Thursday, October 27, 2016

A treia zi in Cipru

Promit ca pe viitor o sa incerc sa fiu mai inventiva cu titlurile dar "De unde nu e, nici Dumnezeu nu cere" :)

Deci - ultima zi in Cipru, a treia in cazul in care nu v-ati prins, a fost o plimbare prin doua orase mari: Nicosia si Larnaca.

La modul general concluzia noastra despre Cipru a fost ca orasele mari sunt de evitat. Nu ne-au placut deloc. Nici Paphos. Nici Larnaca. Nici Limassol. Am fi sarit cu mare placere peste ele. Pentru noi frumusetea Ciprului a stat in satucele mici pierdute prin tot felul de vai. 

Singurul pentru care alm face exceptie este Nicosia. 
Nu pentru ca ar fi vreo frumusete. 
Nicidecum. 
Ci pentru particularitatea lui - singurul oras European inca imparti intre doua "tari". 

Dupa cum probabil ca stiti Cipru este impartit in doua: partea de sud este ocupata de cipriorii greci iar partea de nord de cipriotii turci. 
Partea de sud este membra a Uniunii Europene.
Partea de nord este o tara autodenumita "Turkish Republic of Northern Cyprus" dar recunoscuta numai de Turcia. Restul lumii o numeste "Teritoriu ocupat" si nu o recunoaste ca stat separat dar nici parte din Ciprul european nu e. 

Nicosia este fix pe granita dintre Cipru si teritorul ocupat si este la randul ei impartita in doua. Partea de sud (capitala Ciprului) arata ca si cum ai fi in orce capitala Europeana. Treci pe la postul de frontiera de pe strada Ledra si ajungi intr-un bazar turcesc.

Diferenta este de la cer la pamant. Si orb daca ai fi si tot ai remarca-o.

Intre cele doua jumatati se afla "Green zone" cateva strazi complet parasite care formeaza "no men's land". 

O vizita prin Nicosia este o incursiune intr-o istorie recenta tumultoasa si pentru multi dureroasa. Trebuie vazut. 

Si daca ajungeti incercati sa participati la tururile organizate de Cyprus Tourism Organisation:

 "Lefkosia (year-around) Starting point: CTO Information Office in Laiki Yitonia.   
For more information call:    22 674264
The walks take place throughout the year, twice a week on Mondays and Thursdays. The duration of the tours is approximately two and a half hours with a twenty minute break.
Mondays tour: ''Kaimakli & Palouriotissa", explores the north east suburbs of the city by bus and on foot, outside the Venetian Walls. During the tour one visits workshops, churches and neighborhoods, observing architecture that reflects the old traditional style of the capital. 
Thursdays tour:
"Discover the old town and its walls", directs tourists to churches, neighborhoods and workshops where craftsmen still work in the traditional way and the narrow streets of the city."
 
 Noi nu am stiut de ele si imi pare foarte foarte rau ca am ajuns prea tarziu ca sa participam. Mi-as fi dorit foarte mult sa fac vizita cu un ghid. 

Si daca ajungeti in partea de nord mergeti la Büyük Han si mancati niste "placinte" ca in pozele de mai jos. A fost ce am mancat eu mai bun in Cipru. Bun. Bun. Bun.

Green LinePrin Nicosia de Sud

"Zidurile" orasului vechiPe drum Inre UE si Turcia

In caravanserai


Bun. Bun.Bun

La sarmale in foi de vita
Mai multe fotografii:

https://www.flickr.com/photos/le_mans/albums/72157673976176930


No comments:

Post a Comment