Friday, October 21, 2016

A doua zi in Cipru
In a doua zi in Cipru am umblat atat de mult incat mai avem putin si puneam vasle la masina si ne apucam sa umblam nitel si pe langa insula. Harta de mai sus spune tot...cred eu.

Planul a fost sa mergem sa ne plimbam prin munti. Da domne. Suprinzator - sunt munti. Cel putin pentru mine a fost surprinzator. Nu stiu de ce dar ma gandeam eu ca pe o insula asa mica nu incape vreun munte prea inalt. Va rog sa nu va luati de logica mea :)

Deci chiar si pe avion cand Cipri incerca sa ma convinga ca au munti eu o tineam sus si tare ca poate sunt asa niste dealuri tocite pe care ii numesc ei munti. In realitate cel mai inalt varf (Olympus) se pare ca are 1952 m deci e mai multe decat ce gasesti prin Belgia (aici mai au un pic si numesc munti si limitatoarele de viteza - speed-bump-urile) . Dar tot in realitate arata mai mult ca un deal tocit daca ma intrebi pe mine.
Prin Troodos
Dar sa revenim - de ce ne-am dus prin munti? Principalul motiv au fost Bisericile pictate din Troodos. Daca il cunoasteti pe Cipri probabil ca intuiti ca vizitarea de biserici pictate nu e chiar sus in lista lui cu activitati preferate. Deci a trebuit sa pledez pt cazul "biserica pictata" folosind o combinatie de "Sunt patrimoniu Unesco deci nu avem cum sa nu le vedem daca tot suntem aici" cu "Hai ca nu mergem decat la 1-2-3 din 12" cu "Toata lumea zice ca sunt foarte interesante" si "Mergem deci sa nu aud comentarii". Ultima a functionat cel mai bine :)

Pana la urma am vizitat doua dintre ele, foarte foarte diferite una de alta, si pe care le recomand daca sunteti prin zona. Insa (sper sa nu citeasca acum Cipri) recunosc ca acum la sfarsit de plimbare as putea linistita sa sar peste ele. Drumul pana acolo e foarte lung. Nu cine stie ce interesant. Si iti mananca sigur o zi intreaga. La final, cu timp limitat in buzunar, as putea trai fara sa imi imbogatesc lista cu obiective Unesco vizitate. Apropos - am ajuns la 100. Ca sa ma laud :) Iar cele din Cipru sunt (trebuie sa zic) cam la coada clasamentului personal.Manastirea Kykkos

Panagia Tou Arakos
Dupa ce am vizitat bisericile si am tocit franele la masina pe serpentine (la propriu nu la figurat ) am zis sa testam si vinul de impartasanie si am decis sa facem una dintre cele 6 rute ale vinului din Cipru.

Am facut cateva rute in Franta (Champagne, Alsacia, Burgundy) si ne-au placut atat de mult incat e unul dintre modurile nostre preferate de plimbare prin Franta. Suntem fani pe viata. Si dintr-un motiv necunoscut ne asteptam la ceva asemanator si in Cipru. Dar nu a fost sa fie. Nu stiu pe unde se ascundeau producatorii, locurile de degustat, pana si viile, ca noi nu prea le-am vazut. Desi am urmat fidel ruta 6 si apoi nitel din 5. Pana la urma ne-am dat batuti si ne-am retras in Limassol prin Marina la o plimbare pe malul marii. De ce ne-am plictisit in 5 minute si am decis ca mai bine mergem la noi in sat. Aveam o sticla de vin care ne astepta cuminte acasa deci ce rost avea sa intarziem?
Limassol


Aaa si uite ca uitam fix ce ne-a placut cel mai mult din toata ziua - Kakopetria. Daca bisericile si rutele nu le-as recomanda, Kakopetria e clar pe lista. E un satuc simpatic, cu case din piatra si stradute inguste. Flori la fereste. Foarte foarte simpatic. Si nu uitati de restaurantul din fosta moara. Am scris de el in partea de Introducere. Bun bun.

Mai multe fotografii:
https://www.flickr.com/photos/le_mans/albums/72157673976176930

1 comment:

  1. Foarte frumoase pozele.Peisajele sunt magnifice.Sa aveti parte de o vacanta placuta incontinuare.

    ReplyDelete