Adevarul este ca ar trebui sa fim foarte bucurosi ca traim anii de acum cu niste preturi la biletele de avion care ma fac sa ma intreb oare cum de mai exista companii aeriene nefalimentare. Uitandu-ma la unele preturi mi se pare imposibil sa aibe vreuna profit.
Acum ceva timp ne-am intalnit la o petrecere cu un domn care lucreaza de peste 20 de ani pe la diverse companii aeriene. Nu se ocupa de vandut bilete persoanelor fizice ci de incheiat contracte cu tot felul de firme pe rute bine stabilite dar din vorba in vorba si-a adus aminte ca prima companie la care a lucrat acum 20 de ani era una britanica si cel mai ieftin bilet de avion Bruxel-Londra costa un pic peste 600 de euro.
Intr-o discutie despre biletele de avion "atunci" si "acum" niste prieteni norvegieni isi aduceau aminte ca prima data cand au fost in Africa de Sud acum 30 de ani au platit (transformat in euro) 8000 de euro de persoana. Si era cel mai ieftin chiar.
Dar nici nu trebuie sa ma gandesc atat de departe. Prima data cand am plecat in Belgia (acum 10 ani) cel mai ieftin bilet de avion era 350 de euro la Tarom. Si ce fericita am fost ca am gasit o agentie care sa mi-l vanda la pretul asta. Pe site-ul Tarom-ului pretul era 600 de euro. In martie mama a venit in vizita platind 25 de euro pe un bilet dus-intors cu Ryanair. A ajuns sa ma costa mai mult combustibilul la masina ca sa o iau de la aeroport si sa o duc decat biletul de avion. Ceea ce mi se pare absolut de neinteles.
Insa chiar si in conditiile astea pretul unui bilet de avion catre Asia sau Africa sau America de Sud reprezinta una dintre cele mai mari contributii la bugetul de calatorie. Un pret bun la biletul intercontinental inseamna cateva sute de euro in plus de cuplu pentru rasfat cand ajungi la destinatie. Ca doar nu o sa punem banii la economii. Nu exista asa ceva :)
Deci discutia de azi este despre cum atac eu ideea gasirii si cumpararii unui bilet ieftin.
Nu va asteptati insa la solutii miraculoase. Nu exista asta ceva. Nimeni pe lumea asta nu va va gasi ultra super promo pret pentru date fixe pentru destinatie fixa si daca se poate si foarte aproape de data plecarii decat daca s-au deschis cerurile si s-a pogorat Duhul Sfant asupra voastra. In rest e ca pentru noi toti ceilalti muritori de rand: rabdare, documentare, urmarirea preturilor, zeci de newsletter-uri citite, flexibilitate si posibilitatea de a reactiona rapid atunci cand apare ceva.
Cel mai bun mod de a gasi un pret ok pentru biletele de avion intercontinentale (si nu numai) este sa urmaresti promotiile pe care le lanseaza diversele companii aeriene. Pentru asta faci ceea ce face orice calator impatimit: te abonezi la newsletter-urile de la toate companiile aeriene care zboara din zona ta. La ce sunt abonata eu? Pai: Turkish Airlines, KLM, Air France, Brussel Airlines, Tarom, Etihad, Emirates, Qatar, Lufthansa, British Airlines, Fly Pegasus, Air Asia si Norwegian Air (nu ma intrebati de ce ultima). Evit Iberia si Alitalia prin urmare nu le urmaresc preturile. Mai bine sa nu fiu tentata.
Aditional am in blogroll o gramada de bloguri de calatorii unde apar foarte des promotiile "prea bun sa fie adevarat dar totusi e". In plus fata de promotiile companiilor, pe blogurile astea apar si greselile de tarif. Sunt oameni care au zburat cu ceva zeci de euro spre SUA datorita unor astfel de greseli. Raspunsul la rugaciunile tuturor calatorilor din lume idiferent ca sunt religiosi sau nu :)
Intotdeauna apar preturi de la promotii care sunt atat de mici incat iti fac ochii sa iti straluceasca precum luminitele de Craciun. Conditiile insa sunt: sa fii disponibil sa pleci oricand in vacanta (nu prea o sa gasesti promotii rasunatoare in perioada Craciunului sau in iulie-august cand toata lumea merge in vacanta), sa fii disponibil sa pleci in viitorul foarte apropiat (1 luna-2), sa fii deschis sa mergi in extra sezon in destinatia cu pricina si cel mai important sa fii deschis la orice destinatie. Poti evident sa astepti sa apara promotie pe destinatia dorita de tine. Dar de ce ai face asta cand lumea e plina de locuri uimitoare de vizitat? Nu mai bine mergi oriunde iti apare un pret mic mic mic de tot? Si ar mai fi sa nu fii pretentios la timpul de zbor si la numarul de schimbari de avion. Cele mai mici preturi apar de obicei pentru curse care au multiple schimbari de avion sau care au timpi de asteptare foarte mari intre segmentele de zbor.
Daca esti flexibil la perioada de calatorie si la destinatia de calatorie este posibil sa gasesti niste preturi absolut uimitoare. Imi aduc aminte acum ceva timp era o promotie la TAM la bilete de avion Madrid-Lima-Londra la 272 de euro. Asta in conditiile in care noi am platit 1100 de euro pentru biletul Amsterdam-Lima la KLM. Evident ca e o diferenta mare: la KLM era zbor direct, ore extrem de bune, zile perfect alese, aceeasi destinatie de dus si intors. Dar totusi 272 de euro in loc de 1100. Pentru 2 persoana asta inseamna 1656 de euro. Pai de banii astia te plimbi prin Peru 2 saptamani daca esti la buget redus. Un astfel de bilet nu se rateaza. Vezi promotia si in urmatoarele 30 de secunde cumperi biletele. Ca se prea poate ca dupa 5 minute cat iti ia sa iti suni sotul sa nu mai gasesti nimic de cumparat.
Problema la noi este ca noi nu putem calatori oricand. Suntem legati de perioadele in care toata lumea merge in vacanta: Craciun-Revelion si Iulie-August. Asa ca personal nu prea am nici o sansa sa profit de marile promotii. Deci in afara de faptul ca sunt abonata la scrisorile companiilor aeriene care imi atrag atentia daca totusi apare ceva, am o alta strategie. Am o "lista" cu destinatii care m-ar interesa si la fiecare cateva zile intru pe skyscanner (se poate folosi orice alt site de meta search) si vad care ar fi preturile pentru perioada cand vrem noi sa calatorim pentru destinatiile alea. Am si alarme puse pe skyscanner pentru anumite destinatii si primesc mail care ma anunta care e evolutia preturilor. Verific insa si care sunt cele mai mici preturi pentru destinatia aia in orice alta luna din an. Asa ca in timp invat destul de bine ce inseamna pret bun pentru destinatiile de interes. Si odata aparut pretul bun cumpar biletele si basta. Nu conteaza ca le cumpar cu 6-8-9 luni inainte. Stiu ca e un pret bun si pentru mine asta e suficient. Nu astept niciodata poate apare promotie ultra super mega pentru destinatia aia pentru ca stiu ca in perioadele cand pot eu sa calatoresc sansele la promotii de genul asta sunt minime.
Ce inseamna "pret bun" pentru mine? Pai regula de aur este ca 450-500 de euro pentru Kuala Lumpur, Bangkok, Beijing, Hong Kong, Singapore, New Delhi, Nairobi, Johannesburg, Entebbe este cat se poate de ok. Daca e mai aproape de 400 decat de 500 este chiar foarte bine. Iar peste 500 de euro nu platesc pentru nimic in lume.
Pentru America de Sud e cu totul alta mancare de peste. Una care nu imi place deloc. Pentru ca preturile sunt in cu totul alta categorie. In afara de ceva promotii care apar din cand in cand pentru Sao Paolo sau Rio este foarte greu sa gasesti ceva ieftin. Si cum nu am decat 2 experiente de cumparat bilete de avion pentru zona aia (ambele foarte scumpe) nu imi permit sa dau sfaturi. Poate voi aveti mai mult noroc.
Si daca tot am vorbit de flexibilitatea la destinatii o idee foarte importanta care trebuie subliniata neaparat este ca prieten foarte bun in cautarea de bilete de avion iti e o harta. Nu mereu trebuie sa iti iei biletul de avion fix catre destinatia finala. Sau fix din orasul cel mai apropiat de tine. Un low cost local combinat cu o companie mare pentru zborul intercontinental poate da rezultate magice.
