul proprietarului de la All Lao service si din cand in cand mai merge cu ceva calugari sa se roage pentru elefanti dar si sa se relaxeze pe malul raului.
 
Evident ca uimirea nostra legata de punctualitatea soferului si ghidului s-au spulberat destul de repede pentru ca am asteptat in masina mai bine de o ora pentru calugarii care nu mai apareau. Dar nu ne putem plange pentru ca era prima data cand calatoream la doi pasi de niste calugari budisti asa ca eram foarte incantati de experienta. In timpul petrecut in Laos lucrul asta s-a repetat mai apoi aproape la fiecare mijloc de transport in comun folosit deci si-a pierdut din importanta J
 
Doar o ora de mers cu masina si eram deja la tabara. Hotelul la care trebuia sa stam este de fapt o colectie de cabane cu acoperis de stuf, baie aproape in aer liber si terasa pe care sa lenevesti in voie. Toate aliniate frumos in lungul raului asa ca toate aveau o vedere de zile mari. Intr-un asa loc sa tot stai sa lenevesti. Chiar si fara sa iei plimbarile cu elefantul tot as recomanda ceva timp petrecut aici pentru ca este extreme de frumos. Iti poti petrece zilele mergand cu kayakul, sau vizitand satele din apropiere sau pur si simplu la plimbare prin jungla. Este un loc de incarcat bateriile. Desi cu tristete ma gandesc ca in curand se va schimba cu totul pentru ca se planuieste construirea unui mare resort chiar deasupra cabanutelor. Deci linistea si pacea va disparea probabil odata cu venirea hoardelor de turisti.
 
Odata ajunsi la hotel, ne-am primit camerele, uniformele de mahout, o cafea si apoi eram gata sa traversam raul cu barca sa ajungem in tabara elefantilor sis a ii vedem pentru prima data. Mai ca nu tropaiam din picioare de nerabdare sa ajunga sa vada ochiul meu sis a simta mana mea elefenteii. Dar despre asta in episodul viitor.
Aleea cu cabane

Una dintre cabene

Si vedere catre terasa

In interior

Terasa noastra

Vedere cu raul

Cu Honda la picnic
 
 
Si evident elefantii la plimbare prin rau

No comments:

Post a Comment