Wednesday, December 16, 2015

Oare ajunge la timp avionul?

Pe 31 decembrie 2015 ajungem in Buenos Aires. Yupyyy.

Dar nici nu ajungem bine ca trebuie sa si plecam. Pentru ca in aceeasi zi avem inca un zbor catre Iguazu.

Nici  problema pana aici. Doar ca  cele doua zboruri sunt din aeroporturi diferite. 
Zborul din Amsterdam cu KLM-ul aterizeaza pe aeroportul Ezeiza la ora 06.55. Iar zborul catre Iguazu cu LAN decoleaza de pe Jorge Newberry la ora 13.30.

La o prima vedere pare a fi destul timp dar niciodata nu se stie. Daca consideram ca ne ia o ora sa trecem de controlul pasapoartelor si sa luam bagajul, apoi jumatate de ora sa gasim autobuzul, apoi o ora pentru transfer si doua ore inainte de urmatorul zbor inseamna ca ne raman in teorie doua ore de back-up.
Insa nu cunostem aeroportul si e posibil sa pierdem destul de mult timp pana ne dezmeticim si gasim ghiseul care trebuie pentru luat autobuzul. Nici autobuzele nu cred ca pleaca fix cand vrem noi deci se poate sa asteptam destul de mult. Daca trebuie sa asteptam mult pentru autobuz probabil ca vom alege sa platim in plus pentru taxi sau masina cu sofer ("remis").  Nici controlul pasapoartelor nu ma asteapt sa mearga prea repede ca nu e ca si cum ai calatori in UE. Si nici oras fara aglomeratie nu ma astept sa gasim.

Iar lucrurile ar deveni si mai complicate daca o sa fie vreo intarziere la primul avion. Ne-ar pune in mod sigur jaratec sub talpi.

Si in cautarile mele pentru a vedea cum ne deplasam si cat dureaza deplasarea am gasit un site foarte interesant:

http://flightaware.com/live/

Ce face site-ul asta? Pai iti da o indicatie daca zborul tau are obiceiul sa intarzie sau nu. Ceea ce este extrem de util daca esti in dubiu cu timpii de transfer.

Evident ca istoria zborului nu te salveaza de situatii neprevazute. Poate sa ajunga tot anul avionul la timp si fix cand ai tu nevoie sa nu intarzie sa te trezesti cu marea surpriza. Dar chiar si asa mi se pare un site foarte util. Daca ai de ales intre doua zboruri continentale cu o diferenta de cateva ore intre ele si vezi ca zborul intercontinental are sistematic o intarziere care face unul dintre zborurile continentale sa ajunga la limita cu transferul apai e clar ca nu trebuie sa te joci cu norocul tau. 

Concluzia: link de trecut la resurse utile pentru planuitul calatoriei.




2 comments: