Wednesday, September 22, 2010

Peru-Nazca


Inainte sa incepem excursia in Peru, una dintre cele mai asteptate chestii de vazut de pe lista noastra, era Nazca. Ca doar vedem atatea documentare pe Discovery si National Geografic.
Acum ca excursia s-a terminat pot spune ca in mod sigur nu va fi unul dintre primele lucruri pe care mi le voi aduce aminte si le voi povesti celorlalti.
Un pic de istorie: Liniile Nazca sunt o serie de geoglife aflate in desetul cu acelasi nume. Ce se stie este ca aceste linii au fost facute in timpul civilizatiei Nazca  care a trait in perioada 400-650 inainte de Hristos. Cum au fost facute si de ce ramane in mare parte un mister.
Tururile cu avioane usore care se fac pentru turisti acopera doar o mica parte din desert si poti vedea un numar de 14 geoglife foarte bine definite. Dar aceste figuri celebre: astronautul, maimuta, colibri etc nu sunt sigure desene ci intreg desertul este impanzuit de linii perfect drepte cu lungimi de kilometri. Ca sa poti sa vezi figurile trebuie neaparat sa iei turul cu avionul usor care cost in jur de 70 de dolari de persoana. Plecarea se face de pe aeroportul din apropierea orasului insa biletele pentru tur se iau de obicei de la agentiile din oras. Poti sa incerci sa le iei si de la aeroport insa s-ar putea sa ai surpriza ca totul sa fie deja rezervat.
Aventura noastra de vanat linii trase pe pamant a inceput cu admirarea avionului cu care vom zbura:


De la bun inceput fusesem speriati de ghidul grupului nostru ca zborul in nici un caz nu este foarte lin si foarte placut dar nu prea stiam ce ne asteapta. Sau cel putin eu, pentru ca Cipri nu a avut mai deloc probleme.
In fiecare avion incap cate patru persoane plus pilotul si copilotul, fiecare cu loc la geam. La fiecare figura avionul se inclina pe partea dreapta pentru cei din dreapta si apoi intoarce si se inclina pe partea stanga pentru cei de pe parte stanga. Dupa cateva astfel de figuri stomacul unui om neobisnuit cu zburatul cu avioanele usoare va incepe sa se revolte.
Vazute de sus geoglifele nu prea par cine stie ce impresionante pentru ca nu ai nici un punct de reper. Desi ele au de obicei undeva intre 100 si 200 de metri lungime si latime. Insa peisajul este pur si simplu impresionant, parca ai fi pe o alta lume.
Desi avem foarte foarte multe poze, numai cateva sunt cu adevarat clare asa ca le pun doar pe acestea:
Astronautul
Copacul si mainile
Colibri
Pentru mai multe poze:
http://picasaweb.google.co.uk/strejac/PeruNascaLines#

In seara aceleasi zile, 31 August, am plecat din Nazca catre Arequipa. A fost singura calatorie de lunga durata cu autocarul  in aceasta excursie in Peru. Practic am plecat noaptea la 21.00 si am ajuns dimineata la 07.00. Autocarele sunt foarte confortabile, poti dormi linistit pentru ca ai foarte mult loc sa-ti lasi scaunul pe spate, si sunt si foarte sigure. Asta daca alegi compania care trebuie. Pentru ca in fiecare autogara pentru cursele lungi sunt zeci de companii care circula pe aceeasi ruta. Important este sa stii pe care sa o alegi. Noi am avut norocul sa avem un tur organizat si ghidul nostru s-a ocupat de aceasta problema. De asemenea trebuie sa te interesezi cat dureaza drumul pentru ca unele companii merg direct altele aleg sa opreasca in fiecare satuc si desi platesti substantial mai putin pe bilet ajungi sa pierzi foarte mult timp.


No comments:

Post a Comment