Friday, June 23, 2017

Cum sunt scufundarile in Belize?

- Cum sunt scufundarile in Belize?
- Extraordinare. Spectaculoase. Cele mai bune din lume!

Cam astea au fost raspunsurile de fiecare data cand am intrebat alti scufundatori cum e in Belize. Dar sincer nici un moment nu ne-am asteptat sa fie atat de frumos.

Tot auzisem ca in Caraibe, in comparatie cu Asia de Sud Est, este mult mai putin impresionant reciful. Insa Belize este acea exeptie care da peste cap orice top.

Am iesit de la prima scufundare cu maxilarul luxat de uimire. Nu am vazut niciodata pana acum un recif atat de sanatos. Coralii sunt foarte sanatosi. Pesti cu duiumul. Mii si mii de pesti colorati. Rechini, pisici de mare, broaste testoase. Tot ce vrei si ce nu vrei. 

Daca cineva m-ar intreba unde recomand sa mearga la scufundari as spune Belize fara sa ma gandesc o clipita.

Dar va rog sa tineti minte ca noi am facut scufundarile in atolul Lighthouse. Nu stiu cum este in locurile mai aproape de tarm. Lighthouse Reef este insa absolut extraordinar. Si scufundarile de la Half Moon Caye nu degeaba sunt trecute prin listele cu cele mai frumoase scufundari din lume. O sa imi aduc aminte de scufundarea aia pentru tot restul vietii mele.

Si acum sa inchei descrierea subiectiva si sa trec si la cateva informatii folositoare.

Scufundarile in Belize (repet eu vorbesc de cele din atoli) sunt foarte usoare. Vizibilitatea este foarte buna. Temperatura apei perfecta, Curent nu prea e. Sunt scufundari pe care poti foarte usor sa le faci doar pana la adancimi mici deci daca vrei sa nu treci de 8 metri poti foarte usor sa te opresti la 8 metri fara sa pierzi prea mult. Daca vrei sa ajungi pana la 40 de metri poti sa foarte lejer sa ajungi pana la 40 de metri si tot sa vezi extreordinar de multe lucruri. Asta pentru ca toate scufundarile au fost - "wall dive". 

Sunt scufundari perfecte pentru incepatori din punctul meu de vedere.

Ce inseamna "wall dive"? Pai este fix ceea ce ii spune numele. Cand intri in apa (intrarea se face de pe barca nu sunt scufundari de pe tarm) si te uiti in jos o sa vezi fundul apei foarte aproape. Adancimea in acel punct este 5-8 metri. Ai corali frumosi. Ai pesti de tot felul. Si din cand in cand mai ai si surprize...placute.

Asa arata cand cobori. Plat. Plin de corali. Adancime mica.

Ati reusit sa descoperiti testoasa din poza asta? Aia cu labe sunt eu nu testoasa :)
Mereu ma simt de parca as fi intr-un  acvariu


Inoti un pic si apoi ajungi la "zid". 

Daca va uitati bine, mai departe de scufundatori parca nu se mai vede nimic

Parca se termina platoul, nu?

De pe marginea zidului, te uiti in jos si de cele mai multe ori nu se mai vede fundul apei. E un hau cat toate zilele. Daca ai vertigo s-ar putea sa descoperi cu uimire ca poti sa il ai chiar si sub apa.

Chiar se termina. Si asta e marginea la zid.

Hai curaj....
Unde o fi fundul la apa?
Cobori de-a lungul zidului pana la cea mai mare adancime pentru scufundarea respectiva si apoi te lasi purtat de curent si te uiti la zid. E ca si cum te-ai uita la un film. Doar ca in loc sa se deruleze imaginea in fata ochilor tai, te muti tu fata de imagine. 

In lungul zidului.

Tot in lung de zid.

Explicatie pentru perspectiva corecta: Poza asta e facuta de jos in sus.

Si cum te duce incet curentul de-a lungul zidului si te uiti la toate formatiunile alea ca dein alta lume, incet incet incepi sa urci iar spre partea de deasupra unde iti faci oprirea de siguranta (3 minute la 5 metri) si gata. Dar pentru ca oprirea de siguranta este atat de aproape de fundul apei si ai atatea lucruri de vazut, e o oprire foarte usoara. In Thailanda unde adancimea pentru scufundari era 30-35 de metri ca sa ajungi la ceva, opririle de siguranta erau "in the middle of nowhere" si era extrem extrem de greu sa stai acolo fara sa te uiti la ceas. Nu aveai nici un reper. Uram partea aia din scufundare cu toti porii mei. Pentru ca imi e mereu frica sa nu ma trezesc iesind la suprafata mult prea devreme (ceea ce nu e deloc bine pentru sanatate). Stateam atat de incordata, cu ochii lipiti de ceas si incercand sa imi controlez respiratia ca sa stau fix la adancimea corecta incat ieseam de acolo cu dureri de spate (de la cat de incordata eram). In Belize insa  era o placere. Nici nu iti dateai seama cand a trecut timpul. Un peste ici. Unul colo. Mai cate o pisica de mare. Mai cate un peste camuflat. Si ma trezeam ca sunt singura care nu a iesit la suprafata. 

Si din cand in cand ai si musafiri. Mai un rechin...
Mai o pisica de mare
Concluzia este ca daca va doriti sa va luati certificarea, Belize e un loc foarte potrivit.
Daca sunteti un scufundator cu experienta, Belize tot potrivit este.
Belize are ceva pentru toata lumea. Indiferent ce iti place si indiferent cata experienta ai.No comments:

Post a Comment