Wednesday, November 18, 2015

Lacul Bled

Pe la sfarsitul lui august a fost venit fratele meu in vizita asa ca am avut inca un motiv de week end lung petrecut pe undeva mai departe de casa.

Intrebarea intrebatoare care ma "chinuia" era: unde anume mai departe de casa?

Am fost cu familia cam peste tot prin imediata vecinatate asa ca pe fiecare an devine tot mai greu sa gasim destinatii potrivite la distante rezonabile. Din fericire fratele este mult mai tolerant la distante decat parintii care ne limiteaza la o raza de aproximativ 500 de km in jurul casei asa ca aveam o libertate mult mai mare de alegere.

Am scos deci harta Europei si am inceput sa  analizez cu atentie. Cam pe unde am putea ajunge intr-un timp rezonabil?

Intr-un final tot uitandu-ma in lung si-n lat ochesc un loc in care nu am mai ajuns pana acum: Slovenia. Si cum un coleg de munca tocmai se intorsese din vacanta de vara de pe acolo numai cu cuvinte de lauda am concluzionat ca e ceva de incercat.

Deci zis si facut. Am impachetat fratele si catelul si ne-am pornit la drum cu planul ca mergem pe langa mult laudatul sau criticatul (depinde de interlocutor) lac Bled si apoi in Ljubljana.

Despre Bled citisem atat lucruri extrem de bune in care se vorbea de frumuseatea extraordinara a locului dar si multe remarci foarte critice legate de aglomeratia excesiva si atmosferea uneori prea chicioasa. Si numai dupa cateva articole despre Bled citite pe diverse bloguri am observat ca nu eram singura avertizata ca aglomeratia strica farmecul locului. Insa tot la fel de repede am descoperit si pareri conform carora daca te indepartezi doar nitel de lac si de zonele cu restaurante si activitati vei fi aproape singur. Fix ceva pe sufletul nostru.

Am parcat masina in zori de zi undeva pe langa lac si apoi am pornit la picior sa exploram zona. Citisem inainte ca sunt foarte multe poteci pe dealurile din jurul lacului care te duc la locuri de unde privelistea este absolut extraordinara. Si daca ar fi fost dupa mine as fi ales minim trei dealuri pe care sa ne urcam insa Cipri a fost un pic mai realist si mi-a adus aminte ca operata fiind la genunchi de doua luni si jumatate poate ca nu e chiar atat de OK sa ma apuc sa merg hai hui pe campii ca si cum nu as avea nimic. Deci am decis ca pornim in jurul lacului si vedem pe parcurs cat de departe ajungem. Si de ajuns am ajuns asa: am facut intreg turul lacului (ceea ce recomand din toata inima), apoi am urcat pana pe Osojnica - cel mai inalt deal izolat din jurul lacului (ceea ce iar recomand din toata inima) si apoi am urcat pana la castel (pe care castle nu recomand neaparat sa il vizitati pentru ca este extrem dar extrem de turistic). Ce nu am reusit sa vizitam este Vintgar dar iaca un motiv ca sa ne mai intoarcem prin zona.

Plimbarea in jurul lacului este in mod sigur cea mai populara plimbare din zona Bled. Este un traseu circular de vreo 6 km pe o poteca pentru pietoni separata de drumul pentru masini pe aproape intreaga distanta. Cat de repede il faci depinde cate opriri faci pentru mancat prajituri, baut diverse si facut fotografii cat cuprinde.

Recunosc ca vremea nu era cea mai prietenoasa cand am fost noi asa ca poate asta a contribuit mult la aspectul relativ pustiu al locului, insa ce am observat este ca odata ce te-ai indepartate de Bled si de castel numarul turistilor descreste exponential. Cum spuneam : fix pe sufletul nostru.

Cand am pornit eram chiar langa castel

La inceput poteca e foarte aproape de drum insa se schimba repede

Asa se vede biserica de la nivelul lacului

Poteca cu vedereSi se vede si castelul in departare


Localnici :)


Si o oprire pentru alimentareLa un moment dat in plimbarea in jurul lacului am dat peste un semn care arata cararea pentru Osojnica si recunosc ca asta a fost partea mea preferata din intreaga zi. Tot drumul pana sus pe deal nu am intalnit nici o alta persoana. Iar la coborare ne-am intalnit doar cu alti patru turisti porniti pe coclauri. Atat si nimic mai mult. Iar privelistile sunt absolut uimitoare:
Cineva si-a gasit baie de namol
Cum am zis si mai sus, castelul nu mi-a placut deloc. Daca ar fi sa il descriu intr-u fraza scurta ar fi ca platesti ca sa vezi un restaurant. Personal l-as ocoli si as urca pe un deal diametral opusa fata de Osojnica. Dar e doar o parere personala. Nu dati cu pietre :)Cine pe cine pazeste?
In concluzie noua ne-a placut pe langa Bled. Dar ne-a placut pentru ca ne-am urcat hai hui pe dealuri. Altfel sunt complet de acord ca este mult prea turistic si aglomerat daca stai pe langa castel, strand sau micuta plaja publica.

Ne-a placut suficient incat sa cred ca trebuie sa ii dedici mai mult de o zi? Greu de spus. Personal cred ca ca as cauta locuri mai putin turistice unde sa ma bucur de natura, de munti, de paduri etc. Iar Slovenia nu duce deloc lipsa de asa ceva. Dar daca esti mai comod si/sau cu copii foarte mici atunci poate ca nu e chiar de evitat.

2 comments: