Monday, February 16, 2015

Munnar - saturatie de verde



Iulie 2014. Stateam cocotati pe un deal si admiram uimitorul Persepolis care se intindea cat vezi cu ochii la picioarele noastre. Langa noi, o nemtoaica si un portughez se minunau ca si noi de vedere. 
Si din vorba in vorba am ajuns la ce se ajunge intotdeauna cand stai de vorba cu un alt calator: destinatii de vis sau dimpotriva de cosmar. Nemtoaica ne-a povestit despre cum a facut ea toata Cuba pe bicicleta cu un an inainte. Iar portughezul un pic despre India pe care o vizitase de vreo opt ori pana atunci. Asa ca am profitat de ocazie sa il intreb cate ceva in pregatirea noastra pentru vacanta indiana. Una dintre intrebari era legata de Darjeeling pe care vroiam sa il vedem pentru ca imi doream nespus sa vad plantatiile de ceai. Am mai spus ca eu am o fixatie pentru terasele de orez deci m-am gandit ca nu are cum sa nu imi placa terasele cu ceai. Numai ca tipul in loc sa imi spuna sa merg cat ai clipi (cum ma asteptam eu), m-a sfatuit sa ma uit un pic la Kerala. Mi-a spus ca ai si plantatii de ceai, si canale si verdeata cat vezi cu ochii, si un lac interesant pentru viata din jurul lui si plaje frumoase. Deci practic mult mai multa variatie decat in Darjeeling. Ceaiul nu e la fel de bun ca ala din Darjeeling dar daca mergi pentru vederi nu pentru gust poate ca Munnar (unde sunt plantatiile de ceai din Kerala) este mai de recomandat.
Asa ca odata venita acasa m-am pus pe studiat situatia: este Kerala o varianta mai buna decat Darjeeling? Dupa cateva saptamani de intors internetul cu fundul in sus am hotarat ca poate portughezul avea dreptate si ca totusi Kerala ar trebui sa fie pe lista noastra. Parea si un pic mai logic pentru organizare si parea ca ai intr-adevar mai multa variatie. Poate ca odata candva ne vom intoarce in India si vom ajunge si in Darjeeling si vom putea decide pe viu daca am avut dreptate sau nu. Insa acum la sfarsit de vacanta indiana pot spune foarte serios ca in Kerala ne-am simtit extraordinar de bine si nu imi pare rau nici o secunda pentru decizia facuta. Iar Munnar este cred locul meu preferat dintre cele pe care l-am vizitat in India. Personal cred ca mi-a placut chiar mai mult decat Taj Mahalul. Desi nu este deloc ca si cum ai compara mere cu mere ci mai mult mere cu elefanti. Dar cand ma gandesc in urma la ce mi-a placut in India primul lucru care imi vine in minte sunt plantatiile de ceai din Munnar. 
In Munnar se ajunge destul de usor din New Delhi: iei un avion pana in Cochin care dureaza intre 3 si 5 ore (depinde daca e direct sau nu) si apoi de la ghiseul de taxiuri cu pret fix in functie de destinatie o masina care sa te duca de la aeroport pana in Munnar. Desi ne asteptam la un drum extrem de lung cu masina (in jur de 5 ore se spunea pe net) realitatea a fost ca am ajuns in doar 2 ore asa ca la pranz eram deja la pensiunea la care vom sta pentru urmatoarele 4 nopti. 
Si daca suntem la capitolul cazare trebuie sa mentionez ca noi am decis ca in Kerala toate cazarile sa fie la pensiuni (homestay) nu la hoteluri. Si cred eu ca este cea mai buna solutie desi este probabil o varianta mult mai scumpa mai ales dupa standardele indiene. Mi-a placut ca te simteai practic de-al casei. In fiecare dimineata si seara toata lumea se strangea in jurul mesei si povestea  despre ce vrea sa viziteze, ce a vizitat, cerea sfaturi la gazda, intreba despre cultura, istorie sau pur si simplu despre viata de zi cu zi de acolo. era curat, ingrijit, si gazdele chiar incercatu sa iti faca o sedere cat mai frumoasa. Desi uneori exagerau prin grija lor si incercau sa bage sub pres lucrurile care credeau ei ca nu ar trebui sa ajunga la ochii sau urechile turistilor. Si sa nu uitam unul dintre avantaje cele mai de pret ale sederii la o astfel de familie: in fiecare seara doamna casei gatea pentru toti oaspetii ei mancaruri tipice din zona respectiva. Si daca vroiai puteai sa mergi la bucatarie sa vezi ce se gateste si sa incerci sa ajuti desi ca musafir era mai greu sa convingi pe cineva sa te lase sa faci treaba. Un curs de gatit extrem de realist care mie mi-a placut mult. Mai ales ca bucataria din Kerala este una destul de simpla deci este foarte usor sa reproduci retetele acasa.
Intre un mic dejun copios  numai cu produse din gradina gazdelor (cafea, ceai, miere, gem de ananas, fructe de tot felul, clatite etc etc etc) si o cina cu toata familia, zilele trec foarte molcom in coltul asta de lume si trebuie sa incerci destul de serios sa fii activ cand totul in jurul tau te indeamna la leneveala. Dar ar fi pacat sa stai in sezlong si sa lenevesti la soare cand la doi pasi de tine sunt niste privelisti care te lasa cu gura cascata.
Prin urmare noi am decis sa ne impartim cele patru zile din Munnar intre hiking (2 zile) si mers cu tuk tuk ul (2 zile) pe traseele mai lungi.
In prima zi pentru ca aveam doar jumatate de zi la dispozitie am pornit la o plimbare de la pensiune, printre plantatiile de cardamon pana in satul din vale si apoi cu o combinatie de mijloace de transport in comun  si mers pe jos inapoi la deal pe drumul principal de data asta. O plimbare foarte lejera dar cum noi eram dupa cateva zeci de ore de calatorit din Europa pana in Munnar, a fost de ajuns. Era prima data cand vedeam plantele de cardamon asa ca ne-a  luat destul de mult timp sa realizam ca alea sunt plantatii nu jungla.
A treia zi am mers la o plimbare mai lunga printre plantatiile de ceai. A fost ceva organizat de pensiune si a fost un traseu pe care l-as recomanda oricui. Asta daca as sti cum sa il recomand. Pe noi ne-a dus baiatul familiei cu masina pana la punctul de pornire si de acolo am luat la picior drumul de 17 km pana in oras.Si desi in toate zilele in Munnar am avut parte de vederi frumoase, cele vazute in lentoarea mersului pe jos au ramas cel mai bine intiparite in memorie. Nu bifezi la fel de multe lucruri ca din tuk tuk, dar parca ai mai mult timp sa te bucuri de ele.
Ceva fotografii din plimbarea noastra printre plantatii:
Atentie cu cine va intalniti pe drum

