Wednesday, January 8, 2014

Everest base camp trek - Ce traseu?


Intr-un post precedent am scris programul pentru a ajunge la Everest base camp asa cum l-am primit de la agentie. Traseul ales de noi este cel clasic pe care il urmeaza majoritatea oamenilor care vor sa ajunga la Kala Pattar si EBC  insa fiecare ii poate face mici modificari (locurile de dormit, cum sa petreci zilele de aclimatizare, ruta pentru coborare etc) in functie de cum se simte sau ce preferinte are. Dupa lungi discutii la gura sobei cu alti oameni care erau prin zona si cu ghidul, forma finala a traseului nostru a fost:

Ziua 1: Am zburat la prima ora a diminetii din Kathmandu spre Lukla (2840 m) si apoi am mers pana in Phakding (2610m) unde ne-am petrecut noaptea. 
Ziua 2: Am mers din Phakding pana in Namche Bazaar la 3440 m si am petrecut noaptea in Namche
Ziua 3: Zi de aclimatizare in Namche Bazaar. Noi am decis sa o folosim in mod activ si sa mergem pana in Thame
Ziua 4: Am mers din Namche in Tengboche la 3860 m insa in loc sa luam drumul direct si scurt am ales o varianta mai ofertanta ca priveliste prin Khumjung dar care e mai lunga si mai grea
Ziua 5:  Am mers din Tengboche in Dingboche (4410 m). O schimbare fata de planul initial care spunea ca mergem in Periche. Insa am auzit de la alti calatori ca Periche este batut de vant toata ziua/toata noaptea, ca este mult mai frig decat in Dingboche si ca nici cazarile nu sunt prea bune. Iar ghidul a dat dreptat celorlalti asa ca am votat repede ca vrem in Dingboche mai ales ca aveam si o zi de aclimatizare acolo.
Ziua 6: Zi de aclimatizare in Dingboche pe care am folosit-o iar activ si am mers pana in Chhukhung. In mod clar recomand folosirea zilelor de aclimatizare in mod activ pentru ca ajuta enorm.
Ziua 7: Mers din Dingboche in Lobuche la 4910 m
Ziua 8: Astazi este ziua cea mare in care am mers din Labouche pana in Gorak Shep la 5140 m. Apoi urcat la Kala Pattar (5550 m), coborat inapoi in Gorak Shep si plecat catre Everest Base Camp. Noaptea ne-am petrecut-o in Gorak Shep. Asta este o zi pentru oameni cu picioare serioase. In nici un caz nu este pentru oricine deci ganditi-va bine daca credeti ca puteti asa ceva daca nu mutati EBC pentru a doua zi sau nu o faceti deloc.
Ziua 9: Incepem coborarea care va dura trei zile si nu patru asa cum era in programul initial. In prima zi am coborat de la Gorak Shep ( 5140 m) pana la Pangboche (3985 m)
Ziua 10: Coboram de la Pangboche pana in Namche.
Ziua 11: Coboram din Namche pana in Lukla
Ziua 12: Zi de voie in Lukla cu stat la cafea si legat prietenii
Ziua 13: Zburam din Lukla catre Kathmandu

O varianta foarte interesanta de traseu ar include si o plimbare catre Gokyo lake dar pentru asta mai trebuie sa aveti cateva zile. de fapt pe timp de iarna cand Cho La pass este de cele mai multe ori prea periculos pentru plimbaretii de rand asa ca noi care nu au cunostinte tehnice, cel mai bine este sa faci bucla din harta din link ceea ce presupune o saptamana de mers in plus. Dar am inteles ca este o priveliste de zile mari deci daca aveti timpul necesar atunci incercati sa nu ratati Gokyo.

Noi am stat pe munte 13 zile insa, dupa cum se vede in programul de mai sus, traseul poate fi facut in doar 11 zile cu plecarea in a doisprezecea daca nu se intampina probleme neprevazute cum ar fi o zi de pauza sau o coborare neplanuita din cauza altitudinii. In nici un caz nu as scurta perioada sub 11+1 si nu as taia zilele de aclimatizare pentru ca ele sunt acolo cu un rost. Daca sunteti intr-o forma foarte buna poate mai puteti taia o zi de la coborare. Insa e destul de greu zic eu sa faceti asta.

Cam atat despre detaliile organizatorice. 
Posturile urmatoare vor descrie mai in detaliu programul prezentat mai sus si vor contine si poze care sa va faca sa va manance talpile de dorinta de a pleca in Nepal. :)

No comments:

Post a Comment