Tuesday, December 15, 2015

La pas prin Orasul Vechi - RigaCare este principalul motiv pentru care turistii merg in Riga?

Pai dupa o scurta privire aruncata pe forumurile si blogurile de turism impresia cu care am ramas este ca Riga pare a fi city trip-ul perfect pentru tinerii doritori de distractie nocturna cat cuprinde pentru ca toata lumea (dar efectiv toata lumea) vorbeste obsesiv despre  multitudinea de cluburi, baruri si petreceri pana in zori. Pana si cautarea unui hotel situat in centru vechi se va lovi de ideea cluburilor si barurilor pentru ca pe timp de vara sa ai liniste noaptea in camera de hotel aflat in centrul vechi pare a fi o dorinta aproape imposibil de realizat. Riga pare a fi sinonimul lui "petrecere". Cel putin pentru multi turisti asa este.

Cum noi in nici un caz nu am putea fi descrisi drept tineri doritori de petreceri pana in zori de zi (desi tineri  ne credem...cel putin atunci cand nu ne supara reumatismul :) )motivul pentru care am decis sa vizitam Riga a fost faima centrului vechi. Si eu si Cipri avem o slabiciune pentru orasele medievale asa ca nu puteam rata un centru medieval aflat pe lista patrimoniului Unesco.

In perioada medievala Riga (membra a mult influentei Ligi Hanseatice) era un oras-port extrem de bogat datorita pozitiei strategice pe malul marii Baltice la rascruce intre multe rute comerciale. Iar bogatia si prosperitatea acelor timpuri se vede si acum extrem de bine daca iei la picior centru vechi medieval al orasului. 

Am citit zeci de ode dedicate orasului vechi din Riga. Oameni care vorbeau atat de laudativ despre el incat ma asteptam sa fiu scoasa din papuci de uimire.  In realitate Riga este departe de a fi cel mai impresionant oras medieval pe care l-am vizitat pana acum. Insa recunosc ca nu este nici ceva de trecut cu vederea. Este o particica de lume pe care mi-a facut placere sa o vizitez. Si am ramas extrem de impresionanta de cat de bine este pastrata si valorificata fiecare particica de istorie. Sentiment ce a fost si mai puternic atunci cand am iesit in afara orasului si am vizitat cateva cetati medievale destul de micute dar atat de frumos pregatite pentru turisti incat era imposibil sa nu le placi. Chiar si numai pentru motivul asta si as sfatui oamenii sa viziteze Lituania.


Insa in mod clar nu este singurul motiv. Asa ca va invit la o plimbare la pas lejer prin orasul vechi:

Chiar la marginea orasului vechiCasa cu pisici pe acoperis :)

Town Hall Square

Din prima seara petrecuta in Riga privelistea mea favorita a fost turla Bisericii Sf. Petru

Din orice directie tot preferata mea era :)

House of Blackheads
Prin piata de Craciun din Piata Domului

St. Mary's Dome Cathedral


Si plimbarea de seara


De departe prima imagine ce imi vine prima data in cap cand ma gandesc la Riga.V-am zis doar :)


Ceva cumparaturi? Eu am ramas fixata pe chihlimbar.

2 comments:

 1. Ei hai, ca nu chiar toate blogurile, dovada: http://www.printreranduri.com/2012/10/strada-alberta-sau-cu-nasul-pe-sus-in.html si http://www.printreranduri.com/2011/05/birds-eye-view-over-riga.html. Sper ca n-ai ratat tocmai strada Alberta, sau? :(

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nu am ratat. Are parte separata in poveste :)
   Adevarul este ca Riga are mult mai mult de oferit decat orasul vechi si petrecerile. De fapt doar pt orasul vechi nu as vedea Riga niciodata ca pe un city trip de recomandat. Poate doar pt cei ce nu au vazut prea multe orase medievale.
   Are in schimb niste crampeie de istorie absolut uimitoare. Pt cine vrea sa le descopere.

   Delete