Friday, June 26, 2015

O zi cu chimpanzeii in Kibale (III)

Cred ca masura pentru cat de mult mi-a placut o experienta sau o calatorie se poate judeca de multe ori si din numarul de scrieri pe tema respectiva pe care le pun pe blog. Ceea ce reflecta exact ceea ce fac si in viata reala: daca e un subiect care imi place vorbesc pana ti se tocesc urechile despre el. Si nu cer confirmari ca nu cred ca mi-ar placea sa le aud :)
Si  cum am ajuns deja la parte a treia a povestii cu cimpanzei (dupa o introducere cat o zi de post si o prima intalnire cu fluturi in stomac) este cat se poate de clar cat de mult mi-a placut acolo.
Mult. Extrem de mult. Asta daca nu v-ati prins :)
Si as putea scrie mult si bine despre fiecare lucru vazut in ziua aia insa o sa incerc sa fiu mai concisa si o sa pun doar cateva din povestile zilei si cateva poze amuzante.

Domnul sef
Grupul de chimpanzei are o structura ierarhica foare bine conturata si care este destul de evidenta si pentru ochiul unui necunoscator ca noi.
De exemplu era extrem de evident cine este alpha male daca priveai felul cum ceilalti se purtau in jurul lui. Nici o femela nu avea voie pe pamant langa el. Erau imediat alungate in copaci. Masculii de rang inferior nu se apropiau aproape deloc de el. Iar cei de rang superior doar daca erau invitati.
Prima data cand am dat ochii cu alpha male era asezat undeva in mijlocul unei poteci si statea singur si supraveghea padurea. Deodata se apropie de el doi masculi care conform padurarului erau imediat mai jos decat alpha in  ierarhie (nr.é si nr.3). Dar nu s-au dus direct la el ci s-au asezat in fund la vreo 2-3 metri de alpha si au asteptat pana cand seful si-a dat acceptul sa se apropie. Nu se duc insa buluc peste el ci pe rand in functie de pozitia ierarhica. Intai cel de pe locul 2 s-a apropiat de sef cu capul plecat si ca semn de respect s-a oferit sa il pigule de capuse. Dupa ceva timp i s-a dat voie si celui cu nr.3 sa se apropie si a urmat acelasi ritual. Au mai stat  nitel impreuna si apoi au pornit la explorat padurea.

Sa te oferi sa cureti capusele de pe altcineva este semn de respect

Sa lasi pe altcineva sa te curete de capuse este semn de acceptare

In tot grupul era un singur individ care sfida seful. Si padurarul ne spunea ca este un individ extrem de puternic si agresiv si  care probabil va incerca sa preia sefia la un moment dat. Insa padurarul nu credea ca va ajunge vreodata sef desi este evident ca e cel mai puternic pentru ca la chimpanzei nu se decide seful prin compatitie ci este o alegere politica. Trebuie sa fii extrem de puternic dar trebuie sa ai aliati. fara aliati vei sfarsi probabil omorat de restul grupului atunci cand incerci sa rastorni conducatorul.
In afara de faptul ca toti membrii erau extrem de respectosi cu alpha male, iti dateai seama care este seful si din faptul ca atunci cand era un pericol sau cand se simteau in nesiguranta se strangeau imediat langa liderul lor. Se vedea ca au incredere in el. Nu ca le este frica doar de el.
La un moment dat stateam si ne uitam la alpha care era pigulit de un alt chimpanzeu. Si deodata se aude un strigat foarte ciudat. Pentru ca a fost un zgomot ciudat si neasteptat, m-am speriat si l-am apucat instinctiv de mana pe Cipri. Era omul meu de siguranta.
In fata mea chimpanzeul de rang inferior s-a speriat si el si l-a apucat instinctiv de brat pe sef. Pentru siguranta.
Am ramas efectiv cu gura cascata. Era imaginea nostra in oglinda. Fix aceeasi reactie.
Seful (dreapta) si antisocialul (stanga)

Hai calmeaza-te ca nu e nimic

Te apar eu ca uite cat sunt de mare
Si mai mult cand erau implicati intr-o disputa de multe ori se duceau sa isi verse amarul la sef.
In grupul de chimpanzei era si un individ extrem de simpatic si de sociabil. Se pare ca era cel mai placut dintre toti. Nu doar printre chimpanzei ci si pentru padurari. Era cel care era si cel mai curios in privinta noastra si venea extrem de aproape ca sa ne vada si sa ne analizeze. Si la un moment dat l-am vazut ca este alergat prin padure de cel care spuneam ca e cel mai agresiv. Era saracul tip simpatic extrem de suparat ca fix pe el isi varsa amarul tipul agresiv. Si cand alpha male a sosit in zona l-am vazut ca se duce imediat la el si ii spunea pe un ton extrem de plangacios ceva. Padurarul ne explica apoi ca de fapt se plange ca a fost batut. Probabil fara motiv.


