Friday, February 12, 2016

The land of the penguins - Baza Esperanza (Ziua 4)




The Antarctic Treaty 

Done at Washington 1 December 1959 

Entered into force 23 June 1961 

The Governments of Argentina, Australia, Belgium, Chile, the French Republic, Japan, New Zealand, Norway, the Union of South Africa, the Union of Soviet Socialist Republics, the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, and the United States of America, 

RECOGNIZING that it is in the interest of all mankind that Antarctica shall continue for ever to be used exclusively for peaceful purposes and shall not become the scene or object of international discord.

Have agreed as follows: 

Article I 
1. Antarctica shall be used for peaceful purposes only. There shall be prohibited, inter alia, any measure of a military nature, such as the establishment of military bases and fortifications, the carrying out of military manoeuvres, as well as the testing of any type of weapon. 

2. The present Treaty shall not prevent the use of military personnel or equipment for scientific research or for any other peaceful purpose.

Personal as fi preferat sa existe doar la Articolul I.1. Intr-o lume utopica asa ar fi fost. In lumea ne-utopica in care traim exista si articolul I.2 ceea ce inseamna ca ici si colo vei mai gasi in Antarctica si baze militare. Dar cica folosite doar in scopuri pasnice. Iar asta este si cazul bazei argentiniene Esperanza. Prima bucata de pamant pe care am pus piciorul in plimbarea noastra Antarctica. 

Este o baza destul de mare, locuita tot timpul anului si cu o populatie in jur de 55 de persoane pe timpul iernii. Baza este oarecum celebra pentru ca este locul unde s-a nascut prima persoana din Antarctica. Intre timp a mai existat cel putin un caz de care stiu eu intr-o baza chiliana (nu stiu daca exista si alte cazuri) si probabil va continua cu toate tarile care au revendicat pamant pe continentul unde nu ar trebui revendicat pamant.

"The Antarctic Treaty" spune ca Antarctica nu apartine nici unei tari. Este o zona doar pentru cercetare si se bazeaza pe stransa si deschisa colaborare intre toate natiile ce au baze acolo. Nici o tara nu mai are voie sa revendice pamant la momentul asta. 

Extraordinar mesajul. Place tare mult la mine. Dar ca si in cazul Articolului I care spunea ca e zona numai pentru pace fara militari dar...cu militari pasnici. La fel si treaba cu teritoriul nimanui e adevarata si nu prea. 

Exista un numar semnificativ de tari care au revendicari de teren in Antarctica facute inainte de semnarea tratatului. Iar aceste revendicari nu sunt anulate, disputate, puse sub semnul intrebarii etc etc etc. Nu se spune direct ca sunt recunoscute. Nici o revendicare nu e oficial recunoscuta. Insa nici nu se spune ca nu e recunoscuta. Ele exista si vor exista pentru totdeauna. Iar tarile care au pamant revendicat muncesc in continuare sa isi intareasca pozitia (vezi cazul copiilor nascuti pe teritoriul respectiv). Pentru ca cine stie la un moment dat poate ca se va descoperi o metoda viabila economic sa se extraga petrol din Antarctica si sa te tii atunci cum se duce pe apa sambetei tratatul din 1959. Ma scuzati ca sunt asa pesimista insa din pacate sunt destul de convinsa ca am dreptate. Si nu trebuie sa fie petrol. Antarctica are destul de multe de oferit. Noroc ca este acoperita de 4 km grosime de gheata ceea ce face sapatul o leaca prea scump.

Article IV 

Nothing contained in the present Treaty shall be interpreted as: 

a. a renunciation by any Contracting Party of previously asserted rights of or claims to territorial sovereignty in Antarctica; 

b. a renunciation or diminution by any Contracting Party of any basis of claim to territorial sovereignty in Antarctica which it may have whether as a result of its activities or those of its nationals in Antarctica, or otherwise; 

c. prejudicing the position of any Contracting Party as regards its recognition or non-recognition of any other State's rights of or claim or basis of claim to territorial sovereignty in Antarctica. 

No acts or activities taking place while the present Treaty is in force shall constitute a basis for asserting, supporting or denying a claim to territorial sovereignty in Antarctica or create any rights of sovereignty in Antarctica. No new claim, or enlargement of an existing claim, to territorial sovereignty in Antarctica shall be asserted while the present Treaty is in force.

In apararea tratatului trebuie spus ca daca s-ar fi apucat sa dispute revendicarile si sa anuleze unele sau altele, sansele sa se ajunga la un acord ar fi fost minime. Au adoptat raul cel mai mic pentru ca (inca o data) nu locuim in Utopia ci intr-o lume in care interesul economic si militar primeaza. Iar asta nu stirbeste totusi din importanta realizarii tratatului. Este o xtrem de mare realizare sa iei atatea tari cu agende atta de diferite si sa le faci sa ajunga la un compromis ca cel de mai sus. Si pana una alta este important sa apreciem si sa ne bucuram de faptul ca cel putin acum, in prezent, tratatul asta exista si este respectat si un intreg continent este ferit de razboaie, de teste militare, de poluare excesiva, de activitati economice, de tot ceea ce ar putea sa dea peste cap un ecosistem extrem de fragil.

In momentul de fata Antarctica este a noastra a tuturor.
Si sper sa fie asa pe veci.
Sa ne rugam deci sa nu se topeasca gheata :)

PS: In cazul in care sunteti interesati textul integrat al tratatului poate fi gasit aici

Muzeul
Biserica
Scoala
Toaleta cu priveliste :)
Fram
Membru Rotary Club :)

La plimbare
Pinguini Gentoo

Pinguini Adelie
Era vreun banc cu pinguinul care trece calea ferata?
Paparazzi

No comments:

Post a Comment