Wednesday, October 8, 2014

Yazd - un oras lectie de adaptare la mediu

Pe oriunde citeam despre Yazd, vedeam numai cuvinte de lauda. Un oras uimitor construit complet din chiripici undeva fix in mijlocul desertului. Parea ca e o regula nescrisa ca toata lumea care ajunge acolo se indragosteste de oras.
Asa ca am pornit cu asteptari mari si pregatita sa fiu cucerita.
Insa dintr-un motiv sau altul nu a fost sa fie asa.
Poate pentru ca veneam din Esfahan care mi-a placut enorm de mult.
Poate pentru ca nu am gasit nicaieri inghetata buna.
Poate pentru ca nu ne-a placut deloc cazarea si atitudinea celor de la mult laudatul Silk Road Hotel.
Sau poate pur si simlu nu am avut dispozitia necesara.
Nu stiu exact  motivul dar cert este ca la sfarsit nu am picat cu rotile in sus de uimire asa cum se preconiza dupa toate laudele auzite si chiar am decis sa plecam o leaca mai repede catre Shiraz decat era initial preconizat.
Lasand insa de o parte cat m-am bucurat (sau nu) de sederea acolo, trebuie sa precizez ca Yazd (partea veche) este un oras care impresioneaza prin felul in care este adaptat la mediul desertic in care se afla. Am mai scris despre modul extrem de eficient de a folosi rezervele de apa subterane, insa Yazd este de departe un exemplu intre exemple pentru ca are una dintre cele mai mari retele de qanaturi din lume. Si peste tot prin orasul vechi vei vedea scari ce duc la rezervoarele subterane de apa. sa stii sa aduci apa de departe si sa o folosesti inteligent este conditia principala a reusitei unui oras inntr-un mediu atat de arid.
Pentru a suporta mai usor caldura verii, casele vechi au niste sisteme rudimentare dar extrem de eficiente de a produce "aer conditionat". Sunt niste turnuri foarte inalte care prind fiecare briza de aer si o directioneaza in jos in casa unde racoreste aerul. Uneori ele sunt folosite in combinatie cu un qanat. Aerul cald ajunge deasupra rezervorului cu apa unde este racit si apoi se prins in complexul sistem de ventilatie si raceste casa. Explicatiile sunt mai complicate decat ce scriu eu aici deci daca vreti sa aflati mai multe mai bine cititi link-ul de pe Wiki.  Idea este insa ca eu am ramas uimita de ingeniozitatea idei si de cat de frumoase si complexe ajung sa fie turnurile astea ce pot fi facute sa prinda vantul din pana la 6 directii diferite. Si cu atat mai impresionant cand te gandesti ca astea sunt idei vechi de multe sute de ani
Ventilatia casei si obtinerea unor temeraturi mai suportabile sunt lucruri pentru care arhitectii persii au gasit solutii ingenioase si elegante cu muuult timp in urma. Uneori treci pe langa ele chiar si fara sa le observi (ca sistemul de ventilatie din bazar), alteori sunt extrem de evident si fermecatoare (ca turnurile din Yazd). Insa nimic din arhitectura unei case vechi nu pare a fi acolo din intamplare.Trebyuie doar sa stii la ce sa te uiti. 
 

La plimbare pe ulitele acoperite din Yazd

Un magazin de suveniruri
Strazi mici, mici, mici
O curte interioara si turnul prinzator de vanturi
Celebrele turnuri (numite "badgirs") din Yazd
Scarile catre un rezervor de apa
Si dupa atata plimbare ne relaxam pe seara la un pahar de vorba cu localnici



No comments:

Post a Comment