Wednesday, October 2, 2013

Castelele de pe Valea Loirei

Ca in fiecare vara, i-am avut pe parinti la noi pentru cateva saptamani. Si ca in fiecare an cu cateva luni inainte sa vina am inceput cautarea de idei unde sa mergem cu ei pe week end. Au fost pana acum la noi de suficiente ori incat sa terminam atractiile evidente din mediate apropiere (gen: Paris, Londra, Amsterdam, Luxemburg si restul lucrurilor belgiene)  si cum incercam sa ne limitam la nu mai mult de 5 ore de condus de acasa (pentru a nu fi inconfortabil pentru ei) ideile sunt tot mai putine si trebuie sa fim pe an ce trece tot mai inventivi.
De data asta dupa multe hotarari si renuntari am decis ca intr-un week end lung sa mergem pe valea Loirei. Noi mai fusesem si ne-a placut foarte mult si cum nu este excesiv de departe ne-am gandit ca va fi perfect pentru parinti.
Ce este de facut pe Valea Loirei?
Cred ca intrebarea mai corecta este: “Ce nu gasesti de facut pe Valea Loirei?”. Pentru ca din punctul meu de vedere zona asta este de o bogatie interminabila si as putea merge multe week enduri acolo fara sa termin tot ceea ce are de oferit.
Insa ceea ce pune Valea Loirei pe lista cu destinatii a milioane de turisti in fiecare an sunt de fapt castelele.
Cui nu ii plac castelele medievale?  Unde fiecare femeie sa se viseze regina si fiecare barbat rege cu multe amante?
Iar pe Valea Loirei gasesti castele pe toate gusturile, de toate marimile, formele si intrebuintarile cu putinta. Cel mai greu devine procesul de selectie si de vizitare a cat mai multe castele in cel mai scurt timp nicidecum gasirea unui castel.
Bazat pe experienta noastra anterioara castelele pe care le-am ales pentru vizitare (atat cu parintii cat si singuri) sunt:
·         Chambord
·         Chaumont-sur-Loire
·         Azay-le-Rideau
·         Chateaudu Clos Luce
·         Blois
·         Chenonceau
·         Villandry
Chambord cu cei 128 de metri de fatade, 440 de camera si 365 de seminee este cel mai mare castel de pe valea Loirei. A fost construit de Francois I in mijlocul unei paduri imense (acum un parc de peste 5400 de hectare) populate cu animale salbatice pentru a veni in intampinarea pasiuni imense pe care regele o avea pentru vanatoare.
Vazut din departare castelul iti taie efectiv respiratia prin felul cum multitudinea de cosuri de fum si turnuri ii contureaza silueta. Iar vederea de pe terasa castelului nu este nici ea de ratat.


 
 
Chaumont-sur-Loire este un castel datand din secolele XV-XVI aflat nu foarte departe de Blois. Si pentru ca se afla cocotat pe un deal deasupra malului Loirei, vederea de pe celalalt mal face este uneori chiar mai interesanta decat vizita castelului. Probabil este unul dintre castelele la a carui vizitare as renunta daca nu as avea prea mult timp la dispozitie.
 
 
 
Azay-le-Rideau ca si Chenonceau (vezi mai jos) este impresionant prin felul in care este inconjurat de apa. Nu este unul din preferatele mele insa este un castel emblematic pe care nu l-as rata.
Chateau du Clos Luce a ajuns pe lista nostra cu castele de vizitat pentru ca este de fapt o casa muzeu dedicata lui Da Vinci care a locuit aici timp de trei ani inainte sa moara. Castelul si parcul sunt impanzite cu reproduceri ale unor inventii uimitoare ale lui Da Vinci cum ar fi: mitraliera, helicopterul sau barca cu pedale. Daca sunteti interesati de creatiile Da Vinci in mod sigur trebuie sa treceti pe aici. Mai ales daca aveti copii care in mod clar vor fi foarte incantati sa se joace cu reproducerile din gradina.
 
Blois este un caste imens care vazut de afara apare ca un amalgam de stiluri si abordari. Nu este unul din favoritele mele insa nu l-as rata pentru ca este un castel diferit de restul. Are un ceva al lui care il pune pe lista scurta a turistilor. Desi nu stiu sigur ce e acel ceva…
 


Chenonceau este unul dintre cele mai simpatice castele din punctual meu de vedere. Este destul de micut dar foarte foarte frumos la cum se intinde elegant peste rau. In mod sigur unul dintre castelele emblematice de pe valea Loirei.
 
Ultimul de pe lista este Villandry care se detaseaza de toate cele enumerate mai sus prin faptul ca este locul in care veti vedea cele mai impresionante gradini de pe valea Loirei. Nimic din ce as putea eu descrie aici in cuvinte nu poate egala frumusetea gradinilor de la Villandry.

Villandry toamna:
  Villandry vara:

 
Cam atat despre castele pentru mai multe poze aruncati un ochi pe Picasa:

1 comment: