Wednesday, April 15, 2020

San Cristobal - Oare vedem vreun leu de mare?

San Cristobal a fost prima noastra oprire in Galapagos.

Vasul cu care mergeam la scufundari in Wolf si Darwin, pornea din Puerto Baquerizo (oraselul din San Cristobal) asa ca am decis sa venim aici direct cu avionul din Quito si tot de aici am plecat cu avionul catre Guayaquil la sfarsitul vacantei.

Oricine isi face planuri sa ajunga in Galapagos, o sa vada sute de fotografi cu leii de mare domind pe strada, prin magazine, prin piata etc etc etc. Par a fi peste tot insa cat de corect este sa crezi toate fotografiile alea? Chiar or fi peste tot? Chiar sunt fara frica de oameni?

Adevarul este ca indiferent cat de inclinat ai fi sa le crezi, nimic nu te pregateste pentru realitatea din Puerto Baquerito. Din momentul in care ai pus piciorul pe insule, vei fi prizonierul leilor de mare:)

Asadar, ce poti sa faci prin San Cristobal?

Daca nu ai de gand sa mergi la scufundari sau snorkeling, principala activitate in San Cristobal va fi plimbatul de la o plaja la alta si admirat leii de mare. Marea majoritate a traseelor de langa oras este cu acces liber deci nu iti trebuie un ghid sau sa mergi printr-o agentie.

Un prim traseu ar fi  Puerto Baquerizo - Playa Mann - Punta Carola - Las Tijeretas - Cerro Tijeretas.

Este traseul pe care l-am facut de cum am ajuns pe insula. Ne-am lasat repede bagajul la hotel, am mancat pe fuga pranzul si am pornit imediat la explorat. Nici nu este greu sa gasesti locatiile cele mai importante in conditiile in care sunt doar doua poteci care pleaca din sat si ambele te duc la cate ceva interesant.
Daca esti in port/pe faleza si mergi spre dreapta (cum stai cu fata la apa) o sa ajungi intai si intai la Playa Mann. Unde o sa descoperi  ca plaja nu este pentru oameni. Altii sunt sefii acolo:

Playa Mann

Hai la poza

Asa da!
 Chiar vis-a vis de Playa Mann se gaseste un mic centru de prezentare (Inerpretation Center) care face o scurta introducere arhipelagului. Este o oprire interesanta in drumul catre locuri placute la vedere. Mai si invatam cate ceva...

Punta Carola este o plaja ca scoasa din Atlasiul Geografic. Plana de lei de mare...evident. Si ca sa nu treaca mai mult de o ora de cand suntem in Galapagos fara sa vedem si celebrele iguane, de cum am ajuns pe plaja de cum s-a pus la pozat una dintre ele.







Punta Carola este si un loc foarte bun pentru snorkeling. Nu numai ca ai sansa sa vezi leii de mare inotand, dar Cipri in nici jumatate de ora de snorkeling a vazut vreo 5 testoase.

Din Punta Carola poteca continua catre Las Tijeretas unde (iar) poti sa faci snorkeling sau sa inoti cu leii de mare:






Acesta este un filmulet facut acolo la nici 3 ore de cand aterizasem in Galapagos:


Si ca sa vedeti cine este seful:


Traseul merge mai departe catre punctul cel mai de sus - Cerro Tijeretas de unde se poate vedea celebra Kicker's Rock. Daca nu mergi la scufundari pe un live aboard si iti doresti totusi sa vezi un rechin ciocan, scufundarile la Kicker's Rock au probabil cea mai mare sansa de reusita.











Traseul prezentat mai sus merge pe o poteca foarte bine intretinuta si se poate face foarte usor in jumatate de zi cu tot cu opritul pentru snorkeling. Daca vreti insa un traseu un pic mai lung atunci o varianta ar fi ca de la Cerro Tijeretas sa continuati spre Playa Baquerizo

De data asta poteca nu este deloc pietruita/pavata etc asa ca o sa vedeti cam cum este cu adevarat relieful insulei.

Noi am alergat traseul asta intr-o dimineata si daca cu leii de mare ne obisnuisem deja, de data asta surpriza a fost la zecile de iguane care se bucurau de soarele diminetii.












Poteca spre Playa Baquerizo este complet lipsita de turisti. Nu am vazut picior de om cat ne-am plimbat pe acolo. Si ca si restul traseului are acces la cateva plaje foarte frumoase cu singura diferente ca va fi o plaja doar pentru voi.

Evident ca la intoarcere cand traseul ajunge iar in Punta Carola ai aceeasi surpriza ca mereu: leii de mare care nu ar putea fi mai nepasatori la prezenta oamenilor:



Daca din sat pornesti catre aeroport, atunci o sa ai acces la o alta plaja extrem de cunoscuta - La Loberia. Sunt 2 km din centrul satului pe un drum asfaltat ceea ce face traseul perfect pentru o alergare usoara de dimineata. 

Din pacate, in dimineata cand am alergat noi pana acolo, vremea nu a vrut sa fie prea prietenoasa asa ca i-am salutat rapid pe lei si am pornit fuga inapoi:





Tot ceea ce am prezentat mai sus este gratis si se poate face independent.

In cazul in  care sunteti interesati de cateva tururi, cele mai interesante 3 variante sunt cele de mai jos. Nu le-am facut asa ca nu pot sa dau sfaturi legate de agentii si cat de bune sunt tururile. Agentia din  link-uri este luata doar ca sa vedeti exemplul de traseu. Insa daca nu mergeti pe alte insule, poate asta este sansa voastra sa vedeti testoasele uriase sau rechinii ciocan
  1.  360° San Christobal tour of the Island (exista si o varianta mai scurta de jumatate de zi, daca nu aveto o zi intreaga la dispozitie)
  2. Snorkeling sau Diving la Kicker's Rock 
  3. Vizita la La Galapaguera Tortoise Habitat. Puteti sa mergeti aici ca parte dintr-un tur sau pur si simplu luati un taxi pana acolo si puteti lua un ghid direct de la centru.
Nu v-as sfatui sa luati tururile de dinainte sa ajungeti pe insula. Sunt multe agentii in oras si o sa aveti parte de preturi mai bune cumparand direct si oarecum "last minute".

Si pentru ca nu se poate sa inchei fara o poza cu leii de mare, iaca ce ai fix in centrul satului (pe unde trece faleza cu restaurantele):




No comments:

Post a Comment