Ultimul punct de control |
O ultima urcare...asa ca de ramas bun... |
Poarta Soarelui |
Asa ca atunci cand le-am zarit am ramas un pic fara grai.
Aceasta e vederea de la poarta soarelui:
Daca esti rapid, asa ca noi, atunci cand ajungi la Intipunku soarele nu este inca rasarit si pe masura ce se inainteaza in timp soarele incepe sa lumineze din ce in ce mai mult ruinele. Vezi efectiv lumina cum descopera din ce in ce mai bine peisajul mirific de dedesupt. Numele de poarta soarelui este tocmai o reprezentare a ceea ce se intampla: este o spartura in munte care lasa soarele sa coboare peste ruine.
Trebuie sa recunosc ca noi am avut foarte mare noroc. Cu doar doua saptamani inainte pe inca trail plouase, ninsese si fusese atat de frig incat turistii au fost nevoiti sa se intoarca din drum. La noi a fost constant peste 25 de grade afara si un soare de ne-a prajit de mama mama. De asemenea ghizi ne spuneau ca numai o zi din zece este atat de insorita ca cea in care am ajuns noi la Machu Picchu. De obicei nu poti sa faci poze la ruine de la Poarta soarelui pentru ca este mult prea multa ceata. Dar asta nu a fost in nici un caz cazul nostru. Noi am fost norocosii care au primit tot ce era mai bun.
Despre Machu Picchu exista tone de informatie pe internet. Cum a fost descoperita de Hiram Bingham in 1911 dupa ce a platit un copil cu 1 soles ca sa il duca la ruine (el cauta evident cu totul si cu totul altceva, mai precis Vilcabamba ultima capitala incasa), ca a fost o universitate, ce dimensiuni are, ce cladiri sunt inauntru...dar nu asta este ceea ce vreau sa spun eu pt ca pentru mine cel mai important a fost cum m-am simtit: uimita, impresionata, super incantata de ceea ce vad......
Evident ca in drum de la Poarta Soarelui la ruine ne-am facut pozele clasice de turisti :)
Ne-am pus stampila in pasaport ca am ajuns la Machu Picchu si apoi a inceput explorarea, ajutati in prima parte de ghidul nostru Frank.
Frank ne explica ce reprezinta Machu Picchu pentru turisti si ce este pentru peruani |
Dar sa revenim la pozele noastre clasice de turisti :)
Ruinele Machu Picchu si varful Huayna Picchu |
Ruinele in sine sunt impresionante prin calitatea contructiilor. Atat templele, care sunt contruite din piarta slefuita, cat si terasele si casele oamenilor obisnuiti, care sunt contruite din piatra neslefeuita, au cate ceva care le face sa iasa in evidenta.
De exemplu templele nu au nici un material care sa ajute la imbinarea pietrelor intre ele. Blocurile de piarta se sustin unele pe altele numai datorita gravitatiei. Si sunt slefuite in asa fel incat sa se asigure o imbinare cat mai bune. De aceea se ajunge ca anumite blocuri de piatra sa aibe pana la 32 de colturi sau sa vezi ca la anumite imbinari s-au folosit pana si pietricele de cativa centimetrii cubi. De asemenea scarile sunt facute uneori doar prin slefuire, sau mici scaunele apar din loc in loc pe unde au mai gasit cate o piarta de slefuit. Per toatal totul rasufla: munca, munca si iar munca :)
Evident ca Cipri a gasit o toaleta si s-a gandit sa arate cum era folosita :)
Din ciclul: "Imaginatia peruanilor" ghiciti ce forma are piatra de mai jos:
Daca vreti sa stiti daca ati ghicit bine, va dau eu raspunsul: porcusor de guinea.
Un exemplu de realizare arhitecturala- un pod incas:
Inca o poza cu noi ca turisti clasici si apoi va las sa admirati restul pozelor pe picassa pentru ca as putea vorbi o vesnicie despre Machu Picchu:
Foarte frumoase fotografiile si comentariile.
ReplyDeleteFelicitari!