Tuesday, September 27, 2011

Luxembourg

Luxembourgul a fost unul dintre primele orase din afara Romaniei si Belgiei pe care le-am vizitat si m-am indragostit de el din primul moment in care am coborat din tren. Intre timp cred ca l-am vizitat de inca sapte ori si niciodata nu ma plictisesc sa refac exact acelasi traseu. Iar daca mai prinzi si cate un festival medieval pe week end atunci sigur ai parte de o experienta de vis.
Bock Promontory

In mintea mea tinuturile de poveste in care se desfasurau diverse basme ce mi-au fascinat copilaria arata exact ca Luxembourg. Dealuri inverzite, legate intre ele prin tot felul de viaducte, satuce ce se strecoara pe vaile unor mici raulete, casele si strazile care pastreaza un puternic aspect medieval, castelele si bisericile care par a se integra perfect in peisaj si multe altele.
Bock Promontory

In principiu ce imi place mie cel mai mult este ca s-a incercat conservarea aspectului medieval al orasului si se pune mare accent pe istoria tarii.
La aspectul romantic al tarii se adauga insa si faptul ca Luxembourg este o tara extrem de bogata, cu o economie foarte bine dezvoltata si cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor din lume. Iar asta se vede in faptul ca toate fatadele caselor sunt recent renovate de exemplu, sau in faptul ca este un oras impecabil de curat, sau in faptul ca se inverstesc extrem de multi bani in pastrarea caracterului individual al tarii.
O vizita in Luxemburg poate incepe prin a face turul Wenzel, care mai poarta numele si de "1000 de ani in 100 de minute". Turul a luat numele dupa Wenceslas 11, Ducele de Luxembourg care a fortificat orasul si este o plimbare extrem de placuta prin centru vechi al orasului ce incepe la "Bock promontory" si te poarta pe la Chemin de la Corniche, vechile porti, fortificatiile Wenzel,poduri medievale si valea Alzette. Este o ruta extrem de fruoasa, clar marcata cu semne deci nu ai nici o sansa sa te pierzi si pe tot parcursul ei gasesti placi in care sunt date explicatii despre obiectivele pe langa care treci. De asemenea in cripta arheologica din Bock si in Turnul jacob pot fi urmarite diverse materiale audio si video cu explicatii despre istoria orasului.
Cele mai importante locuri pe care le vezi in tmpul aceste plimbari sunt: Bock promontory, podul castelului contruit in 1735 din piatra rosie si cea mai veche biserica din oras: biserica St. Ulric.
Castle Bridge
Biserica St. Ulric
 Si daca dupa aceasta plimbare inca mai va tin picioarele atunci cel mai placut mod de a va petrece timpul in orasul Luxemburg este sa luati la pas marunt centrul vechi al orasului. Pe orice straduta ati merge tot se va gasi cate ceva interesant de vazut.
Palatul ducal
Podul Adolphe
 Iar cand ati terminat de batut in lung si in lat orasul, puteti inchiria o bicicleta ca sa strabateti cei 37 de kilometrii ai vaii celor sapte castele. Acest traseu care se poate face si pe jos si cu masina, depinde de conditia fizica a fiecaruia, se desfasoara in lungul vaii Eisch, in centrul Luxembourgului (tara de data asta) intre Alzette si Steinfort. Cele sapte castele care sunt intalnite pe drum sunt: Mersch, Schoenfels, Hollenfels, Ansembourg, New Castle of Ansembourg, Stepfontaines si Koerich.
Deci oricand aveti nevoie sa va retrageti din orasele de ciment si sa va bucurati de o atmosfera medievala dar cu tot conforul zilelor noastre, Luxembourgul este o alegere perfecta.