Friday, August 31, 2018

Povesti de sub apa (I)

Citeam azi noapte ca un peste cat un deget a trecut testul recunoasterii in oglinda. Cum noi ne inchipuim ca pestii sunt intruchiparea prostiei, faptul ca un "cleaner wrasse"  a reusit sa treaca testul, este extrem de interesat. 

Oare ce altceva mai ascund? 
Din experietna noastra sub apa putem sa spunem ca ascund destul de multe.

Si uite asa mi-a venit ideea sa scriu un serial intitulat "Povesti de sub apa" in care sa povestesc tot felul de ciudatenii pe care le-am invatat la scufundari.

Si daca tot mi-a venit ideea de la stirea cu "cleaner wrasse", mi se pare normal sa incep tot cu ceva despre ei, nu?

Un "cleaner wrasse" este un peste mic cat un deget, colorat de obicei in variatii de albastru cu galben, care se hraneste cu parazitii care cresc pe alti pesti. De cele mai multe ori pestii pe care ii curata sunt pesti pradatori care l-ar manca intr-o clipita daca nu ar avea nevoie de el.
Related image
Sursa
 
Intr-o lume in care daca esti mic si fara putere incerci sa te camuflezi cat mai bine si sa nu iesi deloc in evidenta, pestii si crabii sanitari sunt foarte viu colorati. Este practic firma lor luminoasa care anunta pe toata lumea unde este "salonul/spa-ul" - statia de curatare ("cleaning station"). 

Statie care chiar este ceva fizic. Adica nu te duci la curatat ori si unde. La fel cum noi nu ne ducem la masaj sau la coafor in mijlocul strazii. Statia este de obicei un bolovan ceva mai mare, sau o pestera, sau uneori un coral cu o anumita forma care isi pastreaza functia de "statie de curatare" pentru ani si ani si ani. Mult peste durata de viata a unui peste. Este un loc unde generatie dupa generatie de pesti sanitari si-au vazut de treaba si culmea unde generatie dupa generatie de pesti rapitori au tot venit la tratament.

De foarte multe ori daca vrei sa vezi vietuitoare mai mari vei cauta sa te scufunzi langa statii de curatare cunoscute. De exemplu in intreaga lume exista un singur loc unde  vezi sigur "thresher sharks" si ghici ce: vin in fiecare dimineata acolo ca sa fie curatati. In rest isi petrec timpul la adancimi atat de mari incat un scufundator amator nu prea are cum sa ii viziteze.

Dar doar o firma luminoasa nu este de ajuns pentru un salon. Mai trebuie sa spui si cand salonul este deschis. Ca sa isi ofere serviciile, pestii sanitari stau deasupra statiei de curatare si "danseaza" de mama focului. Esti invitat la tratament.

Ca raspuns pestii rapitori arata ca sunt pasnici si interesati de servicii ori schimbandu-si culoarea ori inotand intr-un anumit fel. Este felul lor de a spune "nu te mananc, fa-ti treaba". Apoi inoata deasupra statiei de curatare si pestele sanitar se pune pe treaba. Curata parazitii din exterior, curata dintii, intra prin branhii si le curata. Este absolut uimitor sa te uiti la ei. Sa vezi cum curata dintii unui ton de exemplu. Sau baracuda. Sau tot felul de alti pesti care se hranesc cu pesti mai mici. Dar nimic rau nu se intampla pentru ca fiecare parte castiga ceva din schimbul asta: pestele sanitar se hraneste iar pestele rapitor scapa de paraziti. Iar pestii rapitori se pare ca au invatat ca nu e bine sa te gandesti la castigul imediat si sa inghiti sanitarul ca s-ar putea sa mori in viitorul un pic mai indepartat din cauza unei infectii. Din punctul asta de vedere stiu multi oameni care ar trebui sa ia lectii de la pesti.

La ultimele scufundari (in Sipadan) am fost martori cand un grup de "humphead parrot fish" a venit la o statie de curatare. Daca va uitati atent in filmuletul de mai jos (incepand de la 00.48 min) o sa vedeti cum se aseaza rand pe rand deasupra platformei formate pe coral (aceea este statia de curatare) si cum zeci de pesti sanitari mici ii curata cu grija. La un moment dat se vede si cum deschid branhiile si pestii sanitari intra acolo sa curete. Cu dintii e foarte usor la humphead parrot fish. Dupa cum bine se vede, nu trebuie sa deschida gura deloc. Dar despre pestii astia o sa va scriu alta data ca si cu ei este o poveste foarte interesanta.



PS:

In romana "cleaner wrasse" am citit ca s-ar traduce cu labrin sanitar sau labrin curatitor. Sper sa fie corect dar ca sa fiu sigura am scris varianta englezeasca. Daca vreti sa confirmati sau sa infirmati va rog sa imi scrieti un mesaj. Ca am mai fost trasa de urechi candva ca am uitat sa vorbesc romaneste pentru ca nu stiu sa traduc "manatee" in romana. Poate reusesc sa imi spal pacatele cu pestele sanitar.

No comments:

Post a Comment