Friday, March 13, 2015

Mai e loc si de altceva in afara de Taj Mahal in Agra?

Dupa zece zile minunate petrecute in calma, curata si relaxanta Kerala a venit timpul sa ne luam la tranta cu India asa cum ne-o inchipuim din impuls. India aceea cu munti de gunoi si vaci dormind in mijlocul drumului. Iar Agra a reprezentat o introducere perfecta in ceea ce o sa ne astepte pentru urmatoarele doua saptamani in zona Rajasthanului.
Un oras extraordinar de urat, murdar, haotic, aglomerat, poluat etc etc etc in care nu ti-ai dori sa ajungi pentru nimic in lume dar care ascunde ceva atat de minunat precum Taj Mahalul. 
Si cum ai putea sa ajungi in India dar sa nu ajungi in Agra deci sa nu vezi Taj Mahalul?
Pai nu prea ai cum. 
Asa ca vrei nu vrei trebuie sa accepti uratania orasului ca sa descoperi frumusetea unor monumente cum altele nu-s. Iar asta se va repeta cu toate locatiile urmatoare din itinerariul nostru indian. Practic toate povestile urmatoare ar putea incepe exact cu aceeasi descriere: un oras groaznic unde te uiti in jur si te intrebi ce cauti tu acolo in nebunia si mizeria aia ca apoi sa dai nas in nas cu un fort, un palat, un observator astronomic care sa iti dea peste cap toate clasamentele cu cele mai frumoase forturi, palate sau observatoare astronomice vazute in viata ta. 
Pe scurt : niste locuri de vis in niste locatii de cosmar. 
Dupa ce am terminat vizita Taj Mahalului, am pornit pe jos catre Agra Fort. Noua ne place sa mergem pe jos cand vizitam un oras, asa ca ne incapatanam sa facem asta si in locuri unde este clar ca nu ar trebui. Si toti cei 2.5 km cat am mers pe jos intre cele doua monumente m-am tot gandit ca e totusi si asta o realizare uimitoare sa ai ceva atat de urat ce inconjoara ceva atat de frumos. "Incredible India". Si sincer nu ma asteptam sa mai vad nimic interesant in restul orasului. Era deja mult prea mult sa ai Taj Mahalul intr-o groapa de gunoi precum Agra deci imi parea imposibil sa mai existe si alte bijuterii. 
Odata ajunsi in fata fortului ne-am dat insa seama ca suntem departe de adevar si ca India este chiar mai incredibila decat ne inchipuiam noi.
Agra Fort este un loc minunat. Si ar fi cap de afis in orice al loc din lumea asta dar cand esti in umbra Taj Mahalului este mai greu sa fii tu cel care este amintit primul. Sunt multi cei ce vin intr-o excursie de o zi din New Delhi ca sa viziteze Taj Mahalul si nu ajung deloc la fort fara sa stie ca rateaza ceva ce nu ar trebui nicidecum ratat.
Din pacate ceata ne-a necajit si aici si nu am vazut Taj Mahalul din turnul in care Shah Jaham ( cel care a construit Taj Mahalul pentru sotia lui Mumtaz Mahal) a stat inchis la comanda unuia dintre fii pentru ultimii 8 ani din viata. Am inteles ca ar fi o priveliste extraordinara daca ajungi acolo la 6 dimineata cand se deschid portile si vezi rasaritul peste Taj Mahal. De facut candva in viitor de va mai fi sa fie.

Ne apropiem de fort

Poarta de intrare

Poarta de intrare

Turnurile de la intrare


Rosu si iar rosu
Tot felul de turnulete. In limbajul meu arhitectonic s-au numit : mutzutzuci :)
Sunt de acord cu Shah Jahan ca marmura alba e mai frumoasa decat piatra rosie
Desi nici cladirile rosii nu sunt chiar de ignorat



Detalii
Pietra Dura
Restul zilei ni l-am petrecut intr-o plimbare cu tuk tuk -ul prin oras sa vizitam alte locatii interesante din punct de vedere turistic. Nu la fel de impresinante ca Fortul sau Taj Mahalul dar frumoase si de vazut daca aveti timp.
Tomb of I'timād-ud-Daulah

Tomb of I'timād-ud-Daulah

Tomb of Akbar the Great



Apoi spre seara ne-am retras la hotel unde am descoperit ca nebunia trenurilor si avioanelor anulate inca nu s-a terminat si ca trenul nostru de a doua zi catre Jaipur este anulat asa ca trebuie sa gasim o alta varianta sa ajungem acolo. Era deja 19.00 seara si noi trebuia sa plecam in zori de zi.....