Thursday, March 26, 2015

In sfarsit un week end in Lisabona


Imi plac foarte mult traditiile de familie si am avut noroc de o mama care incerca si reusea sa transforme orice nimic in sarbatoare oficiala a familiei. Chiar si acum ma mai uimeste ca isi aduce aminte si ne suna sa ne ureze "La multi ani" de aniversarea relatiei. Aniversare de care eu personal uit extrem de frecvent. Si in plus nici macar nu stiu de unde stie care e data cu pricina. Eu in mod sigur nu i-am zis. Probabil are ceva puteri supranaturale. 
De cand am devenit insa adult responsabil si cu capul pe umeri (cica) iubesc traditiile mai mult la nivel declarativ pentru ca sunt extrem de lenesa ca sa fiu consistenta si sa ma ocup de aparitia lor periodica (doar e traditie deci trebuie sa fie periodica) in programul nostru. Noroc ca pe vremuri erau altii fauritorii surprizelor si sarbatorilor si noi doar profitam de ele.
Ce isi face insa incet incet drum catre statutul de "traditie in familie" este faptul ca in fiecare an de ziua mea si de ziua lui Cipri ne pornim la drum prin lume si ne rasfatam pentru un week end pe undeva. De obicei sunt locatii noi in care nu am mai fost pana atunci (Champagne, Dublin, Barcelona) dar s-a intamplat si sa facem o vizita surpriza mamei acasa la Giurgiu de era sa lesine pe hol.
Si iaca asa, pe motiv de traditie, pe 13 Martie 2015 ne-am pornit la drum catre zari portugheze in mod clar mai calde si mai cu mult soare decat cele din care plecat. Nu stiu exact cum se face de nu am ajuns pana acum in Lisabona dar important e ca am reparat greseala ca tare bine si frumos a fost.
Lisabona nu are grandoarea unor capitale precum Roma sau Parisul. Nu are nici macar centrele istorice impresionante precum Praga sau Budapesta. Insa are o atmosfera care probabil ca te va cuceri tot asa cum ne-a cucerit si pe noi. Parca toata lumea e boema in Lisabona. Indiferent ca este turist sau localnic. Stresul dispare cat ai clipi si locul ii e luat de mancare buna, bautura cat cuprinde si fado.
Nu este un oras in care sa stai cu zilele prin muzee ci este un oras prin care sa te plimbi incet incet si sa descoperi toate panoramele uimitoare ca doar  nu degeaba este construit pe sapte dealuri. Parca ar fi un oras raspuns la rugaciunile lui Cipri.
Practic este un oras perfect daca tot ceea ce vrei este sa fugi pentru un week end de acasa si sa te relaxezi. Are toate ingredientele necesare si in plus este suficient de mic incat sa poata fi vizitat doar intr-un week end si lejer la picior sau cu folosirea minima a transportului in comun.
Cum ne-am petrecut noi cele doua zile in Lisabona? Pai foarte pamantesc: am mancat cat zece, am baut cat douazeci si ne-am plimbat pana ne-au amortit talpile pe stradutele pline de farmec din Alfama sau Bairo Alto. Cred ca nici daca vroiam nu puteam sa ne punem neuronul pe stand by mai mult de atat. Dar uneori chiar pica bine sa nu te gandesti la nimic si doar sa te bucuri de vremea extraordinar de buna si de atmosfera boema din jur.

Peste tot panorame sau puncte bune pentru panorame
Vreme tocmai buna de stat la o terasa
Sangria de tot felul: rosu, alb, spumos. Numai bun pentru stat pe terasa de mai sus
Produse de patiserie de tot felul

Celebrele Pastel de nata
Si cele mai celebre dintre celebritati
Raiul doi in unu: cafea si alcool intr-o bautura rece
Dar indiferent de cat de bune sunt dulciurile si bautura tot vederile si panoramele si strazile boeme sunt ce ne-a placut cel mai mult2 comments:

  1. Ma bucur ca v-ati bucurat din plin de weekend-ul vostru in Lisabona. Mi-e atat de dor de acest oras si cand vad soarele si cerul din fotografii imi vine sa ma mut acolo.

    La noi e frig, vant, ploaie si innorat :((

    ReplyDelete
  2. Multumim frumos. Din cate am inteles martie este o luna destul de ploioasa deci am avut mare noroc cu vremea

    ReplyDelete