Oricine a incercat o mancare indiana stie ca indiferent din ce zona ar fi acea mancare intotdeauna caracteristica principala este ametirea tuturos simturilor cu o amestecatura de (uneori) zeci de condimente mai mult sau mai putin cunoscute europeanului de rand.
Condimentele sunt parte din India si de vei ajunge in Kerala nu numai ca vei gusta asta din plin ci o vei si vedea la fiecare pas. Pentru ca aici plantatiile de condimente de tot felul sunt la ele acasa. Si nu de ieri de azi ci de secole intregi. Aminteam intr-un post precedent ca atunci cand Columb a descoperit America, era de fapt in cautarea plantatiilor de piper din Kerala. Iar traditia nu s-a pierdut desi cate un pic de modernism se poate observa pe ici pe colo in modul cum se face agricultura.
Pentru cineva obisnuit sa vada condimentele numai ca forma de praf intr)un borcan micut, o vizita la una din multele gradini deschise publicului va fi o adevarata revelatie. Eu cel putin am privit destul de uimita plantele respective si de nu mi-ar fi spus cineva ce e sigur nu as fi ghicit.
Ghid in periplul prin gradina de condimente ne-a fost domnul Tomy Joseph, gazda la care ne-am petrecut patru nopti in
Munnar. Iar gradina era de fapt cea din jurul pensiunii care ne gazduia.
Mai jos cateva din fotografii cu plante mai mult sau mai putin cunoscute:
|
Copacii de pe marginea drumului sunt de fapt cafea si cacao |
|
Cacao |
|
Cafea |
|
Spre marea mea uimire vanilia este o orhidee. Fara un motiv anume eu ma asteptam sa fie un arbust |
|
Parca tecile de vanilie arata mai cunoscut |
|
Piperul este un arbust care are nevoie de un copac pe care sa se catere |
|
Cam asa arata varianta inca necoapta |
|
Lemongrass |
|
Scortisoare se face din scoarta acestui copac |
|
Bananii sunt efectiv peste tot |
|
Cardamonul nu trebuie sa fie direct in soare asa ca plantatiile de cardamon arata ca o jungla. Abia cand am vazut ca pamantul este sapat pe langa plantele astea imense, ne-am dat seama ca nu suntem de fapt intr-o padure ci intr-o gradina. |
|
Si ceai cat vezi cu ochii dar despre asta o sa tot scriu pe larg |
No comments:
Post a Comment