Thursday, December 19, 2019

4+1 trasee usoare din Grindelwald

In ultimele doua articole am descris doua trasee destul de lungi pe care puteti sa le faceti avand ca punct de pornire Grindelwaldul.

Primul traseu este Grindelwald - Grosse Scheidegh - First - Grindelwald si este parte din traseul pentru cursele E51 si E101 de la Eiger ultra.

Al doilea traseu este mult mai scurt si mai usor dar iti ofera posibilitatea sa te minunezi admirand fata nordica a Eigerului.

Evident ca daca aveti timp, chef si picioare puteti face intreg traseul E51 sau E101. Dar cum nu toata lumea este amatoare de distante atat de lungi, m-am gandit sa va spun si cateva alternative mult mai scurte si care pot fi facute de oricine. Inclusiv de familiile cu copii mici.

Cum nu am putut sa ma abtin sa nu adaug si un traseu spre minunatul Faulhorn, articolul de astazi a ajuns sa fie 4+1 trasee. Adica 4 trasee usoare + 1 mai putin usor:
  1. Grosse Scheidegh - First
  2. First - Bachalpsee-First
  3. First - Grindelwald
  4. Kleine Schildegg - Eiger
  5. Schynige Platte - Faulhorn - First
Vedere din Grosse Scheidegh

Grosse Scheidegh - First 
Lungime : 5.8 km
D+: 269 m
D-: 73 m
Timp: 2 ore
Pornire: Grindelwald, Grosse Scheidegg 
Sosire:  Bergstation First, Grindelwald

Partea care mie mi-a placut cel mai mult cand am facut traseul de 28 de km Grindelwald - Grosse Scheidegh - First - Grindelwald, a fost portiunea dintre Grosse Scheideg si First. Este un balcon din care ai o ditamai privelistea catre intreaga vale si muntii din jur.

Drumul este foarte drept, fara urcari sau coborari abrupte, pe o poteca foarte lata (exista si varianta sa mergeti pe o poteca mai ingusta un pic mai sus pe munte dar nu e cu nimic mai speciala ca drumul mare de pe marginea vaii) si fara probleme de orientare. 

Este un traseu pe care il puteti face si copii mici, si cu carucioare, chiar si cu bicicleta daca vreti. Si este deschis tot anul.

Din Grindelwald autobuzul 128 va duce pana la punctul de pornire. Programul il gasiti aici.
Iar din First luati telegondola ca sa coborati in Grindelwald.  

Vedere din First

First - Bachalpsee-First
Lungime : 5.9 km
D+: 188 m
D-: 188 m
Timp: 1.5-2 ore
Pornire: Bergstation First, Grindelwald
Sosire:  Bergstation First, Grindelwald

Acesta este un traseu foarte usor si circular cu placarea si sosirea in First.
Este o poteca mare si usor de urmat (ca si la primul traseu).

Perioada pentru drumetii este: mai - noiembrie. Depinde de cat de multa zapada este.

Bachalpsee este un lac extrem de frumos. Din pacate eu l-am vazut doar in cursa si nu am apucat sa ii fac nici o fotografie. Google va poate astampara curiozitate. Insa va garantez ca este frumos.

Aproape in Grindelwald

First - Grindelwald
Lungime : Aproximativ 6 km
D+: ?
D-: Aproximativ 1200 m
Timp: 2 ore
Pornire: Bergstation First, Grindelwald
Sosire: Grindelwald

Evident ca daca vreti puteti sa si urcati sa si coborati din Grindelwald pana in First dar cum ideea era sa va dau trasee usoare, o varianta ar fi sa luati telegondola pana sus si sa coborati pe propriile picioare spre Grindelwald.

De data asta poteca este una destul de abrupta si deloc OK pentru carucioarele de copii. Cele 2 de mai sus sunt ok pt carucioare.

Prima parte chiar cand se pleaca din First este extrem de abrupta insa si privelistea este una de zile mari. Asa ca daca vreti sa va dezmortiti un pic picioarele urmati semnele catre Grindelwald

Eiger

Lungime : 6.1 km
D+: 69 m
D-: 773
Timp: 2 ore
Pornire: Grindelwald, Eigergletscher station
Sosire: Station Alpiglen, Grindelwald

Exista numeroase obtiuni ca sa admirati de aproape celebra fata nordica a Eigerului. Tura de mai sus este una dintre ele.

O alta varianta este sa mergeti cu trenul din Grindelwald pana in Kleine Scheidegg si apoi sa coborati pe jos (8 km). 

Ambele sunt trasee foarte usoare. Iar daca avelegti a doua varianta atunci puteti sa o faceti chiar si cu copii in carucior pentru ca este o poteca mare si pietruita.


Schynige Platte - Faulhorn - First
Lungime : 16 km
D+: 832 m
D-: 698 m
Timp: 6 ore
Pornire: Schynige Platte, summit station
Sosire: Bergstation First, Grindelwald

Evident ca nu am putut sa ma abtin sa nu pun si un traseu un pic mai dificil. Dar cum sa ajungi in zona si sa nu vezi privelistea de sus de la Faulhorn?
Pornirea este din Schynige Platte, o statie de tren aflata la 2076 de metri altitudine si unde ajungeti cu trenul din Interlaken. Atentie trenurile merg doar in lunile de vara: mai-octombrie. Chiar si daca nu aveti chef sa faceti tot traseul, puteti sa mergeti cu trenul doar de placere. Dureaza 52 de minute iar sus la final o sa dati de un restaunrat unde puteti bea/manca ceva si admira privelistea.

Exista si un traseu panoramic circular destul de usor pe care puteti sa il faceti cu plecare si sosire in gara.

Dar eu tot v-as sfatui sa ajungeti pana sus la Faulhorn de aveti timp si picioare.

Cam atat pentru astazi. acestea au fost ideile mele de trasee usoare pe langa Grindelwald. De cum se face cald, sper sa ajungem iar in zona sa ne mai antrenam un pic. Deci sigur o sa revin si cu alte recomandari.

No comments:

Post a Comment