Thursday, February 11, 2016

The land of the penguins - Polar boat cruise (Ziua 4)

Incepand din ziua a patra a croazierei esti in jurul Peninsulei Antarctice asa ca intri in rutina de croaziera pe care o astepta de fapt toata lumea. Fiecare zi de acum inainte (pana in ziua 11 cand intram iar in stramtoarea Drake pentru drumul spre casa) va avea un program cu, in medie, doua debarcari pe zi in doua locatii diferite. Se incepea cu primii oameni pe tarm in jur de ora 09.00 si programul se incheia seara tarziu dupa 20.00 cand ultima persoana de la a doua debarcare se intorcea pe vas. 

Puteai foarte usor sa te rezumi numai la programul standard de debarcari si ar fi fost perfect. Daca doreai insa ceva in plus puteai sa alegi o serie de activitati pentru care plateai in plus:
  • O croaziera cu o barca de mici dimensiuni
  • Kayak
  • Hiking in Deception island
  • O croaziera cu tema geologica in Deception Island
  • Snow-shoeing
  • Camping in Antarctica
Noi am decis ca fiind o vacanta "once in a life time" nu vreau sa raman cu gandul ca "daca faceam si aia?". Nu e ca si cum m-as duce intr-un an-doi inapoi ca sa fac ce nu am facut acum. Asa ca ne-am inscris la toate activitatile extra cu exceptia croazierei geologice.

Iar prima zi in Antarctica a inceput pentru noi cu o astfel de activitate: croaziera cu barca de mici dimensiuni (polar boat). De departe cea mai populara activitate suplimentara cu zeci de persoane inscrise pe lista (probabil marea majoritate a pasagerilor). Dar cum este o a ctivitate care se desfasoara aproape in fiecare zi de croaziera nu sunt niciodata probleme cu locurile si toata lumea va avea sansa ei sa o faca. 

Ca pasager nu ai cum sa iti alegi in ce zi faci activitatea suplimentara. Asta este decis de echipa de ghizi in functie de ce alte activitati ti-ai ales dar uneori si de nationalitate si de limba vorbita. Noi am nimerit exact la prima croaziera pentru ca aveam multe alte activitati suplimentare care ne ocupau zilele urmatoare. 

Intotdeauna ziua incepe cu activitatile suplimentare. Primele persoane chemate la imbarcare nu sunt cele pentru debarcarea standard ci cele pentru activitati. Pentru ca desi ai activitate suplimentara asta nu inseamna ca nu vei avea si debarcarea standard pe care o face toata lumea. Singura data cand nu a fost asa a fost in ziua cu kayakul insa in rest am avut mereu debarcari standard cu durata intreaga pe tarm. Deci nu am pierdut nimic luand activitatile suplimentare. Doar am castigat. Si timp. Si experiente. Si amintiri. 

Pentru Polar Boat Cruise ai intai o prezentare scurta in care unul dintre ghizi iti explica la ce sa te astepti si iti arata costumul termoizolant pe care trebuie sa il porti. Apoi esti trimis jos la imbracat, luat cizmele, ochelarii, vesta de salvare si apoi hop in barca. 

Si apoi incepe distractia. O ora si jumatate de plimbat printre iceberguri si gheata plutitoare cu pinguini care inoata pe langa barca si foci care lenevesc de mama focului pe oriunde gasesc o bucatica de gheata. 

Locul unde am facut noi croaziera nu este unul dintre cele mai impresionante. In zilele urmatoare vor fi altele muuult mai tentante. Insa avantajul cel mare este faptul ca pana atunci nu vazusem nimic iar barca a fost o introducere extrem de buna pentru ce va urma. Ghidul ne-a explicat tot felul de lucruri despre icebreguri, despre tipurile de pinguin, despre tipurile de foci. Asta in timp ce chiar vedeam cu ochiul nostru toate lucrurile alea. O mare diferenta fata de prezentarile de pe vas cand ai doar pozele drept reper. A creat o baza buna pentru zilele ce vor urma.

Si in plus sa nu uit cea mai importanta observatie: vremea a fost absolut perfecta in ziua 4. Nici ca nu se putea mai buna decat a fost. Si nici ca se putea un inceput mai promitator decat asta.

Invazia teletubbies
Cu barca la plimbare

Vreme absolut perfecta


In departare Fram si Baza Esperanza
Niste iceberguri mai mici...

...sau nitel mai mari


Si evident pinguinii

Aveti nevoie de directii?
Tanti foca uite in directia aia trebuie sa mergi
Sau poate ca nu...
Stii ceva? Eu m-am saturat de uscat

Sa mergem. Zic.

 Apaaaa!!!


2 comments:

  1. Ma simt ca si cum am fost acolo. Multumesc! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. E raiul pe pamant pt pasionatii de fotografie. Ti ar place siguuur :)

      Delete