Wednesday, May 7, 2014

Monaco

Am fost in Monaco impreuna cu Miki si cu Cipri anul trecut. A fost doar o scurta vizita de o vi facuta din Nisa unde aveam cazarea dar asa pe fuga fiecare dintre noi si-a creeat propria parere despre Monaca si la sfarsit s-a declarat incantat sau nu de oras. Cipri Si miki au zis ca le-a placut. este un oras luxos, elegant, curat, impresionant prin opulenta lui. Eu am ramas fixata pe ideea de superficialitate asa ca nu am fost prea incantata de vizitare. In nici un caz nu as rata o scurta vizita in Monaco daca as fi prin Nisa sau prin alta parte prin zona insa este unul din locurile alea care incet incet se pierde din memorie si ramane doar o amintire vaga ca am fost acolo. Practic nu a fost nimic care sa ma scoata din papuci de admiratie sau uimre sau mai stiu eu ce. desi sunt sigura ca vor fi mult mai multi oameni care vor experimenta exact contrariul fata de ceea ce spun eu acum. Depinde mult de ce apreciaza fiecare la un oras si ce anume il atrage. Orasul meu preferat din lumea asta este Cusco iar asta ar trebui sa explice destul de multe. 
Am gasit o parcare subterana chiar la intrarea in orasul-taraasa ca am abandonat masina acolo si ne-am pregatit de continuat plimbarea la picior. Cel putin parcarile sunt rezonabile ca pret deci nu a trebuit sa videm masina ca sa platim ziua de parcare.
Ne-am inceput explorarea orasului vechi din Place d’Armes unde se gaseste si o piata mica si cocheta cu fructe, legume si alte lucruri bune de mancat. Acolo am vazut cele mai scumpe cirese din viata mea: 40 de euro kilogramul. Si nu, nu erau poleite cu aur asa cum probabil ca va imaginati in incercarea de a justifica pretul.
Din aceasta piata se poate vedea cocotata pe stanca un fel de fortificatie care este de fapt Bastion de Serravalle, parte din palatul princiar. Asa ca ne-am luat la tranta cu treptele lui Rampe Major si ne-am inceput urcarea pe Rocher. 
Rampe major

De aici vederile catre Monte Carlo si marea de iahturi sunt extrem de intersante asa ca merita un pit stop pentru poze si pentru barfit bogatanii.
Vedere catre Monte Carlo

Si apoi mai departe la deal pana ajungem in Palace Square. Nu am vizitat nici palatul (care se poate vizita pentru 8 euro intre Aprilie si Octombrie) si nici nu am asteptat schimbarea garzilor care se petrece zilnic la 11.55. Ci am aruncat cate o privire pe fiecare parte de piata si ne-am declarat extrem de multumiti cu ce se vedea. 
Piata Palatului
Din piata daca privesti catre Monte Carlo poti avea trei tari intr-o singura fotografie: Monaco, Franta si Italia. Este o imagine "picture perfect" cum s-ar spune.

Trei tari intr-o fotografie
Pe cealalta parte a pietei ai o vedere extrem de interesanta catre noua arie rezidentiala Fontvieille care a fost contruita pe teren scos complet din apa incepand din 1960 pana in prezent. Intr-o tara atat de mica fiecare metru in plus merita orice efort si orice banut.

Fontvieille
Am batut apoi fiecare straduta in parte din orasul vechi si am admirat magazinele si restaurantele ca altceva nu prea aveai ce. Insa este o plimbare placuta si extrem de scurta pentru ca varful lui Rocher este destul de mic deci toata plimbarea dureaza cateva minute daca esti mai iute de picior. Iar Cipri este foarte iute de picior cand este in preajma magazinelor cu suveniruri. Inca nu imi explic de ce. Poate se crede la triatlon.
Am coborat apoi catre muzeul oceanografic pe care noi nu l-am vizitat dar despre care am citit numai lucruri bne deci daca aveti timp poate ii dati o sansa (pretul este 14 euro), si ne-am continuat plimbarea prin Gradina Saint Martin pana la catedrala unde ne-am lovit de o mare de turisti japonezi asa ca am decis sa facem cale intoarsa catre zone mai linistite.
Prin Gradina Saint Martin
La catedrala

Japonezii pozari
Ca sa parasim orasul vechi am mers inapoi catre muzeul oceanografic si Fortul Antoine si am coborat pe niste scari micute pana la nivelul marii pe Quai Antoine 1er de unde ne-am continuat drumul catre port. 

Muzeul Oceanografic vazut din spate

Doreste cineva la plaja?
Initial vroiam sa luam Bateau Bus pana pe cealalta parte a apei in Monte Carlo insa am decis ca nu putem rata o portie serioasa de cascat gura la iahturi asa ca am dat o tura de port la picior si am admirat si am tot admirat si am facut clasamente peste clasamente cu cele mai tari iahturi din zona. Si cum eram la o saptamana distanta de Premiul de Formula 1 de la Monte Carlo am avut prilejul sa fim pietoni pe celebrul circuit din oras. Cred ca dureaza in jur de o ora sa faci la pas turul portului urmand traseul de Formula 1 asa cum am facut noi. dar cred eu ca a meritat mai mult decat o plimbare extrem de scurta cu barcuta prin port.

Odata ajunsi de cealalta parte a portului sub celebrul hotel pe sub care trece circuitul de Formula 1, am luat lifturile publice pana sus in piata cazinoului unde ne-am continuat portia de "gura-casca" dar de data asta la masini scumpe nu la iahturi.

De aici imi este destul de greu sa explic pe unde si ce am mai vazut pentru ca am mers fara nici o tinta anume pana intr-o gradina cocheta japoneza si ne gandeam chiar sa mergem pana la plaja Larvatto. 


Insa am decis ca e timpul sa mancam ceva asa ca am facut cale intoarsa catre parcarea unde ne-am lasat masina pe care am scos-o si pe ea la o plimbare pe circuitul de Formula 1. Fericire maxima pe Cipri care s-a crezut pentru o frantura de secunda pilot de Formula 1 desi mai repede de 10 km/h nu prea puteai avea pentru ca imparteai drumul nu numai cu alte masini ci si cu motociclisti, biciclisti, pietoni, oameni pe role si orice alt mijloc de transport care va trece prin cap.
Hai hui prin oras

Hai hui

Hai hui

Hai hui

Unde altundeva decat in Monaco ai putea sa gasesti un astfel de garaj.

Cam asta a fost ziua noastra de plimbare prin Monaco. Destul de pe fuga dar pentru mine a fost de ajuns. Am preferat sa ne retragem la Nisa unde ne-am imbuibat cu inghetata de la celebra Fenochio pentru care nu am suficiente cuvinte de lauda si abia astept sfarsitul de iunie cand Cipri are Iron man ul la Nisa si cand eu o sa profit de ocazie sa ii vizitez iar.

Mai multe poze din plimbarea noastra gasiti evident pe Picasa:

https://plus.google.com/photos/106330260297523109754/albums/5878081862715426081?banner=pwa&sort=1


No comments:

Post a Comment