Friday, February 27, 2015

Fort Cochin - o intorcere in timp in perioada coloniala

Nu ma asteptam sa imi placa deloc Fort Cochin. Dintr-un motiv sau altul aveam in minte un oras aglomerat, haotic si murdar.
Atat de pornita eram impotriva lui inca aproape ca il scosesem din itinerariu si il inlocuisem cu o plaja undeva mai in sudul Keralei.
Motivul pentru care nu am renuntat la el este unul pur legat de comoditate. Am decis ca nu mai am chef sa mai fac un drum lung pana in sudul provinciei ci prefer sa fiu langa aeroport ca si asa o sa ne astepte drumuri nenumarate si extrem de lungi odata ajunsi si Rajasthan.
Si bine am facut.
Pentru ca Fort Cochin ne-a recompensat cu o atmosfera extrem de boema, restaurante extraordinar de bune, baruri si cafenele unde sa lenevesti cu o bautura rece in fata si o arhitectura coloniala care sa te duca inapoi in timp.
Partea veche a orasului unde mai mult ca sigur vei ajunge ca turist nu are nimic in comun cu aglomeratia sau haosul. E o colectie de strazi inguste pe care abia incape o masina si care de cum se insereaza devin complet pietonale. De multe ori m-am simtit de parca as fi intr-o statiune la Marea Neagra. Mai putin din punct de vedere estetic si mai mult al atmosferei.
Si ca am ajuns la estetica si istorie: oricine a citit o carte care sa aibe ca personaje englezi ce locuiau in coloniile britanice o sa se simta ca teleportat in timp plimbandu-se prin oras. In zona de langa apa din capatul peninsulei unde se gaseste Fort Cochin ai elementele centrale ale unei astfel de societati: biserica si clubul albilor. Iar de jur imprejur niste case cu o arhitectura extrem de frumoasa unde este cat se poate de evident cine locuia.
De fapt plimbandu-te prin oras nu vezi numai urmele  britanicilor ci s ale portugnezilor si olandezilor ce au trecut pe acolo cu cateva sute de ani mai devreme. Cel putin bisericile au ramas din timpul lor.
Este un loc plin de istorie pe care personal il recomand cu drag.Pentru ca mi-a placut si mi-a ramas in suflet.
Iar daca aveti doar o perioada scurta de petrecut in Kerala, Fort Cochin este locatia perfecta de unde sa faceti excursii de o zi sau doua catre Munnar, The backwaters sau Thekkady. Este plin de agentii turistice care sa puna la punct rice program nebunesc ati avea in minte. E totusi India: aici totul e posibil daca esti dispus sa platesti (de obicei sume infime de bani).
Pe strazile din centrul vechi

Spre seara se mai trezeste lumea si porneste la plimbare

Biserica St Francis unde a fost ingropat Vasco da Gama
A doua cea mai veche biserica din India - Bazilica Santa Cruz ( 1558)

The Chinese fish nets
Sunt absolut imense si ideea este veche de cateva sute de ani
Vanzatorul de suveniruri :)


Printre casele din perioada colonistilor britanici



La plaja - absolut pustie ca doar suntem in India
Daca baie nu facem macar admiram marea si pescarii

No comments:

Post a Comment