De exemplu cand calatorim in Asia de Sud Est vanez intotdeauna bilete de avion cate Kuala Lumpur. De ce ma duc in Malaezia cand eu vreau sa ajung in Laos de exemplu? Foarte simplu: un bilet din Europa catre tari precum Cambodgia, Laos, Myanmar chiar si Vietnam costa atat de mult incat te dai batut de la prima vedere. Kuala Lumpur este insa hub-ul principal Air Asia. Iar de aici ajungi oriunde in Asia la niste preturi atat de mici incat te gandesti ca o sa fii transportat pe un scaunel de pescar asezat pe aripa avionului. Din fericire nu e asa. Doar pretul e mic. Conditiile sunt cat se poate de ok pentru un low cost.
Apropos daca vreodata va tenteaza Australia o idee ar fi sa va uitat la low costurile din Kuala Lumpur care Sydney de exemplu. Air Asia are zboruri la 130 de dolari pe ruta asta.
O alta idee este sa urmaresti promotiile companiilor low cost care zboara din Dubai catre India, Sri Lanka, Filipine etc. Combinat cu un low cost catre Dubai se poate ajunge la preturi foarte bune. Chiar acum ceva timp Cebu Pacific avea niste preturi Dubai-Manila dus intors la 100 de euro de persoana. Iar Wizz-ul zboara catre Dubai la niste preturi la fel de mici. Sa ajungi din Romania in Filipine la preturi de 200-250 de euro nu e de ici de colo.
In concluzie solutii exista pentru preturi cat de cat ok. Nu pica insa din cer. Ci de obicei trebuie sa fii activ cu ochii pe ce promotii apar si sa te agati si cu mainile si cu picioarele de ele atunci cand sunt extraordinar de bune.
Sunt absolut sigura ca vor fi foarte multi care vor citi ce zisei mai sus si vor ajunge la concluzia ca e mare bataie de cap. Atunci cand esti incepator si neeexperimentat e normal sa fii efectiv depasit de nebunia preturilor. Cu timpul insa va deveni ceva cat se poate de normal.
Personal o vad ca pe o rutina. Dar o rutina placuta. Nu mi se pare nici un efort. Nici o bataie de cap. Nimic iesit din comun. Mai toate zilele mele incep cu cafeaua de dimineata si uitatul pe skyscanner la biletele de avion. 5 minute sunt suficiente sa imi fac o parere pe ziua cu pricina. De apare ceva bine , de nu si maine e o zi. E un hobby. Si un hobby nu ar trebui sa ti se para niciodata agasant.
Fiecare "search" este un motiv de visat cu ochii deschisi.
Daca mergem acolo?
Sau acolo?
Sau acolo?
Ia uite ce bilet tare pentru acolo.
Cipri ce ar fi daca?
Si uite asa mai apare un inceput de aventura.
Mda visez si eu cu ochii deschisi la Asia. Mi-am propus chiar o limita de 27 de ani pt a ajunge acolo. Luna viitoare o depasesc si NU am fost :). Bine ... Turcia nu se pune. Cel mai mare inconvenient sunt si pt mine biletele de avion. Desi as avea banuti sa ii dau pe un bilet de avion si maine, parca mi-e groaza sa il cumpar. Apoi daca nu mai pot sa merg? La noi cea mai mare problema e cu job-ul sotului, iar singura nu m-as aventura parca in caz ca el nu mai poate veni. Oricum sper ca anul viitor sa incepem aventura pe acel continent!
ReplyDeleteLa multi ani de pe acum :)
DeleteLa munca noi anuntam de cand luam biletele ca in perioada aia suntem plecati deci sa nu isi faca planuri cu noi.
Aditional de fiecare data cand cumparam biletul de avion cu mult timp inainte, cumparam si "cancellation insurance" care ne acopera daca dam cancel pe motive medicale, deces in familie sau chiar si daca ne pierdem munca sau schimbam munca.
Mai nou avem asigurare pentru un an intreg de la AMEX pt cardul legat de contul Miles and More. Care acopera partea medicala si deces in familie.
pe de alta parte daca esti dispus sa mergi oricand (nu doar de Craciun sau in vara) atunci promotii luate cu cateva saptamani inainte sunt cea mai buna idee. in felul asta esti si aproape de data calatoriei si poti sa te organizezi mai bine.
PS: eu sper la toate continentele pana la 35 de ani dar nu cred ca imi iese. :)