Wednesday, January 18, 2017

Vizele pentru Thailanda si Vietnam

Ma feresc de obicei sa scriu despre vize pentru ca lucrurile se pot schimba efectiv de la o zi la alta si informatia pe care eu am scris-o complet si documentat la momentul respectiv poate sa nu mai aibe nici un sens in cateva luni. Un exemplul clar este povestea mea despre viza pentru Iran. Atunci am simtit nevoia sa scriu detaliat cum se ia pentru ca lumea isi inchipuia ca este extrem de greu si ca ai nevoie de acte cat sa construiesti o biblioteca si asta nu putea fi nicidecum mai departe de adevar. Dar intre timp regulile s-au schimbat. Iranul vrea sa fie deschisa turistilor si au simplificat semnificativ sistemul de obtinere a vizei. Si sunt sigura ca o sa fie si mai mult simplificat. Pentru ca vor turisti. Vor sa arate ca nu sunt deloc cum se crede ca sunt. Si sunt sigura ca vor avea turisti chiar daca SUA in bunavointa ei a decis ca orice om care nu are  nevoie de viza pt SUA in mod normal, va avea nevoie de una daca a fost in Iran. Frumos nu? Dar deja asta e alta discutie deci sa revenim la Thailanda si Vietnam. 

Motivul pentru care scriu despre subiectul asta e mai mult Vietnamul decat Thailanda. Pentru care nu am gasit informatii mai deloc despre VOA pentru Vietnam pentru romani si ce am gasit oricum s-a dovedit a fi incomplet odata ajunsi la frontiera. Sper sa fie de ajutor altor romani care vor sa scape de mersul la consulat. Sau de a fi pacaliti la ghiseu. Deci sa pornim.

Din ce am gasit pe internet pentru ambele tari era posibil sa obtii VOA deci pentru ambele tari asta a fost solutia pe care am ales-o noi. In nici un caz nu am timpul si nervii sa ma plimb pe consulate doar asa de flori de mar cand pot sa obtin viza in aeroport.

Pentru Thailanda a fost foarte simplu sa gasim raspunsuri la intrebari si sa nu ne facem griji ca vom obtine viza la aeroport. Sunt zeci de site-uri oficiale unde gasesti informatia completa despre VOA, ca de exemplu site-ul aeroportului din Bangkok sau site-ul Ambasadei Thailandei in Belgia. Deci in 5 minute stii tot ce vrei.

Thailanda

VOA pentru Thailanda se obtine in urmatoarele conditii:
  • Daca esti cetateam din una dintre tarile urmatoare: 

The list of countries eligible to obtain Visa on Arrival
 
Andorra  Bhutan Bulgaria China
Taiwa  Cyprus Ethiopia India
Kazakhstan   Latvia Lithuania Maldives
Malta  Mauritius Romania San Marino
Saudi Arabia  Ukraine Uzbekistan  
  • Daca stai sub 15 zile in Thailanda
  • Daca vizita este strict pentru turism
Si trebuie sa prezinti urmatoarele acte:
  • Pasaportul valabil pentru inca cel putin 6 luni de zile
  • O fotografie de pasaport
  • Biletul de avion de iesire din tara. Trebuie sa fie neaparat bilet de avion. Nu se accepta bilete pentru transport terestru. Si trebuie sa il aveti printat nu in format electronic pe telefon/calculator erc
  • Dovada unei cazari. Rezervare la hotel pentru minim o noapte. Nu trebuie sa fie pentru toata perioada. Si la fel ca la biletul de avion trebuie sa fie printata.
  • Dovada ca ai niste fonduri de calatorie: minim 250 de dolari de persoana sau 500 de dolari de familie. Noua nu ne-a cerut csa aratam asa ceva dar este bine sa aveti ca nu se stie cat de atent cu regulile e persoana de la ghiseu.
  • 2000 Baht taxa de viza. Se accepta numai Baht. Nici o alta moneda internationala nu e acceptata.
  • Formularul de cerere de viza completat si semnat. 
Noi am aterizat in Bagkok ( aeroportul Suvarnabhumi) si totul a decurs cat se poate de usor. Cu o singura exceptie despre care voi povesti mai tarziu. In 45 de minute de la momentul cand avionul a pus rotile pe pista, eram deja in autobuzul care pleca de la aeroport. Nu am asteptat deloc si in fata noastra au fost doar vreo 2 persoane (la 4 ghisee deschise pt VOA).

Ce trebuie sa faci? 

Odata ce ai coborat din avion incepi sa te uiti de semnele catre ghiseele pentru Visa on arrival (VOA) care sunt separate de ghiseele pe unde trec cei ce au deja viza sau nu au nevoie de viza. Inainte sa mergi la ghiseul propriu zis dai de un birou de unde iei formularele pe care le completezi pentru viza. Tot acolo ti se verifica pentru prima data actele sa vada daca ai tot ce iti trebuie.  Langa biroul asta gasesti cateva case de schimb valutar. Pentru ca ai nevoie de Baht pentru taxa de viza si pentru ca nu exista ATM-uri inainte de ghiseul de obtinere a vizei este evident ca trebuie sa schimbi niste bani. Cursul nu este foarte prost. E mai prost decat in oras dar nu e atat de prost incat sa fie teapa clara. Deci sfatul meu este sa schimbati doar cat aveti nevoie pentru viza si poate pentru taxiul pana in oras. 

Acum ai bani si ai si formularul deci pori sa mergi la ghiseul. Unde ti se verifica iar actele, ti se iau banii si apoi esti primis la alt ghiseu unde astepti pasaportul cu viza. Si gata.

Ziceam ca totul a mers foarte simplu cu o singura exceptie. Excetie e ca am fost pacaliti le bani fix de tipa de la ghiseu. Cine s-ar fi gandit ca iti iei teapa chiar de la politistul de frontiera? :) Iaca se poate. 

Pentru o perioada limitata de timp Thailanda a decis sa dea viza gratis daca o obtii de la consulat sau sa o reduca la jumatate (1000 Baht) daca o iei pe aeroport. Stiam asta si am mers pregatiti. Mai mult la biroul cu formulare ni s-a spus acelasi lucru. Si erau si cateva semne care anuntau asta. Cand am ajuns la ghiseu ni s-a cerut 1200 Baht de persoana in loc de 1000. Noi am zis ca e doar 1000 dar ea a zis ca e 1200 si noi nu am mai insistat. Chitanta nu ni s-a dat atunci. Ci ni s-a dat impreuna cu pasaportul unde era viza deja. Dar asta era deja la alt ghiseu de unde nu te puteai intoarce la primul ca sa intrebi de sanatate. Deci ne-am luat teapa. Chiar la intrarea in tara. Welcome to Thailand. Noroc ca asta o fost singura teapa din vacanta deci nu ne plangem prea mult.

Vietnam

Daca pentru Thailanda a fost foarte usor sa gasim site-uri oficiale cu informatia pentru VOA, pentru Vietnam nu a fost deloc asa. Daca te apuci sa cauti pe google "VOA Vietnam" te vei alege cu sute de site-uri care se ocupa cu vanzarea de scrisori de invitatie. Site-uri care nu sunt deloc legate de ministere/ambasade/consulate etc. Nicidecum. Scopul lor e sa iti vanda ceva. Ca tu ai sau nu dreptul la VOA nu e deloc problema lor. Sin din sutele astea de site-uri, fii sigur ca multe sunt niste pacaleli si atat deci aveti grija pe cine credeti.

Daca te uiti pe site-urile colsulatelor Vietnamului prin diverse tari, nu gasesti mai nimic despre VOA. mai mult am citit ca ar incerca chiar sa descurajeze asta. Nu inteleg de ce dar asa am auzit. Deci pentru multe luni de zile am tot stat si analizat problema si m-am gandit si razgandit daca sa merg pe VOA sau nu.

Cred ca am citit sute de pareri pe internet despre asta. Si am si intrebat si eu pe romanii mai calatori ce au facut dar nu am gasit nimic specific Romaniei pentru VOA. Dar nici nu am gasit nimic care sa spuna ca nu ne-am califica deci am zis ca mergem asa si cu asta basta.

Foarte important VOA pentru Vietnam se poate obtine doar daca intrii prin urmatoarele aeroporturi internationale: Hanoi, Da Nang, Cam Ranh si HCMC. Atat. Deci daca treceti o granita terestra nu aveti dreptul la VOA.
 
Si ai nevoie de urmatoarele acte:
  • Pasaportul
  • 2 fotografii (noua ne-a trebuit doar una deci...)
  • Visa approval letter
  • Formularul de viza
Visa Approval Letter este o scrisoare emisa de Vietnam Immigration Department (Vietnam Government) care iti da dreptul sa intri in Vietnam pentru o perioada determinata de timp. Mai precis iti da dreptul sa obtii VOA la unul dintre aeroporturile mentionate mai sus. fara ea nu poti obtine VOA.

Nu va inchipuiti ca o sa va apucati voi sa scrieti mailuri la guvernul Vietnamez. Pentru asta au aparut sutele de agentii de care spuneam mai sus. Pentru preturi de la cativa dolari la cativa zeci de dolari, companiile astea or sa va trimita scrisoarea in maxim 1-2 zile lucratoare. Totul e cat se poate de simplu daca folositi o companie serioasa si nu una de tras tepe. Ca sunt destule care trag tepe. E internetul plin de experiente negative.

Noi am folosit Vietnamvisapro. Am completat aplicatia online. Am platit 9 dolari de persoana. Si in doua zile aveam scrisoarea impreuna cu o explicatie pentru ce trebuie sa avem la noi si impreuna cu formularele de completat pentru obtinerea vizei ca sa nu mai stai sa completezi la ghiseu. 

In Bangkok cand am luat avionul catre Hanoi a trebui sa aratam la ghiseul AirAsia viza de Vietnam. Le-am explicat ca avem dreptul la VOA asa ca ne-au cerut scrisoarea. Dupa ce au verificat-o am avut voie sa facem check in-ul. Fara scrisoare sau viza nu te poti urca in avion. Si ca observatie: printati scrisoarea pentru fiecare persoana care aplica pentru viza. Eu am avut doar o copie pentru noi amandoi si daca ar fi fost un functionar mai zelos am fi avut probleme. 

Pe aeroport in Hanoi aplicatia a mers la fel de repede ca in Bangkok. Cred ca nu a durat mai mult de 10 minute tot procesul. Am mers cu actele la verificat si dupa vreo 5 minute ne-au strigat sa ne dea pasapoartele inapoi. Fara sa platim ceva pentru viza pentru ca VOA pentru o luna cu o intrare pentru romani este gratis. Noi nu am avut nici cea mai vaga idee ca este asa. Stiam ca trebuie sa platim 25 de dolari de persoana si ne-am trezit ca de fapt este gratis. Nu stiu daca asta se aplica pentru vizele cu mai multe intrari sau pentru perioade mai lungi. Si nici nu stiu daca e o masura permanenta sau temporara. Dar pentru moment pentru  1 luna/1intrare VOA e gratis pentru romani. Daca vi se cere sa platiti, cereti chitanta. Pentru ca am intalnit niste romani care au platit taxa (ca nu stiau ca e gratis) dar care evident nu au primit nici o dovada de plata. Pentru ca mai mult ca sigur cei 25 de dolari au avut acelasi drum ca cei 200 de Baht de i-am platit noi in plus in Thailanda - in buzunarul functionarului.

Si la final nu ramane de spus decat: Calatorie placuta! Ca viza nu e nicidecum un impediment.

2 comments:

  1. Foarte, foarte interesant și extrem de util! Dacă o să ajungem în partea aia de lume, la tine vin să mă documentez aprofundat :)
    Mă mir că Germania nu s-a regăsit pe lista țărilor care au drept la VOA în Thailanda... mă simt discriminată :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Stai bre cu discriminarea ca e din aia pozitiva :) Germania nu are deloc nevoie de viza pentru sederi de sub 30 de zile.
      http://www.thaiembassy.com/thailand/changes-visa-exempt.php
      Si nemtii sunt destul de sus in lista ca numar de turisti in Thailanda. Au tot interesul sa tina regimul fara viza pt ei. Era plin de nemti. Plin plin plin. Prin Khao Lak cel putin. Phuketul am inteles ca e teritoriu rus deja :) si ei primiti tot fara viza.

      Delete