Baiatul si lupul
Cred ca toata lumea stie povestea cu ciobanasul care tot striga "Lupul, Lupul" ca sa ii pacaleasca pe ceilalti sateni si atunci cand chiar vine lupul nu il mai crede nimeni si nu se duce nimeni sa il ajute.
Se pare ca povestea asta nu este specifica numai oamenilor ci se intampla si printre chimpanzei.
La un moment dat cum stateam noi de vorba cu padurarul si ne uitam la alpha male se aude un strigat ciudat. Padurarul zambeste si ne spune ca ala este un strigat de primejdie dar ca probabil este unul fals. Chimpanzeii fac asta destul de des: ii sperie pe ceilalti doar ca sa se amuze un pic. Dar din nefericire pentru individul pus pe farse, alpha male nu are acelasi simpt al umorului si de fiecare data cand cineva face asta se duce si ii aplica o corectie. Si nici nu termina bine padurarul de explicat ca incepe se sa auda galagie in padure si un biet chimpanzeu ce isi primea bataia de la sef. Cine stie poate chiar a meritat distractia :)

Uite ce fata de nevinovat am :)

Pofticiosul
Atunci cand cineva gaseste hrana trebuie sa ii anunte de obicei si pe ceilalti; mai ales ca seful grupului are dreptul sa aleaga mancarea cea mai buna. Numai ca uneori mai sunt si unii pofticiosi care nu vor sa imparta. In poze de mai jos unul dintre chimpanzei descoperise ca printre fructele inca necoapte din capacul ala, se gaseau si unele bune de mancat. Si nu era dispus sa le imparta cu nimeni asa ca a tacut si si-a vazut de treaba. Bine ca nu l-a prins seful ca sigur isi lua o corectie.



La furat
In Kibale sunt 13 grupuri de chimpanzei, fiecare cu un teritoriu foarte bine delimitat. Nu treci la vecini decat daca vrei razboi.
Toata ziua i-am urmarit pe chimpanzei in cautarea hranei. Cand s-au mutat ei, ne-am mutat si noi. Cand s-au oprit ei, ne-am oprit si noi. Era destul de amuzant sa ii urmaresti pentru ca erau continuu posi pe sotii. Se alergau. Se bateau (mai in gluma sau mai in serios). Loveau in copaci cu picioarele sau un bat ca sa para amenintatori. In concluzie faceau o galagie destul de mare incat sa poata fi urmariti usor ca ii reperai dupa zgomot. Dar pe la pranz asa au inceput sa se miste foarte atent si sa nu mai faca nici cel mai mic zgomot. Motivul era ca ajunsesem la limita teritoriului lor. Erau practic la furat la vecini deci se purtau ca atare. :) Imediat ce au trecut inapoi paraul care era hotarul intre cele doua teritorii, au revenit la comportamentul initial.

As mai avea multe de povestit  dar ma opresc aici ca deja exagerez. Tot ce pot sa spun este ca daca vreodata aveti ocazia sa vizitati un grup de chimpanzei in liberatate, sa nu o ratati pentru nimic in lume. Este o experienta incredibila pe care personal nu cred ca o voi uita vreodata.

Iar la sfarsit mai pun doar cateva fotografii care mi-au placut sau care mi se par amuzante. Gata povestea :)
Mamele cu pui stau mai mult in copac. 

Relaxare totala. Picior peste picior


O bere si un meci de fotbal mai trebuie






O mama cu bebelul in spate.

1 comment:

  1. Eu tin minte ca orice Gradina Zoo am vizitat cimpanezii erau cei ce faceau show de fiecare data. Cei din Budapesta erau bestiali, mai ales puiutii. Cred ca in realitate experienta e de 100 de ori mai frumoasa.

    ReplyDelete