Thursday, November 12, 2015

Cateva imagini cu gorile



Oricat as vorbi despre timpul petrecut cu gorilele si oricate poze si filmulete as arata, mi se pare ca nimic nu face dreptate experientei avute.
 
Nu pot decat sa sper ca va fac suficient de curiosi incat sa mergeti sa le vizitati. 

Sa vedeti cu ochii vostri de ce atata nebunie cu gorilele astea. Si de ce si-ar dori cineva sa mearga sa le vada (numai eu stiu de cate ori am auzit intrebarea asta cand am zis ca mergem in Uganda). 

Intr-o nota mai serioasa sunt absolut convinsa ca turismul este singurul lucru care le poate salva. Mai ales cu norii negri de petrol care stau la panda. Fara o puternica presiune din afara, habitatul si asa limitat al gorilelor se va restrange cat ai bate din palme. Si intr-o nota chiar mai serioasa decat prima: industria petroliera are un PR mult mai bun decat cea turistica. Si atrage enorm de multi sustinatori printre localnici. Daca ii vei intreba ce prefera: petrol sau gorile vei ramane probabil uimit sa vezi ca balanta inclina catre prima varianta. Toti viseaza ca tara va deveni peste noapte Dubai. Promit ca o sa scriu mai pe larg despre subiectul asta dar iaca pana atunci mai rabufnesc pe ici pe colo. Pentru ca mi se pare ca suntem la o rascruce. Si din pacate mi se pare ca nu gorilele castiga. 

Dar sa revenim la procesul de convingere sa le vizitati.
Astazi in meniu avem trei filmulete foarte scurte dar foarte simpatice. Zic eu.
Nu va asteptati la opere de arta. Sunt filmulete facute cu telefonul si neretusate in nici un fel. As raw as it gets....Dar treceti peste lipsa talentului si concentrati-va pe  atmosfera.
  • Chiar in primele minute in care am ajuns langa famlilia de gorile, ne-am trezit inconjurati de vreo 5-6 membrii. Fiecare isi vedea linistit de treaba lui. Care in mare masura insemna: a manca. Ca asta fac mai toata ziua. Insa cei mai amuzanti erau bebeii si ghiumbuslucurile lor de tot felul. Printre care si aventurile din copaci. 

  • Al doilea filmulet are ca subiect un mascul care a decis ca vrea sa ne faca o placere asa ca a venit si s-a asezat frumos in fata randului de turisti si a pozat pentru minute bune. Un deliciu. Iar la plecare asa de "ramas bun" i-a tras un sut in picior unui padurar. Sa vada cine e seful :)
 

  • Al treile filmulet e foarte scurt dar il pun doar ca sa intelegeti cam cat de aproape eram de ele. In mod normal nu ai voie la mai putin de 8 m. Insa tine distanta asta daca poti.

2 comments:

  1. simpatice...un pic infricosetoare!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Intr-adevar par destul de pornite impotriva vizitatorilor. Chimpanzeii par muuult mai primitori. Dar procesul de habituare dureaza mai putin la gorile. Doar 2 ani in loc de 6-8 ani. Deci s-ar putea sa fie un exemplu de "aparentele inseala".

      Delete