Friday, July 11, 2014

O excursie de o zi (lunga) din Amman : Jerash, Umm Qais si Ajloun

Ultima zi petrecuta in Iordania a fost dedicata istoriei. Am plecat intr-o excursie destul de lunga de o zi din Amman catre partea de nord a tarii unde am vizitat trei locatii foarte frumoase si foarte impresionante: Jerash, Umm Qais si Ajloun.
Daca vreti sa faceti acelasi lucru va recomand sa plecati in zori de zi de la hotel pentru ca distantele (desi nu chiar lungi) iau destul de mult timp sa fie parcurse iar ocurile nu va vor lasa sa plecati prea devreme la cat de frumoase sunt.
Daca nu aveti atat de mult timp sau daca Jerash va va tine captiv mai mult decat ati planuit initial atunci scoateti din plan Umm Qais si ramaneti doar cu Jerash si Ajloun care sunt relativ aproape unul de altul (jumatate de ora de condus).
La 50 de km nord de Amman (cam o ora de condus) se gaseste prima oprire din ziua noastra de plimbat: Jerash. Citisem despre el ca este cel mai bine pastrat oras roman cu exceptia Popeiului, dar orice descriere ai citi nu te pregateste pentru cum se vede orasul intanzandu-se pe coline in fata ochilor tai. Este absolut impresionant si m-am bucurat de fiecare clipa petrecuta acolo. Singurul lucru pe care il regret este ca ne-am grabit un pic cu vizita noastra pentru ca vroiam sa ne intoarcem la intrarea sa participam la un spectacol cu care romane. Dupa ce ne-am grabit si am ajuns in final la timp la hipodrom si am asteptat vreo 15 minute, am descoperit ca de fapt in ziua aia nu se tinea nici un spectacol. Evident fara ca asta sa fie anuntat pe undeva. Nici macar la intrare cand am intrebat de unde se cumpara biletul pentru spectacol nu s-a gandit nimeni sa ne anunte ca in ziua aia nu exista vreunul. Dar daca ajungeti in Jerash si este un spectacol cu care romane, va sfatuiesc sa nu il ratati. Toata lumea are numai cuvinte de lauda despre el. Si in mod normal ar trebui sa fie doua reprezentatii pe zi la 11.00 si 14.00. Biletul se plateste separat de intrarea in Jerash, la intrarea in hipodrom (adica tot acolo unde se tine si reprezentatia). 
Poarta de sud de intrare in oras

Poarta de sud vazuta din hipodrom

Jerash si iar Jerash si iar Jerash

Piata ovala

Piata ovala

Templul dedicat lui Artemis

Strada coloanelor

Templul lui Artemis

Si este din perioada romana....

Nymphaeum
Poarta de nord
Din Jerash am pornit catre Umm Qais pe care fusesem sfatuiti, de un tip care lucra in taberele de refugiati sirieni, sa nu il ratam pentru nimic in lume. Asa ca ne-am pornit cu rabdare sa parcurgem drumul pana in nord la un pas destul de molcom mai ales cand traversezi aglomeratia orasului Irbid. Drumul Jerash-Umm Qais a durat cam o ora si jumatate si pe alocuri credeam ca in curand trecem in Siria si la Umm Qais nu mai ajungem.
Umm Qais este locul unde se gasesc ruinele fostului oras roman Gadara si desi nu e la fel de bine pastrat ca Jerash si nici prea multa munca de reconstructie nu s-a intamplat pe acolo, este un loc destul de interesant. Mai ales daca ai parte de un ghid care sa te ajute sa recreezi orasul asa cum era el in perioada de glorie. Noi am avut parte de un ghid care vorbea romana pentru ca a locuit in Romania pentru 8 ani acum ceva timp.
Pentru munca arheologica nu prea exista buget se pare insa exista buget pentru construirea unui hotel fix in mijlocul ruinelor (de fapt in vechiul oras turcesc contruit pe ruine din care locuitorii au fost fortati sa plece acum doua decenii parca). Deci peste vreun an-doi, daca aveti chef si timp puteti petrece o noapte intr-un oras roman.
Amfiteatrul- unul dintre putinele proiecte de reconstructie

Sa exploram deci...

Picture perfect

Nu chiar Jerash

Imi plac coloanele astea facute din roca vulcanica

Ne-am plimbat pentru vreo doua ore cu ghidul nostru printre ruine. Am admirat valea unde in departare trei tari se intalnesc: Iordania, Palestina cucerita de Israel si Siria. Am vorbit vrute si nevrute despre situatia politica in zona si cum influenteaza asta turismul in Iordania. Si intr-un final ne-am pornit catre cea de-a treia si ultima destinatie a zilei: Ajloun. De data asta nu o asezare romana ci un castel absolut magnific din perioada Cruciatilor. Recunosc ca mie mi-a placut Ajloun mult mai mult decat Karak sau Shobak. Insa se poate sa fie asa pentru ca este un castel renovat care nu cere prea multa imaginatie ca sa te faca sa vizualizezi locul asa cum era el acum ceva secole. Ceea ce pentru mine a functionat perfect.


La castel

Vedere de sus


Prin castel

Din Umm Qais pana in Ajloun am facut cam o ora si un sfert cu masina si cand am ajuns eram deja in intarziere asa ca vizita noastra a fost mult prea scurta fata de cum mi-as fi dorit. Mi-ar fi placut sa stam sa dmiram privelistea mai pe indelete si sa ne plimbam prin castel mai pe indelete. insa ceasul tot batea ora la care trebuia sa fim inapoi in Amman sa predam masina si sa ne indreptam catre aeroport. dar chiar si o vizita asa scurta a fost cat se poate de frumoasa. Si un final inspirat pentru scurta noastra vacanta Iordaniana.

No comments:

Post a Comment