Thursday, August 14, 2014

Numai in China

Saptamana trecuta am mers pentru doar ceteva zile cu treaba prin Shenzhen.
Cum ? Nu ati auzit de Shenzhen?
Nici o problema nici eu nu auzisem pana acum o luna cand am fost anuntata ca trebuie sa ma duc in plimbare pe acolo.
O prima impresie ar fi deci ca Shenzhenul de care nimeni nu a auzit este un orasel uitat de lume intr-un colt de China fara nimic iesit din comun si fara nimic important.
Vizita in Shenzhen mi-a aratat insa ca prima impresia nu poate fi pentru nimic in lume mai departe de adevar.
Shenzhen este un oras de cu peste 10 milioane de locuitori (al zecelea ca marime din China) aflat in centrul primei si poate cea mai importanta zona economica speciala chinezeasca. Este la doar o ora nord de Hong Kong si a jucat pentru foarte mult timp rolul de "fabrica" a Hong Kongului. Bogatanii din HK isi deschideau fabricile in "mainland" China, Shenzhen mai precis, unde se foloseau de forta de munca ieftina.
China insa se schimba cu o viteza absolut uimitoare. Nu mai este demult tara tricourilor si chilotilor ieftini. Tehnologia este in prim plan in momentul de fata si guvernul investeste sume care sunt peste orice putere de intelegere atunci cand isi pun ceva in cap. Au vrut sa aibe un producator de LCD-uri care sa concureze cu greii lumi. Apai au investit enorm si doar in cativa ani BOE a ajuns sa fie la nivelul unor companii care fac asta de decenii bune. Au vrut sa isi produca primele trenuri de mare viteza apai au adus niste francezi care i-au invatat cum sa le faca si acum si le produc singuri. Vor avioane "made in China"?  Pai se pare ca la anul primele avioane produse in China vor aparea pe pistele aeroporturilor.
Intr-o astfel de realitate sa ramai fabrica Hong Kongului nu era acceptabil asa ca Shenzhenul s-a dat de trei ori peste cap si a fost reconstruit ca un oras din viitor pentru ca se vrea transformarea lui in Centrul tehnologic al Chinei asa cum Shanghaiul se vrea a fi centrul financiar si Beijingul centru cultural.
Am ramas absolut uimita sa vad cum arata orasul asta de care nu a auzit nimeni. Totul m-a scos din papuci. Incepand cu aeroportul Shenzhenului care este de departe cel mai frumos aeroport pe care l-am vazut in viata mea.
Si da, numai in China se poate intampla sa descoperi ca un oras de care nu a auzit nimeni este un oras ca scos din cartile de arhitectura.
In aeroport
No comments:

Post a Comment