Obiectivele aflate mai departe de Munnar pot fi vizitate cu transportul in comun, cu o motocicleta inchiriata sau cu tuk tuk-ul. Transportul in comun a iesit foarte repede din discutie pentru ca noi vroiam sa avem libertatea sa ne oprim oriunde oricum oricand sa vizitam, admiram, fotografiem. Pe primul loc se afla ideea motocicletei insa am avut o discutie mai aprinsa cu proprietarul singurei firme de inchiriat motociclete din Munar asa ca si varianta asta a picat. Deci am inchiriat un tuk tuk pentru doua zile pentru trasee predefinite si ne-am pornit la explorat. In functie de traseu (toate dureaza cel putin 5-6 ore) preturile variaza intre 750 Rp (10 euro) si 1500 Rp (20 euro) si fiecare sofer de tuk tuk, vorbitor de engleza, are de obicei o harta cu traseele posibile si cu ceea ce puteti vedea pe drum pe fiecare traseu in parte.  Toate traseele sunt la fel si se pare ca si preturile tot la fel sunt.
Am facut cateva poze hartilor cu trasee deci daca aveti nevoie de inspiratie puteti sa le vedeti la rezolutie mai mare aici si aici.
Noi am ales ca intr-o zi sa facem traseul pana la Top Station iar in alta zi sa facem traseul pe drumul catre Thekkady. Cel catre Top station a durat in jur de sase ore si este unul destul de comercial si foarte turistic cu opriri de tot felul: la o gradina cu flori, la un loc unde sunt elefanti salbatici, la un loc unde poti sa te plimbi cu elefantii domestici sau sa le faci baie, la un lac unde poti sa te dai cu barci de viteza, la un alt lac unde te plimbi cu barca, in alt loc unde te poti plimba pe cal si multe si marunte. Noi am fost interesati mai mult de privelisti asa ca am sarit majoritatea acestor "atractii" si ne-am concentrat pe ce se poate vedea in jur. Si odata ajunsi sus la Top Station am inteles de fapt de ce este o ruta atat de populara si au aparut atat de multe atractii in lungul ei. 
La o plimbare pe lac

Un grup de elefanti salbatici

Primele intalniri cu plantatiile dec eai
Femeile muncesc sa intretina plantatiile


Si la colectarea frunzelor pretioase

Intotdeauna sunt numai femei la recoltare


Cat vezi cu ochii numai ceai



Si o pauza de masa - tamarillo
Este o zona frumoasa si Top station ar fi ramas o calatorie de recomandat, daca nu am fi facut traseul din ultima zi. Pentru ca drumul ce pleaca din Munnar catre Thekkady a detronat tot ceea ce am vazut pana atunci. Si de aveti doar o jumatate de zi de plimbat pe langa Munnar asta este in mod sigur ce v-am recomanda.




Am vazut multi turisti care fac o excursie de o noapte din Fort Cochin catre Munnar. Si daca doar de atata este timp chiar si atat este recomandat. Insa pentru mine Munnar este o destinatie de minim trei zile pline. Pentru ca este mult prea frumos pentru a fi vazut pe fuga.





No comments:

Post a Comment