Tuesday, February 15, 2011

Meteora (Grecia)

Meteora reprezinta unul dintre cele mai interesante locuri de vizitat in Grecia. Este o padure de roci sculpate de apa si de vant de-a lungul a 60 de milioane de ani. Aici natura arata cam de ce este ea in stare.

Formatiuni de roci sedimentare (Meteora)

Formatiuni de roci sedimentare (Meteora)
Meteora este situata in partea centrala a Greciei, in partea de nord-vest a campiei Thessaly, langa muntii Pindus si raul Peneios. Este o zona extrem de frumoasa pentru hiking dar ceea ce o face cu adevarat speciala este faptul ca gazduieste al doilea complex ca marime dupa Muntele Athos de manastiri ortodoxe. Se presupune ca manastirele au fost construite in secolul XIV pentru a proteja calugarii crestini in timpul invaziei otomane.
Manastirile au fost construite pe varful coloanelor de stanca ce se inalta deasupra campiei Thesally si arata ca si cum ar pluti in aer, de aici si numele care de Meteora care se poate traduce prin:  "roci suspendate" sau "suspendat in aer" .
In prezent sase manastiri inca intacte pot si vizitate de catre turisti: The Holy Monastary of Great Meteoron, Varlaam, Rousanou, St. Nicholas Anapausas,  St. Stephen si Holy trinity. Numai una dintre aceste manastiri este locuita de catre calugarite: St. Stephen.
Noi ne-am inceput sirul de vizite cu cea mai mare dintre manastiri: Marea Meteora.
Marea Meteora



Curtea interioara

Peretii exteriori ai manastirii
Varlaam este a doua manastire ca dimensiune dupa Marea Meteora. Din pacate era inchisa atunci cand am mers noi pentru ca manastirile nu sunt deschise in fiecare zi a saptamanii asa ca vei putea sa vizitezi numai o parte din ele. Noi am vizitat: Marea Meteora, Sfantul Stefan si Sfanta Treime.




Toate manastirile sunt extrem de bine intretinute si sunt refacute de curand. Tot respectul pentru greci ca dau atat de multa importanta unui obiectiv turistic atat de frumos.
Sfantul Stefan

Rousanou

Rousanou

Rousanou
Cum ajungi la Meteora:
Noi am mers cu masina. Am plecat din Sofia noaptea tarziu si am ajuns la Meteora in zori de zi. In Grecia drumurile sunt foarte bune si ai destul de multe autostrazi. In Bulgaria insa este ca prin Romania si la drumuri si la politistii care asteapta cu radarul ca sa mai faca si ei un ciubuc.

Unde stai:
Cazare gasesti in satul de la poalele formatiunilor de roci pe care sunt construite manastirile: se numeste Kalambaka si gasesti de la locuri de campare la apartamente destul de frumoase. Mie insa mi s-a parut un loc extrem de scump comparativ cu restul Greciei prin care am calatorit noi. De fapt am si ales sa nu stam peste noapte acolo ci sa mergem spre Igoumenitsa de unde am luat feribotul spre Corfu. Distanta Kalambaka- Igoumenitsa este de 219 km ce poate fi facuta in un pic sub trei ore.

Sfatul meu este ca daca ajungeti prin apropiere in mod sigur sa mergei sa vizitati Meteora. este un loc absolut fascinant.
Mai multe poze gasiti pe: