Wednesday, August 3, 2016

Hiking intre Portovenere si Campiglia

De fiecare data cand mergem in vacanta cu Rex ne uitam sa avem cat mai multe activitati in aer liber. Nu ne permitem sa mergem la muzeu sau la cumparaturi sau la restaurante mai pretentioase insotiti de un caine. Deci cheia succesului sta in plimbari prin natura si facut picnic. Ceea ce de fapt ni se potriveste semnificativ mai mult decat muzeu+shopping+restaurant de fite deci pana la urma nu facem cine stie ce compromis.

Aceeasi reteta am urmat-o si in mini-plimbarea italiana cand in prima zi am luat la picior distanta dintre Santa Margherita Ligure si Portofino iar a doua zi cararea ce leaga satele din Cinque Terre (cu exceptia portiunilor inchise pe care a trebuit sa le facem cu trenul). Pentru a treia zi m-am tot gandit si razgandit ce sa facem pana am gasit pe tripadvisor sfatul unui calator care zicea ca hikingul dintre Portovenere si Campiglia este foarte impresionant. Am vazut cateva fotografii si am decis pe loc ca e cazul sa vedem cu ochii nostrii care e realitatea. 

Planul initial era sa mergem pana langa La Spezia, in Marola, de unde pornesc doua rute care taie peninsula si ajunge in Campiglia. Apoi sa luam traseul pe coastra dintre Campiglia catre Portovenere si din Portovenere autobuzul catre La Spezia.


Dar odata ajunsi in Marola nu am gasit parcare pentru caravana asa ca am tot continuat pe acelasi drum pana ne-am trezit aproape de intrarea in Portovenere. 

Cand esti cu caravana incerci sa reduci la minim plimbarile pe strazile destul de inguste din zona asa ca am renuntat la planul initial, am parcata caravana in parcarea de caravane de la intrarea din Portovenere si am pornit fara vreo directie precisa in cautarea cararii. 

Cu ajutorul unor indicatii primite in italiana de la o batranica si a aplicatiei citymaps2go ( pe care am tot laudat-o pana acum si e partener de incredere in orice calatorie in care mergem)  ne-am prins care e directia corecta si dupa vreo ora de mers prin padure am ajuns si noi pe cararea normala.

Si cum stateam eu si ma gandeam de ce laudau oamenii atat de mult plimbarea cu pricina, m-am trezit nas in nas cu o priveliste de mi-am luxat maxilarul. Si pentru restul drumului numai de asa ceva am avut parte.

Recunosc ca plimbarea asta mi-a placut mult mai mult decat celelalte doua si mi se pare de departe mult mai frumoasa decat cararea din Cinque Terre. Iar acum daca ar fi sa aleg iar cred ca as merge cu cortul in spate pe toata distanta dintre Protovenere si Levanto cu opriri de noapte in Riomagiorre si Monterosso al Mare .

In Campiglia am mancat la un restaurant, am baut un vin, ne-am plimbat nitel prin sat si apoi am pornit sa facem cale intoarsa pe acelasi drum.

Daca vreti sa va fie cat mai usor atunci drumul Campiglia-Portovenere este mai accesibil decat Portovenere-Campiglia. dar nu e o diferenta extrem de mare. Orice ati alege e ok. Insa sosirea deasupra lui Portovenere face toti banii din lume. Este o priveliste cum nu iti poti inchipui. Absolut uimitor.

Daca drumul pe coasta ne-a impresionat. Apai privelistea de deasupra, de pe carare, catre Portovenere e deja din alt film.

Cum noi plecasem prin padure nu am avut parte de ea la dus. Doar la intors. Si sincer am fost tare inspirati ca la intoarcere sa mergem dupa ceilalti turisti in loc sa urmam acelasi drum. Asta era intentia initiala dar apoi ne-am gandit ca oricum vrem sa mergem in centru deci mai bine mergem dupa turma.

Chiar si daca nu vreti sa faceti tot traseul tot recomand sa urcati pe cararea de pe dealul de langa Portovenere ca sa vedeti oraselul de sus. Nu e deloc deloc de ratat. Portovenere mi-a placut foarte mult (poate chiar mai mult decat orice sat din Cinque Terre) insa traseul si sosirea deasupra orasului au fost de departe "highlight"-ul calatoriei.

Cateodata cele mai frumoase locuri nu sunt intotdeauna cele la care te-ai astepta.

Coasta dintre Portovenere si Campiglia
Vedere catre La Spezia
La Spezia
Sosim in Portovenere
Portovenere

Mister trece la pozat
Ca apoi sa isi apere numele de retriever

4 comments:

  1. Minunat traseu, si mai ales superba privelistea catre mare!

    ReplyDelete
    Replies
    1. A fost surpriza mini calatoriei noastre. Foarte placuta surpriza :)

      Delete
  2. minunat traseu! Nu stiam de el, dar o sa ne luam si bocancii in italia.

    ReplyDelete